2008-01-08

Bäst före men bra efter

Jag tillhör ju dem som verkligen blivit syrak på de oärliga Maxi ICA-pamparna*. Men idag vill jag ta ICA-köpmannen i Storvreta i försvar även om han hudflängs i tidningarna. Gunnar, Frasse och andra kompisar i Storvreta kan fortsätta handla hos sin ICA-handlare.

-Vi hittade köttfärs i disken med sista förbrukningsdatum en dag efter bäst-före-datumet på det köttstycke man malt ned, säger Yvonne Linné, inspektör till SvD.se.

En inspektör från miljönämnden måste vara väldigt tydlig och få observerar säkert inte att hon använder både begreppet "bäst före" och begreppet "sista förbrukningsdag". Rent språkligt måste bäst före ett visst datum betyda att köttet är okej även efter detta datum. Om något är bäst blir det småningom bra innan det blir dåligt.

Livsmedelsverkets webbplats står det:

Livsmedel märkta med bäst före-dag ska hålla ytterligare en tid efter datumet om de förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning. Det är säljarens ansvar att produkten är av fullgod kvalitet.
Begreppet "sista förbrukningsdag" används på vissa mycket känsliga livsmedel, som färsk fisk och kyckling, köttfärs, organ och rå korv. På dessa livsmedel måste man märka med sista förbrukningsdag i stället för bäst före-dag. Att vi har en lagstiftning, förvisso harmoniserad i hela EU, som leder till språkliga missuppfattningar och godtycke från tillsyndsmyndigheternas sida är inte bra. Det är tragiskt att jämföra ICA-handlaren i Storvreta med Maxipamparna som smiter från sitt ansvar och klamrar sig fast i sina butiker såvida de inte överbevisats med att plocka köttet från golvet.

Livsmedelsverket om märkning av mat

*-Ordet pamp har dialektalt ursprung med betydelse stor och grov man. Det är troligen ett ljudhärmande ord.

Läs även andra bloggares åsikter om , Aftonbladet

3 kommentarer:

Luft till salu sa...

Tänk vilka rubriker de hade kunnat skapa om det var tvärt om: "Ica slänger prima kött". Folk har ögon att se med. Den som vill borde få köpa kött där bäst före-datumet gått ut!

BluesD sa...

EU har något som kallas "Malet direktiv".
Det innebär kort att råvara till färs inte får vara äldre än 14dagar ifrån slaktdagen om den förvaras vaccumförpackad.

En köttbit (högrev, bog, ytterlår osv) av Nöt som är nära utgångsdatum & är vaccumförpackad är troligtvis nära 25dgr.

Anonym sa...

Inte så bra efter se själv: http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1018937&lid=puff_1018897&lpos=rubrik