2010-05-15

Partier utan koll?

Min erfarenhet av politiska partier är att de tar ett stort ansvar för sina förtroendevalda och att man internt har god koll på hur enskilda politiker uppträder och agerar. Den sociala kontrollen fungerar i allmänhet inom gruppen och det är av värde för demokratin. Spårar någon förtroendevald ur är det viktigt att partikamraterna reagerar.

Häktad socialdemokrat
Det är därför med stor förvåning vi de senaste dagarna kunnat läsa hur en relativt namnkunnig och profilerad socialdemokratisk kommunpolitiker i Stockholm häktats på sannolika skäl misstänkt för stämpling till människorov. Mannen är inte dömd och det är viktigt att komma ihåg att han faktiskt kan komma att förklaras oskyldig. Men detta till trots kan hans omdöme behöva ifrågasättas. Mannens görande och låtanden slår naturligtvis negativt mot Socialdemokraterna men ljusskygga beteenden är alltid svåra att upptäcka.

Konspirationsinriktad riksdagskandidat för Centerpartiet
Ännu mer förvånande är det att Centerpartiet i Stockholm "plötsligt" upptäcker att en av deras riksdagskandidater sedan många år har judefientliga inlägg på sin webbplats. Nu kommer mannen att strykas från listan men hur i all världen fungerar den sociala kontrollen när en man med uppenbart skruvade idéer kan komma på 26:e plats. Förvisso långt ned men med kända avsikter att driva egen personvalskampanj. Mannens namn är inget dussinnamn och nog borde någon i folkrörelsen Centerpartiet ha upptäckte den minst sagt egendomliga insamlingsstiftelsen och webbplatsen mannen står bakom. Jag har själv sett den några gånger de senaste åren när jag surfat. Förutom avskyvärda påståenden som att judarna vann Andra världskriget då de fick en stat finns konspirationsteorier som att judar ligger bakom 11 september, Estonias undergång och mordet på Anna Lindh. Själv har jag noterat att det på mannnens webbplats finns konspirationsteorier som inte finns någon annanstans.

Om inte annat borde rörelsen ha ifrågasatt en del av de politiska utspel han haft i partisammanhang. När mannen kritiserat till exempel omhändertaganden av barn borde någon ha dragit sig till minnes att karlen skickat så kallade tokbrev till Socialstyrelsen, Konstitutionsutskottet, Domstolsverket, åklagare och JO.

Hur kan det bli så här i våra folkrörelser. Är det sådan brist på kandidater i Stockholm att egendomliga personer kan göra entré och nomineras?

Om den häktade politkern SvD. Expressen
Den konspirationsinriktade riksdagskandidatenDN, Dagen, Expressen, SvD, DN, Expressen

4 kommentarer:

Anonym sa...

Måste säga att det är synd att media inte hoppar på liknande galningar inom andra områden: exempelvis är MP fullt med pseudovetenskapare som tror på liknande konspirationsteorier ("läkemedelsföretagen är jätteonda, vi borde skattesubventionera helande kristaller och homeopati istället!").

Calle Fridén sa...

Jag tycker den där konspirationisten låter som han är i behov av vård. Seriöst. Trodde han verkligen att han skulle passera det centerpartistiska nålsögat?

Emil Vikström sa...

Calle, han lyckades ju, ända tills Rasmus Fleischer på Copyriot granskade årets riksdagslistor och bloggade om sitt fynd.

2006 stod karln på nionde plats på centerns riksdagslista.

johan,karlskrona sa...

Anonym: Alla partier har 'tokar'. Det är inte konstigt, folk med starka åsikter dras till politiken.
Det märkliga är att han hänvisade till sin site redan 2006 och att ingen i Centerns organisation kollade upp den för att se om hans åsikter överensstämde med partiets.