2008-01-01

Nyårstal

Nu kan man summera och jämföra de nordiska statschefernas nyårstal. Islands president Ólafur Ragnar Grímsson verkar dock inte ha traditionen och ska man vara noggrann håller den svenske kungen egentligen ett jultal när han redan på juldagen inleder med sin öppningsfras: -Kära svenskar hemma och utomlands.

Nyårstalen är överlag ganska lika. De innehåller alla några ord om betydelsen av att stanna upp i eftertanke samt vikten av sammanhållning och solidaritet i samhället. Den norske och svenske kungen samt den danska drottningen berör kulturmöten bland ländernas befolkningar medan Finlands president av naturliga skäl kan vara mycket öppenhjärtig och kritisk i sitt tal. President Halonen säger bland annat:

Rättvisa är en av finländarnas fasta värderingar. Vi har byggt ett socialt enhetligt samhälle, och vi kan med fog tala om en framgångssaga.
Men, man kan likväl skönja sprickor i vår välfärd. Även om nationalinkomsten har stigit har skillnaderna i välfärd mellan befolkningsgrupperna inte jämnats ut − tvärtom har framför allt skillnaderna mellan ytterligheterna fortsatt att öka. Det är speciellt oroväckande om vi låter våra barn lida för detta.
Men de skandinaviska statscheferna är betydligt mer fria i sina tal än drottning Elizabeth II som i sin "The Christmas Broadcast 2007" i stort bara uppehåller sig vid sin egen familj och julen som religiös högtid. På en enda punkt lämnar hon detta tema och det är när hon sänder en tanke till soldaterna i Irak och Afghanistan. USA:s president är som vanligt rapp i sitt tal (Presidential Message for New Year's Day, 2008) men också ganska förutsägbar vilket bland annat visas i denna passus:
In addition to our efforts here at home, the United States continued its work to spread freedom and peace around the world. America is determined to defeat terrorists and extremists, and we will remain on the offensive against the enemies of freedom. In 2008, we will continue to stand beside our partners in the international community to lay a foundation of peace for our children and grandchildren.
Om någon vinnare bland de nordiska nyårstalen ska koras så blir det president Tarja Halonen. Trots att presidentens befogenheter enligt Finlands konstitution inte är lika vittgående som de var före 1999 års grundlag kan man konstatera att hon kan tillåta sig att vara något uppfordrande i sitt tal.

Att säga att statschefernas hälsningar till nationerna har spelat ut sin roll är som att svära i kyrkan. Men eftersom de flesta som tar del av nyårstalen numera inte bänkar sig framför TV:n eller radion och koncentrerat lyssnar kommer talen i ett annat sammanhang. Detta borde möjligen också vara skäl att ifrågasätta traditionen. I framtiden ligger nog att statschefens tal till nationen inte blir en punktuell handling. I stället har statschefen ett ständigt pågående samtal med nationen. Så förändras all annan kommunikation och detta måste även ge uttryck i en förändring av traditioner som vi uppskattar. Om inte traditionen förändras tappar den i värde, den degenereras och ingen kommer ihåg det ursprungliga syftet. Den norska kungen nämner i alla fall Facebook i sitt tal.

En annan bloggare som skriver om jultal/nyårstal är Maria Byström på Tinnitussan.

Danmark, Hendes Majestæt Dronningens nytårstale 2007
Finland, Republikens president Tarja Halonens nyårstal 1.1.2008
Norge, H.M. Kongens nyttårstale, nyttårsaften 2007
Sverige, H.M. Konungens jultal 2007

Queen Elizabeth II, The Christmas Broadcast 2007
Presidential Message for New Year's Day, 2008

Läs även andra bloggare om ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra poänger.

Och jag måste säga att Svenska kyrkan definitivt är mer i tiden än kungens eget valspråk med tillhörande agerande.

Säger bara den balla mangatjejskampanjen ;-)