Så var Göran Skytte tillbaka med sin mörka sida på Svenska Dagbladets, i allmänhet, ljusa och konstruktiva ledarsida. Dagens ledarkolumn har inte det ljus och den glädje som kännetecknade den senaste kolumnen som levererades den 22 december - Skytte komme med glädje.
Denna vecka har han tagit fram anteckningsboken med rubriken "Arga boken" och denna gång listar han tre fall som visar på att världen, läs Sverige, blivit galet.
Första fallet
En teatergrupp i Malmö ansöker om ekonomiskt stöd för att tillsammans med Folkuniversitetet starta studiecirklar i strippstångsdans, sadomasochism och hur man skär sig i armarna på ett säkert sätt (Sydsvenskan 15/1).
Ja nog låter det konstigt men det är knappast upprörande och lär inte leda till att Sverige går under, att strippstångsdansen fyller våra klubbar och privathem och att människor i massor skadas i sadomasochistiska övningar. Snarare kommer väl denna teatergrupp få anledning att fundera på om man har någon framgång i sin verksamhet. Själv försöker jag låta bli att döma.
Den konstnärlige ledaren vid teater Initiativ, Anders Carlsson, menar att det är viktigt att ta reda på fakta, försöka förstå och fråga sig varför dessa symptom uppstår istället för att motarbeta dem eller låtsas att de inte existerar. – Om man slår in en kamelpuckel kommer den ändå ut på magen, säger han.
Konstigt? Ja men tvivelsutan ett gott uppsåt. Göran Skytte väljer dock att se denna händelse som ett exempel på galenskap. Att Folkuniversitet redan i tisdagens Sydsvenskan förklarat att studiecirklarna inte kommer igenom nålsögat förbigår givetvis Göran Skytte. Då skulle ju hans tes om galenskapen falla.
Andra fallet
Göran Skytte menar att beslutet att utse Jonas Gardell som teologie hedersdoktor vid Lunds universitet är galenskap. Skytte menar att Jonas Gardell i olika sammanhang har roat sig själv med att håna kristna.
Själv tycker jag att Gardell är ett bra namn och känner inte att jag hånats. Däremot har han gett perpektiv på frågor som många brottas med. Fakulteten har en god motivering när man säger att Gardell i många olika sammanhang verkat för folkbildning inom ramen för den teologiska fakultetens område. Särskilt framhåller man hans bok "Om Gud" där han tar sig an olika gudsbilder i Gamla testamentet. Förutom intresset för bibliska teman har Gardell genomgående i sitt författarskap hanterat existentiella frågor med anknytning till identitet och moraliskt ansvar.
Det finns säkert en och annan som känner sig hånad. Inte sällan bottnar den känslan i att man inte vill lyssna eller att man lyssnar selektivt. Ett och annat grovt ord i en föreställning ger inte föreställningens samlade budskap. Vem skulle påstå att det är de nakna kropparna i Michelangelos fresker i Sixtinska kapellet som ger den stora skönheten och det viktiga budskapet.
Hån kan man dock tala om när människor under Siwert Öholms ledning träffas i en kyrka för att att klargöra att kristen tro innebär att homosexualitet är fel. Det är ett hån mot homosexuella och det är ett hån mot andra kristna. Läs Världen Idag, 18 januari.
Tredje fallet
Slutligen upprörs Göran Skytte av Åsa Linderborg på Aftonbladet Kultur som kritiserat den amerikanska politikens starka påverkan av finansiärer. Nog höjde även jag på ögonbrynen när jag läste meningen: ”Kjoltyg eller neger – det är ändå marknaden som regerar.”
Men den som bemödar sig att läsa Åsa Linderborgs artikel i dess helhet kan inte helt dissa densamma eller för den delen se den som tecken på galenskap. Läs artikeln här.
Kanske indignationen över Åsa Linderborg bottnar i att hon var favorittippad som Augustprismottagare och att hon i december fick Ivar Lo-Johanssons personliga pris för debutromanen "Mig äger ingen".
SvD, Strippstången är redan inhandlad
Läs även andra bloggares åsikter om Göran Skytte, Jonas Gardell, kristendom, hbt,
2008-01-19
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
I vanliga fall brukar Göran och jag ha rätt snarlika tolkningar av verkligheten men när det gäller Gardell går våra åsikter isär.
Gardell är en man som hjälpt åtminstone mig att se mer av Gud i världen och i mina medmänniskor. Nu vill jag väl iofs inte kalla honom teolog för det. Men kan man ge en låtsas-hatt till Persson så kan man definitivt ge det till Gardell också.
Ja, han tar i Skytte... det gör han...
Och han blandar ihop teologiska fakulteten med kyrkan. Det är ju många som gör i och för sig. Dom tror att man har bibelskola där. Men det är ju vetenskaplig bibelkritisk forskning det handlar om, man studerar fenomenet religion.
Så Gardell får inte hedersdoktoratet för sin fromhet eller för att han utbreder tron. Han får det för att man anser att han bidraget till den teologiska forskningen i någon betydelse.
Att en teologisk fakultet ger ett hedersdoktorat till Gardell betyder att man erkänner hans insats som minst likvärdig med det som en "riktig" teol dr presterat genom 4-7/8 års arbete med många kvalitetskontroller. I Sverige har teologiska hedersdoktorat fram tills nu varit verkliga HEDERSdoktorat.
Gardells bok är fackmässigt helt undermålig och hans utnämning är ett pinsamt exempel på politisk korrekthet och fjäsk för sådana som gillar att Gardell är duktig på att vara fräck i mun mot så rättmätigt respekterade kristna som Frälsningsarmén.
Nej, ett hedersdoktorat är inte jämställt med ett formellt doktorat. Påstår man det har man inte läst statuterna.
”Till teologie hedersdoktor kan fakultetskollegiet kalla dels etablerade, forskare som fakulteten av samarbetsskäll, önskar knyta till sin forskningsgemenskap, dels sådana personer som utanför det akademiska examenssystemet har presterat så god forskning eller på ett så utomordentligt sätt bidragit till folkbildningen inom fakultetens område, att teologiska fakulteten vill ge deras verksamhet sitt erkännande.”
Akademiledamoten, professorn och läkaren Lars Gyllensten är en hederdoktor som promoverats vid teologiska fakulteten i Lund. nog är Gardell i hans klass vad gäller produktion. Att Gardell når djupare folklager kan givtetvis inte föras på hans minuskonto.
Gyllensten brukade beskriva sin litterära produktion som existentiell grundforskning. Gardell kan nog sägas ligga i samma genre.
Skicka en kommentar