2008-01-27

Danska socialdemokraters självrannsakan


Bild: Helle Thorning-Schmidt, Danska socialdemokraternas ordförande
Mona Sahlin har denna vecka haft ett medialt genombrott. Idag gör Sydsvenskans ledare reflektionen:
Äntligen skiftar fokus, för ett ögonblick, från regeringen till oppositionen. Den borgerliga alliansregeringen är ovan vid att regera. Vilket stundtals märkts. Mona Sahlins socialdemokratiska opposition är lika ovan vid att opponera. Vilket borde uppmärksammas mer.
Frågan är om socialdemokraterna fått så mycket uppmärksamhet under tiden i opposition som man nu får genom att plocka bort Pär Nuder som ekonomisk talesman. Men av de nya socialdemokraterna ser vi fortfarande intet.

Det är mot bakgrund av socialdemokraternas framtidsarbete intressant att läsa danska Politikens referat av de danska socialdemokraternas ordförande Helle Thorning-Schmidts självransakan. Hon kommenterar valnederlaget i november 2007 och säger:
Vores politiske platform var for snæver. Med det mener jeg, at den var rigtig nok, men den burde både have været udbygget i bredden og i dybden
Om de svenska socialdemokraterna ska lyckas få bredd i sin alternativa politik ligger sannolikt den stora utmaningen i att i vissa delar anamma politiska strategier som de borgerliga partierna gjort till sina. Då lär vänsterpartiet dyka upp och plocka väljare. Och om vänsterpartiet byter partiledare och därmed gör sig av med det kommunistiska oket kan de kanske även få reellt inflytande i poliken. Annars noterar jag idag även en annan intressant nyhet från den danska politiken. Det danska mittenpartiet Centrum-Demokraterna läggs enligt SvD ned. Detta parti bildades 1973 av en utbrytarfalang som ansåg att socialdemokraterna gått för långt åt vänster. Frågan är vilket parti Sverige som läggs ned. Centerpartiet, kristdemokraterna och vänsterpartiet skulle kunna vara kandidater för upplösning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: