2011-09-10

Stor integritet från Maria Larsson

Statsrådet Maria Larsson (kd) ger beskedet att det inte blir något ekonomiskt skadestånd till de som under 1900-talet utsatts för övergrepp i fosterhem. Hon går därmed emot utredaren Kerstin Wigzells förslag om ekonomisk ersättning och offentlig ursäkt. Regeringen menar att det inte går att på ett rättsäkert och rättvist sätt betala ut ersättningar.

Man kan ha tankar och känslor om detta tråkiga besked till de som utsatts för övergrepp i fosterhem. Det måste för många kännas som ett slag i ansiktet. Ekonomisk ersättning i de nivåer som nämnts är tvivelsutan läkande även om såren alltid kommer att bestå. Men samtidigt är det ett rimligt politiskt ställningstagande och det visar på att Maria Larsson har politisk integritet. Kristdemokraterna är stukade i regeringen men Maria Larsson utstrålar empati och klarar av att förmedla ett sådant här tråkigt besked.

Man kan bara fundera på vad det skulle ha inneburit för kristdemokraterna om Mats Odell varit budbäraren.

10 kommentarer:

Krassman sa...

Frågan är om det inte hade varit mer värt att applådera Maria Larsson om hon inte hade levererat ett svek.

Kul att du försöker rädda hennes skinn genom att peka på att hon skulle få ökad värdighet, nu när hennes besked är helt ovärdigt och oacceptabelt.

Jag skäms faktiskt å dina vägnar, men du kanske inte heller har någon koppling till dessa drabbade människor eller förstår deras situation, utan bara förstår Maria Larsson?

frekar06 sa...

Jag kan inte annat än hålla med Krassman här ovan. Detta är ett riktigt bedrövligt beslut från den svenska regeringen.

Larsson borde skämmas i ett hörn. Det här kommer väcka stora problem för regeringen, var så säker. Jag hoppas nästan att riksdagen träder in och fattar beslut om att man skall betala ut ersättning. Med andra ord köra över regeringen enkelt uttryckt.

Om regeringen inte förstår budskapet i den utredning som kom och som visade på mycket grova övergrepp så måste man från våra folkvalda politiker i riksdagen visa att beslutet är oacceptabelt.

//Frekar06

Anonym sa...

Svenska medborgare har blivit utsatta för olika övergrepp pga staten. Därför är staten också skyldig att kompensera. Finns det någon politiker kvar i livet som var med och beslutade så förtjänar dessa fängelse.

Sverige är ett hycklarland där medborgare endast duger till att dra in pengar åt de priviligerade klasserna.

Det får nog bli SD 2014.

Anonym sa...

Maria Larsson bör avgå som minister, hon är inte värdig att vara äldreminister (en titel som bör tas bort!). Det hon nu gör kommer att vara till skada för de svagaste i vårt samhälle, agerandet är typiskt för borgerlig politik, som verkligen handlar om att sparka på dem som verkligen har behov av samhällets hjälp. Vi behöver inte en borgerlig regering där alla är mer eller mindre konservativa och egoistiska snåljåpar som bara tänker på att fylla sina egna fickor - något som även sossar, socialister och kommunister ägnar sig åt i lika hög grad - de bör avgå och inse fakta och skämmas! I grund och botten skall de bestraffas och inte få agera politiskt. Politiker är kräk och inte värdiga någonting, de saknar både insikt och empati. De lever i en skyddad värld, de kan åka vart de vill och äta dyra middagar m.m. Därför borde de inse att de har fel! De skall inte njuta ett uns här i livet, politiker är dumbomar som inget begriper!

RosenRasande sa...

Ursäkta mig...jag har jobbat med den här frågan i 7 år utan en spänn från samhället till Vår organisation. Vi har betalat ur egen ficka. Vi har gjort det för våra bröder o systrar inom vanvården...Maria Larsson har kränkt dubbelt, hon har inte läst remissvaren, inte utredningarna och hon snackar emot sig själv.. Vilken djävla värdighet tycker du hon har i mina ögon är hon en förrädare värre än dem som beslutade om våra liv och tog vår uppväxt ifrån oss.

Anonym sa...

Jag är inte så insatt i det här men det är patetiskt att Maria Larsson inte ens kan tala med mass media och möta lite kritik, utan väljer att gömma sig bakom sin pressekreterare. Det verkar som att de helt enkelt inte orkade bry sig tillräckligt för att hitta en lösning. Att välja att inte ge något offer kompensation för att man inte ids ta itu med enskilda svårbedömda fall är höjden av feghet. Tyvärr är detta ganska typiskt för svenska regeringar av all slag.

Skamligt!

Lelle sa...

Jag måste hålla med kritikerna.
Detta är ett bedrövligt beslut.

Jag är inte drabbad själv och känner ingen som blivit drabbad, så jag är inte jävig. Men jag tycker det är ett slag i ansiktet på alla som ingetts ett hopp om vad regeringen skall göra för dem.

Att här tala om rättvisa som motiv till att inte ge håller inte. Det kan aldrig vara rätt att med rättvisa som argument hindra människor från att få rättvisa, neka dem vi VET har lidit.

KD gör tyvärr självmål alltför ofta. Det är precis i sådana här fall partiet bör visa generositet och empati. Det blir svårt att klara sig kvar i riksdagen med liknande fadäser.

Håller också med den som skrev att man i stället borde sänkt ersättningen och gett generöst alla som bevisligen blivit misshandlad även efter 1980. I gränsfall man man vara generös och hellre ge för mycket än för litet.

Anonym sa...

Jag tycker nog att regeringen kan strunta i ursäkten också för den kommer inte att godtas, inte av mig för det.

Anonym sa...

Ett tips till Maria Larsson vid framförandet av ursäkten. Stäm upp i allsång. Varför inte "We shall overcome"?

Leif Ekstedt sa...

Maria Larsson kunde inte. Hade Svenska Kyrkan haft möjligheten att från teologisk bibeltolkning haft modet att ingripa.För de fattiga och bortfintade som i många fall hamnat i klistret hade de varit bra om SvK visat sitt medkännande. Men inte???
Han som tittade och såg verkar ha tittat bort och sett på annat.