2011-08-13

Stanley Sjöberg har fel

"Kyrkospelningar ifrågasätts" är rubriken i Skånska Dagbladet när man publicerar en artikel om konserter i kyrkor. Utgångspunkten är naturligtvis de många framgångsrika kyrkokonserter som givits i Göteborgs kyrkor under musikfestivalen "Way out West" med bas i Slottsskogen i Göteborg. Göteborgsposten och andra tidningar är något mer positiv när man på samma artikel sätter rubriken "Taket har lyft för kyrkospelningar".

Vid Annedalskyrkan i Göteborg var det till exempel en 300 meter lång kö fyra timmar innan den brittiska kompositören och musikern James Blake satte sig vid pianot. Enligt Göteborgsposten fick 3 000 festivalbesökare vända i dörren, då kyrkan "bara" tar 900 personer. -Begåvningen får kyrkorgeln att skaka, skriver Göteborgsposten i sin hyllande recension.

På en punkt blev det dock fel i Göteborg. Den vakne vikarierande kyrkoherden i Domkyrkoförsamlingen, Madeleine Forsberg, upptäckte att den inbokade brittiska gruppen Wu Lyf (World Unite! Lucifer Youth Foundation - SIC!) hade klart tveksamma texter. Kyrkoordningen säger ju att församlingens kyrkoråd inte får upplåta kyrkorummet för något som kränker kyrkorummets helgd. Upplåtelsen kan inte heller ske om det kan antas att
kyrkorummet och dess inventarier inte kommer att behandlas med pietet och aktsamhet. Madeleine Forsberg agerar naturligtvis rätt och möjligen har församlingen inte varit särskilt omsorgsfull när man beslutat om upplåtelse av kyrkan (SvD, GP). Det är ju formellt sett inte möjligt att hyra ut ett kyrkorum hur som helst. Man måste försäkra sig om vad som kommer att ske i kyrkorummet. Kyrkan är inte vilken samlingslokal som helst och en konsertarrangör får inte ha fullt ansvar för arrangemangen.

Men att sedan i artikeln låta den pensionerade frikyrkopastorn Stanley Sjöberg vara någon form av sanningsvittne genom att låta hans kritik vara generell för konserter i frikyrkolokaler och kyrkor känns en smula bisarrt. Även om Sjöberg är pensionerad och 75 år gammal verkar han ständigt vilja ge de yngra pastorerna i Filadelfiakyrkan i Stockholm pekpinnar. Nu har han gått igång på att punkaren P J Harvey är inbokad på Filadelfia i höst. Han säger att han läst hennes texter och menar at kyrkan kan förknippas med satanism. Men så är det nog bara om man läser texterna som Stanley Sjöberg gör. "As soon as I'm left alone The devil wanders into my soul" är ju en text man kan förfäras över men enligt min mening är det en text om olycklig kärlek och ett hopp som saknas. Det är nog lite lättare att hos P J Harvey hitta texter om Jesus och hoppet i Jesus:

Even the son of god had to die my darling"
Go on, say it!
Jesus save me
Jesus save me

Inga kommentarer: