2008-01-09

Fel menyval

Krögaren Melker Andersson var först ut i veckan att meddela att han plockar bort torsken från menyerna på sina restauranger. DN berättar nu att Fredrik Nilsson på Långbro värdshus fasar ut torsken och att den exlusiva och intressanta Oaxen skärgårdskrog utanför Södertälje sedan flera år saknat torskmenyer på grund av rovexploateringen.

Men det finns krögare som inte ser någon mening i att följa Världsnaturfondens maningar till bojkott. Deras argument ger en fadd smak i munnen. - Det finns ju kvoter, och om inte fisken köps upp här säljs den ju bara utomlands i stället, säger Erik Lallerstedt till DN. Vad han inte tänker på är att forskarnas oro över kvoternas storlek. På TV berättade Leif Mannerström på Sjömagasinet i Göteborg att torsken minsann inte är hotad. Han hade ju varit med kompisarna i Nordnorge och fått gigantiska fångster.

Det är samma argument som hörs från fiskare som argumenterar tvärtemot en enad vetenskaps rön om torskbeståndens utveckling och reproduktionen. Jag förstår dessa yrkesfiskares ovilja att ta till sig fakta men jag begriper inte hur Lallerstedt och Mannerström kan resonera som de gör. Lallerstedts blodpudding är ju ett helt okej alternativ till torsken.

Inga kommentarer: