2008-01-27

Väj inte för rådjuren

Rådjur ska egentligen inte finnas på Gotland men varje vecka rapporteras viltolyckor på ön där bilar krockat med rådjur. Under en tid har det pågåt en animerad debatt om viltstängsel men länsstyrelsen har nu satt ned foten och konstarerat att viltstängsel inte hjälper mot rådjur och några älgar finns lyckligtvis inte på Gotland.

Gotlands Tidningar rapporterar från ett möte där representanter från Jägargillet, länsstyrelsen, Räddningstjänsten, Polisen och Vägverket träffades för att diskutera viltolyckorna på Gotland.

Men jag blir fundesram när länsstyrelsens beredskapshandläggare Eija Suhonen säger att det faktiskt inte är att rekommendera att man ska väja för rådjuret på vägen. Det är större chans att man undviker olyckan genom att låta bli att väja, även om det låter lite absurt. De är så snabba att de hinner undan om man inte väjer i många fall, fortsätter Suhonen.

Nu kanske en undanmanöver ökar risken för avåkning eller kollision. Vidare kanske en sammanstötning med ett rådjur ofta resulterar i plåtskador men teorin att rådjuret hinner undan låter tveksam. Detta måste väl helt och hållet bero på var fordonet befinner sig när föraren upptäcker rådjuret, fordonets hastighet, rådjurets hastighet och vinkel. Av erfarenhet vet vi också att ett rådjur ofta följs av kid.

Med Suhonens teori skulle vi egentligen köra fortare. Då passerar vi ju olyckorna innan de händer. :)

Läs även andra bloggares åsikter om ,

3 kommentarer:

Jinge sa...

Men jag blir fundesram när länsstyrelsens beredskapshandläggare Eija Suhonen säger att det faktiskt inte är att rekommendera att man ska väja för rådjuret på vägen.

Kan man undvika det är det att rekommendera. Jag har en kamrat som väjde för en Fasan på Tungelstavägen för ett antal år sedan. Han åkte in i en Björk och saknar nu sitt ena ben.

Det är MÅNGA sådana olyckor varje år, olyckor som kostar massor för samhället och i enskildas lidande.

Dessvärre är det en reflexhandling som är svår att stoppa.

Men varför är det "lyckligtvis" inga älgar på Gotland tycker du? Gotlänningarna själva skulle nog inte bli ledsna för att Skogens konung ko till ön...

Per Westberg sa...

Jo detta med reflexer är svårt att träna bort. Flera gånger har jag mött älg och ofta tänkt helt fel. En häst. I sak håller jag nog med Suhonen och man ska nog bromsa och klippa ett rådjur framför att gör riskabla undanmanövrar. Vad jag vänder mig mot är påståedet att rådjuret hinner undan.

Gotland ska givetvis inte ha några älgar eftersom de knappast kan simma dit. Rådjuren har ju kommit till Gotland under 1900-talet och det handlar givetvis om inplantering.

Älgar har vi på fastlandet och det räcker. Jag tillhör de priviligerade som ser skogens konung varje vecka. Varje gång är det lika häftigt.

Gotland har annars en hygglig fauna med både kungsörn och havsörn. Det är roligt. Även rabbisen är ett trevligt inslag på Gotland. Lämpliga mumsbitar för vackra rävar.

Anonym sa...

En annan lösning är kanske att man helt enkelt väljer en annan väg än olycksvägen?