2008-01-26

Tysk veteran från det stora kriget död


Den 20 januari skrev jag att Frankrikes näst siste veteran från första världskriget avlidit 110 år gammal. Nu skriver SvD att Erich Kästner, Tysklands siste veteran från första världskriget är död. Han dog 107 år gammal på ett sjukhus i Köln den 1 januari men detta har inte uppmärksammats tidigare av media. SvD skriver:
Kästner gick med i armén direkt efter skolan och skickades vid 18 års ålder till västfronten. Han fortsatte sin karriär inom militären och blev, enligt BBC, överstelöjtnant i Frankrike 1939. När andra världskriget tog slut började Erich Kästner att arbeta som domare i Hanover.
Uppgiften att Kästner skulle ha varit överstelöjtnant vid andra världskriget bygger på en felaktig översättning. BBC skriver att han var first lieutenant. Motsvarande grad i Tyskland var oberleutnant vilket motsvarar löjtnant. Vidare kan man ifrågasätta uppgiften om att han fortsatte sin militära karriär efter första världskriget. I stället utbildade han sig till jurist och var domare när han kallades in till Luftwaffe 1939.

Uppskattningsvis två miljoner tyskar dog och 4,2 miljoner skadades i första världskriget. Men skammen över krigsförbrytelserna har gjort att man i Tyskland inte uppmärksammat sina veteraner som man gjort i de allierade länderna.
Doktor Erich Kästner var inte släkt med författaren Erich Kästner (1899-1974).


Andra bloggar om

5 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant. Tur att vi som tycker om bildning har er bloggare att ty oss till. Tidningarna har nästan aldrig en siffra rätt, så denna gång SvD.

Per Westberg sa...

Lite petimäter tillåter jag mig vara. När det däremot gäller antalet döda och skadade i första världskriget ska man nog vara försiktig med siffror.

Anonym sa...

"Uppskattningsvis två miljoner tyskar dog och 4,2 miljoner skadades i första världskriget. Men skammen över krigsförbrytelserna har gjort att man i Tyskland inte uppmärksammat sina veteraner som man gjort i de allierade länderna."

Jag tycker inte om formuleringen "Men skammen över krigsförbrytelserna" här. Jag antar att du avser de förbrytelser som skedde i det andra världskriget har gjort att tyskarna känner skam.

Man kan lätt få intrycket av din text att Tyskland skulle vara skyldiga till några krigsförbrytelser i det första världskriget.

Vilket Tyskland inte är i alla fall inte i större grad än några andra av de deltagande länderna i det kriget.

Förvisso om man skall tro på den Engelska krigspropagandan från första världskriget så var Tyskarna ett slags barbarfolk som grilla barn och Belgiska nunnor på spett och åt dem.

Fast den propagandan tror du väl inte på?

Tycker därför du borde göra det tydligare i texten. Att det är förbrytelser från andra världskriget du avser

Per Westberg sa...

Du har helt rätt. Jag satt länge och funderade över om ordet skam överhuvud är lämpligt i detta sammanhang.

Anonym sa...

Man bör i förevarande fall göra en åtskillnad mellan skam på nations- respektive individbasis. En veteran från 1:a världskriget bör väl kunna hedras utan att litanian om Förintelsen skall behöva repeteras?

En mer laddad problematik är soldaterna från Waffen SS, som inte ens givits veteranstatus trots att majoriteten av dem inte begått krigsförbrytelser. Detta är en nationell skamfläck, som har sin grund i ett kryperi för segrarmakterna.