2008-01-19

Nu skickar tyskarna folk till Sibirien


För några år sedan kritiserades en svensk socialförvaltning för att man skickade några så kallade värstingar på seglats i exotiska farvatten. Att det inte handlade om några nöjestripper utan ren och skär fostran i en tuff miljö brydde sig opinionen inte om. Kritiken var i mångt uttryck för att så många lever i vanföreställningen att ungdomsbrottslingar blir bättre av att straffas och isoleras.

Det är därför intressant att läsa att tyska socialmyndigheter förra året sände 600 struliga ungdomar på särskilda träningsprogram utomlands. BBC berättar om en tysk yngling som nu skickas till Selenikovo i Sibirien för nio månaders vistelse. Den unge mannen kommer att tillsammans med sin ryskspråkige övervakare få hugga ved till brasan, gå på utedass och tvingas hämta vatten ute i minus 30 graders kyla.

Socialchefen Stefan Becker i den tyska staden Giessen i Hessen säger att det inte handlar om ett straff utan behandlingstanken är att föra undan pojken från konsumtionshysterins stimuli.
Jag överraskar mig själv att tycka att detta är ett intressant initiativ. En sådan här vistelse kan stärka individen och ge perspektiv på tillvaron. Med rätt program behöver det inte uppfattas som vedergällning.

BBC, German offender sent to Siberia

Kreis-Jugendamt hat 16jährigen für neun Monate zur Einzelbetreuung nach Sibirien geschickt - Kein Abenteuer-Urlaub – Jugenddezernent Becker: „Ultima Ratio“
Läs även andra bloggares åsikter om ,

1 kommentar:

Carl Jacobson sa...

Jag kan inte annat än dra på munnen! För så där 10 år sedan föreslog jag halvt på skämt ett sådant program! Det är säkert kostnadseffektivt, och definitivt att föredra framför de kommersialiserade fängelser som sprider sig som en farsot över världen! Här i Storbritannien där fängelserna är överfulla och det planeras enorma nybyggen... Alternativet är kanske att dämpa lagstiftarnas entusiasm för fängelsestraff. Korta fängelsestraff är mycket vanliga här, och de är nog mest slöseri med skattebetalarnas pengar!