2008-01-01

Sara Jane Moore



UPDATE: SvD har skrivit om detta.
Sara Jane Moore - kvinnan som försökte skjuta president Gerald Ford i San Fransisco den 22 september 1975 frigavs igår från ett fängelse i Kalifornien. Någon svensk tidning verkar ännu inte ha skrivit om detta och kanske är det ingen nyhet. Men faktum är att president Ford bara att par veckor före denna händelse var utsatt för ett mordförsök. Den gången var det Charles Mansonanhängaren Lynette "Squeaky" Fromme som försökte döda Ford. Hon sitter fortfarande på livstid i fängelse.
Databas över fångar
När jag läser på lite om Sara Jane Moore noterar jag att den federala fängelsemyndigheten i USA - Federal Bureau of Prisons har en webbplats där man kan söka på de intagna - Länk här. Egendomlig databas men som bland annat förklaras av att internerna ska kunna få besök lättare.
Oliver Sipple
Men det finns ytterligare en tragisk historia som har samband med denna händelse. Den man som genom ett rådigt ingripande räddade livet på president Gerald Ford var Vietnamveteranen och marinkårssoldaten Oliver Sipple (1941-1989). Efter Vietnamkriget vårdades han på flera veteransjukhus för psykatrisk sjukdom och fick pension. Eftersom Sipple hjälteförklarats vid mordförsöket vädjade han till journalister att de inte skulle beröra en del av Sipples liv som han inte ville skulle bli offentligt. Sipple var nämligen homosexuell och trots att han var ganska känd i gaykretsar hade han valt att inte komma ut. Detta respekterades inte av media och snart började man skriva om Sipples sexuella läggning. Inte blev det bättre av att vissa gaygrupper, mot Sipples vilja, omskrev honom som gay hero.
Sipple ställde skadeståndsanspråk mot några tidningar men förlorade i alla instanser. Svårt psykiatrisk sjuk med diagnos - paranoia , med hjärtproblem, alkoholmissbruk och kraftig övervikt dog han 47 år gammal 1947.

Inga kommentarer: