2008-01-05

Bygg Fontana di Trevi i Malmö - NU


I Malmö pågår ett öppet forum på kommunens webbplats om hur Stortorget skulle kunna se ut i framtiden. Vi stockholmare lär väl inte vara tänkta att ha synpunkter på Malmös stolta rådhusplats men om jag själv fick säga något skulle jag gärna se att spårvagnar i grönt hade vändslinga runt torget. Malmö kommuns forum- Klicka här

En kristdemokrat i Malmö (numera avgången)föreslog 2004 att stadens egen primadonna Anita Ekberg från Östra Fäladsgatan i Kirseberg skulle föräras en staty på ett annat torg i staden - Drottningtorget. Naturligtvis skulle det vara en fontän utifrån temat ”Ungdom, förälskelse och äventyr”. Motionen avslogs av kommunfullmäktige - Se här

När nu debattens vågor går höga om Stortoget kommenteras den gamla kd-motionen av Claes Fürstenberg i Sydsvenskan som skriver:

Statyn skulle bli ”en malmöitisk Manneken Pis” (den berömda evighetspinkande
pojken i Bryssel). Exakt hur statyn skulle se ut är oklart. Killen i Bryssel
står upp men jag antar att Anita skulle få sitta lite på huk.

Och tänk om Malmö skulle få en staty lika känd som Manneken Pis. Den säljer ju souvenirer i massor trots att statyn i realiteten är liten och ansenlig. Bygg då en barockfontän i stil med Roms Fontana di Trevi och placera Anita Ekberg där i underbar pose. Givetvis ska koreografin anspela på Turning Torso. Om Malmö skulle ha en sevärdhet som kombinerar Maneken Pis och Fontana di Trevi är Malmös lycka gjord.

I förbifarten noterar jag efter en liten googling att en kristdemokrat redan 2005 föreslog att en Fontana di Trevikopia skulle uppföras på Kungsportsplatsen i Göteborg. Se motionen.

Om Fontana di Trevi och Anita Ekberg har jag skrivit tidigare:
2007-10-20, E Fontana di Trevi diventa rossa
2007-06-13, Fontana di Trevi kan drabbas av vattenbrist
2006-10-08, Projekt La Dolce Vita 2

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

En kopia på Fontana di Trevi vore trevligt men något mer unikt (men med samma dragningskraft) skulle förstås vara ännu bättre. Och helst ska den byggas i Gävle.. :-)