2008-01-16

Kodex mot sexköp

Arbetsdomstolen har ogiltigförklarat en uppsägning av en 52-årig resemontör hos ett företag som tillverkar svetsutrustning. I samband med ett installationsuppdrag i Kina blev resemontören frihetsberövad under 15 dagar på grund av att han i strid mot kinesisk lagstiftning vid ett tillfälle hade köpt sexuella tjänster av kvinna. Min slutsats är att företag uttryckligt måste klargöra att de inte accepterar att anställda köper sexuella tjänster oavsett om det är lagligt eller inte.

Riktig dom
Givetvis kväljer jag inte dom. Men man får inte dra slutsatsen att det är okej att på sin fritid köpa sex när man är på tjänsteresa. I just detta fall hade företaget - ESAB - infört en uppförandekodex som bland annat innebar att de anställda ska följa lagar och bestämmelser i de länder där de arbetar. Att köpa sex i kina är uppenbarligen olagligt och då sitter arbetstagaren löst.

Seriösa företag kan förbjuda anställda att köpa sex
Arbetsdomstolen anser dock inte att man kan tillmäta kodexen alltför stor betydelse. Den var för allmänt hållen och skulle sannolikt inte kunna anföras mot mannen även om han känt till den. Jag drar slutsatsen att företag givetvis ska skriva in i sina regler att man inte accepterar sexköp. När en anställd är utomlands representerar han eller hon sitt företag på ett alldeles särskilt sätt.

Övriga skäl
I övrigt säger arbetsdomstolen att utfallet kunnat bli ett annat om resemontören haft en chefsposition eller annan särskild förtroendeställning hos bolaget. Karlen hade varit anställd hos bolaget under 33 år med en väl vitsordad tjänstgöring. Arbetsdomstolen anser att resemontörens handling framstår som en enstaka impulshandling som han har förklarat sig ångra djupt. Han drabbades personligen hårt av fängelsevistelsen i Kina och inte minst med hänsyn till resemontörens ålder måste det antas att han utan anställning hos bolaget riskerar att ställas helt utanför arbetsmarknaden.

Lustig formulering
Jag vet inte om det är min faiblesse för långsökta associationer som gör att jag tycker att följande citat ur domen är lustigt i just detta sammanhang. Jag tänker på orden "utnyttja" och "tjänster":
Till det anförda kommer att det är svårt att förstå att bolaget inte skulle kunna utnyttja R.L:s tjänster om inte i Kina, så i andra delar av världen eller för den delen vid anläggningen i Laxå.
Arbetsdomstolens dom i fulltext
DN, TT, TT

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: