2008-01-25
Olämpliga nämndemän
Lagmannen vid Stockholm tingsrätt har på goda grunder stängt av en nämndeman från tjänstgöring efter det att hon misstänks att på diskussionsfora på Internet ha kommenterat ett mål som hon deltagit i som domare (En ordningsvakt på Café Opera som gjort sig skyldiga till misshandel).
Givetvis är det misstanken att nämndemannen brutit sin tystnadsplikt som resulterat i att hon entledigats. Lagmannen vid Stockholms tingsrätt Lena Berke säger i SvD att tingsrätten fått ett flertal mejl och telefonsamtal med klagomål över innehållet i bloggar som Cecilia Beckroth skrivit på Internet. Hon uttalar också att det är mycket ovanligt att rätten får klagomål på enskilda nämndemän.
Här kommer givetvis frågan om en domares omdöme i fokus. Genom ett frispråkigt bloggande om privata förhållanden visar en nämdeman på brister i insikt om vad som är rimligt och lämpligt att delge omgivningen. I detta fall blottas den enskilda nämndemannen. Men hur många personer med dåligt omdöme är egentligen nämndemän och har andra hedervärda förtroendeuppdrag. Alla bloggar ju inte och avslöjar sig inte genom självutlämnande och dokumenterad brist på omdöme.
Givetvis finns det anledning att nu granska hur politiska partier nominerar nämndemän. Hur kan ett välorganiserat och omdömesgillt parti som Folkpartiet nominera en person som strax därpå dyker upp som talesman för Piratpartiet och snart därpå ingå i intelligentian bakom Linda Rosings pinsamma mediajippo Unika Partiet. Sannolikt lider partierna brist på kandidater och personer med relativt kort partipolitiskt engagemang kan nomineras till uppdrag trots att de i realiteten är tämligen okända för partikamraterna.
SvD, Fp-nämndeman stängs av
SvD, Jävsutpekad nämndeman stängs av
SvD, Riksåklagaren synar nämndemannen
Aftonbladet, Nämndeman i krogvåldsmål avstängd
Fp-nämndeman utreds av Riksåklagaren
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Nu är det ju inte förbjudet eller självklart olämpligt att frispråkigt blogga om personliga förhållanden, inte ens om man är nämndeman. Den här personen utmärker sig dock genom att bedriva en ohämmad förtalskampanj mot sin f d pojkvän på sin blogg, och det är så hennes dåliga omdöme blottas.
För övrigt utser vissa partier även icke-medlemmar till nämndemän -- det är ju inget politiskt uppdrag i egentlig mening -- men det minskar inte det nominerande partiets ansvar för de utsedda personernas lämplighet.
Som alltid finns en gräns och i detta fall anser lagmannen, på goda grunder, att dennna gräns passerats.
I övrigt tycker jag att det är ovanligt att man i bloggosfären träffar på de riktiga övertrampen. Det goda omdömet präglar alltigenom bloggandet.
Skicka en kommentar