2006-12-03

Populärhistoria med förhinder

Journalisten Henrik Arnstad kom tidigare i år ut med boken "Spelaren Christian Günther” på Wahlström & Widstrands förlag. Boken går igenom den svenska utrikespolitiken 1939–45 utifrån utrikesminister Günthers horisont. Författaren gör en häftig vidräkning med republiken Finlands historia. Detta har fått Finlands tidigare ambassadör i Stockholm, Pertti Torstila, numera statssekreterare vid Finlands utrikesdepartement, att reagera. Vid sitt invigningstal i Kungliga Krigsvetenskapsakademin som handlade om europeisk säkerhetspolitik berörde Torstila Arnstads bok som han betecknade som ett sorgligt bevis på brist på historiskt perspektiv.

Arnstad tecknar en bild av att Finlands vapenbrödraskap med Tyskland åren 1941-1944 i grunden skulle handla om fascination över tyskarna. Underförstått att de finländska ledarna skulle vara nazinfluerade.

Jag passade på att fråga en av de yngre familjemedlemmarna som nyligen skrivit en gymnasieuppsats med titeln "Finlands sak är vår" vad hon ansåg om Arnstads tes. -Men vad hade Finland för val, blev det snabba svaret. Jag är benägen att hålla med den unga familjemedlemmen. Vi har säkert stor tacksamhetsskuld till Finlands heroiska kamp mot Sovjet.
Idag riktar den finländska historieprofessorn Henrik Meinander kraftig kritik mot Arnstads historietolkning som han menar är oseriös. Detta sker på SvD Brännpunkt. Jag har förståelse för professor Meinstads kritik och funderar på om Arnstad drivits av sensationsspekulation när han presenterat sina teser.

Eftertext: Arnstads bok recenseras i dagens Hufvudstadsbladet av Sune Jungar, professor emeritus i nordisk historia vid Åbo Akademi som skriver:
Arnstads framställning är till stora delar uppbyggd som en serie händelsehistoriska, episodartade notiser. De levande inblickarna bakom kulisserna i samlingsregeringens arbete kan ibland vara underhållande men bristen på sammanfattande problematisering och analys blir i längden irriterande och tröttsam. Jag har nog svårt att förstå det överlag positiva mottagande boken fått i Sverige. Tydligen törstar det svenska folket efter biografier om sina krigstida ledare.
SvD den 29 nov, Finland ljuger om nazismen, Arnstad kritiserar Torstila
Arnstads blogg om sin bok om Günther
Andra bloggar om: ,

5 kommentarer:

Kalle af sa...

Hbl recencerar boken idag. http://epaper.hbl.fi/index.php?s=159&p=6817

Anonym sa...

Kan meddela att vi har en något mer aktiv debatt på min blogg för närvarande. Och efter att ha varit tvungen att editera bort en del rätt otäcka påhopp på Arnstad måste man ju hoppas att den akademiska kretsen i Finland ändå orkar med debatten. Trots att den är initierad av en svensk!

Per Westberg sa...

Det är klart att de orkar. Men frågan är om deras mission är att koncentrera sig på svensk populärhistoria.

Anonym sa...

Kul att mitt arbeta diskuteras. En sak bara:

"Arnstad tecknar en bild av att Finlands vapenbrödraskap med Tyskland åren 1941-1944 i grunden skulle handla om fascination över tyskarna. Underförstått att de finländska ledarna skulle vara nazinfluerade."

Nja. Nazismen existerade knappt i Finland. Bland finska militärer fanns många som beundrade tyska armén, men så var det ju i princip i hela världen. Bland de finländska ledarna var enbart Witting, så vitt jag vet, influerad.

Per Westberg sa...

Henrik
Roligt att du kommenterar. Vi amatörer sätter ofta likhetstecken mellan tyska krigsmakten 1933-1945 och nazister.Kanske är det fel men nog finns vissa paralleller.