2008-01-15

Kortare utbildningstid - Hur är det möjligt

Försvarsmaktens produktionschef, generallöjtnant Jan Salestrand, att föreslå att värnpliktstiden kortas som en effekt av Försvarsmaktens budgetöverdrag

Det är begripligt att Försvarsmakten är desperat men att avkorta redan korta utbildningstider sätter systemet med värnplikt på ända. Kan man minska tiden för redan komprimerade utbildningar är det uppenbart något som är fel.Nu inställer sig frågan om hur många soldater som utbildas idag som realiter inte är kompetenta för sin uppgift. Eftersom besparingarna sker när det gäller övningar kommer även kompetens hos officerarna att urholkas. Själv skulle jag inte acceptera att brandmännen på min brandstation aldrig övade.

Det är lätt att skylla Försvarsmaktens ledning som ansvariga för den uppkomna ekonomiska situationen. Regelverket är tydligt och myndigheten är ansvarig för ekonomistyrningen och sin verksamhet. Men samtidigt har vi en försvarsmakt som i realiteten haft en omöjlig situation. På kort tid har man klarat av en omstrukturering som är väsentligt mer genomgripande än 1927 års försvarsbeslut. Samtidigt har försvaret fått en annan inriktning som omöjligt kan överblickas i detalj. Det finns även ett politiskt ansvar när man beslutar om förändringar som inte går att överblicka.

DN, SvD, Sydsvenskan, Aftonbladet

5 kommentarer:

Anonym sa...

Att slutövningarna tas bort ser jag inte som en större förlust.

När jag hade slutövning ivåras var det 75% vänta (och jag stred mycket jämnfört med andra). 'infanteriet' (skyttesoldaterna, jag var i en s.k. pansarskyttepluton) i vår pluton gjorde inte ett dugg.

63 stycken på vårat kompani, som käkade 3 grönpåsar varje dag, om jag inte minns fel kostar grönpåsarna 50-60 kronor styck.

Anonym sa...

Nästa år har nedskärningarna lett till att de inryckande knappt hinner hämta ut utrustningen innan den ska lämnas in i mobförråd igen.
Regeringen beslutar att det blir billigare att inte låta dem hämta ut nåt överhuvudtaget. Försvaret av Sverige övergår till ett försvar av EU. Sverige övergår till en yrkesarmé i EU´s tjänst och varvar sina 4 battlegroups för insatser i utlandsmissioner som hotar EU´s intresseområden.

Anonym sa...

Nja, nje... förstår hur du menar nu med att kompetens minskar. Visst, så blir det.

Dock så har vanliga meniga en längre utbildningstid än förr i tiden då den låg på 7,5 månader. Skillnaden är att värnpliktiga gruppchefer, plutonbefäl och kompanibefäl får en minskad utbildning.

Sen om vi hamnar i krig så är vi ändå körda... oavsett om de 7000 värnpliktiga som utbildas har fått en ordentlig utbildning eller inte.

Vi är helt enkelt för få i försvaret.

Peter Olevik Dunder sa...

@nemmie Indragna slutövningar är en stor förlust. Det är den möjlighet som ges att öva i större förband. Om en slutövning dessutom ska skildra en konflikt så är det mycket väntan. Övningar innan slutövningen kan läggas upp i moment och ha ett högt tempo, men sen ska ett verklighetstroget scenario övas och tillsammans med andra enheter och då blir väntan en del.

Anonym sa...

Det går inte kräva högt tempo då stora förband övas.
Jag har utbildats till plutonchef och fullgjort fem repövningar i fördelningsförband. Bl a deltog jag i flera sk Försvarsmaktsövningar.
Alla dessa övningar innehöll perioder av väntan på andra förband.
Krig har alltid inneburit väntan.
Olaus