2008-01-31

Kollekten betalar inte elen i kyrkan

Jag såg ett bra inslag på Smålandsnytt om Glömminge kyrka på Öland som värms upp med rapsolja. Inslaget började i Kalmar där man berättade om problemen med avlopssnätet som sätts igen på grund av hushållsfett som släpps ut i avloppet.

Den fyndige konsulten som framträdde i programmet berättade om vikten av att vi tog hand om hushållsfettet för att återvinna energin i stället för att dumpa fettet i avloppet. Entusiastisk tyckte han att vi skulle ta med oss frityroljan (när fritterade du senast?) till kyrkan i stället för att lägga pengar i kollekten. -Svenska kyrkan köper ju el och olja för en miljard om året, sade han.

Det tycker jag är en dum idé. Ta gärna med oljan till kyrkan i Glömminge men lägg också pengar i kollekten. Kollekten i Svenska kyrkan används inte för att köpa olja och el lika lite som den finansierar löner. Sätt dig i kyrkbänken så får Du höra vilka goda ändamål som kollekten destineras för.

Just nu ser jag i ögonvrån en så kallad expert som sitter i tv-soffan och talar elpriser. Hon gör en jämförelse av elpriserna (http://www.energimarknadsinspektionen.se/) och berättar vad skillnaderna i elpriser kan betyda för en konsument. Men hennes exempel är egendomligt. Hon talar om en lägenhet där man förbrukar 5 000 kWh i månaden. Detta betyder 60 000 kWh om året vilket torde vara en mycket ovanlig elräkning för någon som bor i lägenhet. Jag trodde en något sådär hyggligt isolerad normalvilla hamnar på 20 000 kWh.

Läs även andra bloggares åsikter om

Kolla och läs om insalget, Smålandsnytt, Glömminge ...men här använder man oljan

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag bor i ett radhus (bostadsrätt) och har en uppskattad årsförbrukning på ca 5 000 kWh/år - så den här experten var nog ute på en rejäl cykeltur. Såvida man inte testade mikrovågsugnar och te-kokare åt de ledande tillverkarna i den nämnda lägenheten.

kyrksyster sa...

Men det vet väl ALLA!!!! att kyrkan samlar kollektpengarna på hög och därför är JÄTTERIK!

*ironi*