I Sverige finns 13 stift, 14 biskopar och 15 domkyrkor. Denna udda ekvation förklaras av att det i Uppsala stift finns en biskop och en ärkebiskop. Förutom stiftsstädernas domkyrkor finns också en domkyrka i Mariestad (superintendentia 1583-1647) och en i Kalmar (stift 1603-1915).
Gotlands Allehanda berättar att 13 av biskoparna besökt Gotland i två dagar.
4 kommentarer:
Ja, det här känner du väl redan till, men i alla fall:
Vattnet är ett farligt gift
vilket omger Visby stift
Men's jag håller på: I mitt gamla gymnasium för hundra år sedan fanns det en potentat som hette "Eforus". Det var biskopen i Härnösand, men vi såg aldrig till honom. Vet du något om denna term och vad den innebar?
Falstaff Fakir verkar ha varit en fyndg person.
Eforus kommer tydligen av latinets e´phorus som betyder övervakare.
Termen användes som benämning på biskopen i hans egenskap som tillsynsman för kyrka och skola. Med tiden inskränktes kyrkans koppling med skolväsendet för att helt utmönstras på 1962.
På slutet hade biskopen ett fåtal uppgifter i skolan som till exempel att bestämma om terminsstarten. En viktig uppgift låg i att yttra sig över sökande som lärare i kristedomskunskap.
När jag nu hör att du gått i gymnasium i Härnösand passar jag på att fråga om du känner till att det funnits en staty över en läroverkslärare i H-sand. Jag har letat efter statyn och han ska ha hetat Carlgren. Men ingen känner till den
ÄR det något du känner till.
Villen tur att ni aldrig såg "Eforus"
Tack så mycket - då fick man lära sig något som vår milde lektor i kristendomskunskap aldrig tog upp.
Tyvärr känner jag inte till något om den staty du talar om. Däremot finns en staty av Hans Högvördighet biskop Franzén som ju bl.a. skrev:
Fatta det blinkande glaset förnöjd.
Sjung om den vinkande kärlekens fröjd
Även den blide tullinspektören i Sandhamn, Elias Sehlstedt, har en "byst" i stadsparken.
Kanske jag får fråga om ett ord till? Du skriver i inlägget "superintendentia 1583-1647" -vad innebär det? I Österrike kallas den evangeliska (protestantiska) kyrkans "biskopar" superintendenter. Det låter litet lustigt tycker jag.
Klarar du även detta så lovar jag att i brist på Efori ('eforussar'?) lägga ett gott ord för dig om du någon gång söker jobb som kristendomslärare.
För mig är superintendent typ poliskommissarie.
Jag fuskar och klistrar in NE:s artikel: superintende´nt (medeltidslat. superinte´ndens, av superinte´ndo 'övervaka', se vidare super- och intendent), den högsta kyrkliga styresmannen för ett större kyrkligt område i vissa protestantiska länder. Superintendenten hade vissa biskopliga uppgifter och utgjorde kyrklig uppsiktsmyndighet under fursten. Titeln användes också i Sverige under 1500-1700-talen i nyinrättade stift.
Skicka en kommentar