2012-04-11

Huligansymboler i AIK:s och Gefle IF:s klubbmärken

Idag lämnar förre landshövdingen Björn Eriksson över sitt första delbetänkande i rollen som regeringens nationella samordnare mot huliganism.  Vi får hoppas att han kommer med en massa bra förslag för att bekämpa detta dårskap.

Man ska inte skoja om huliganer men när jag igår läste om hur Real Madrid förändrat sitt klubbmärke slog det mig att flera allsvenska klubbar, utan att veta om det, i sina klubbmärken har symboler som verkligen står för huliganism.

Låt oss börja med Real Madrid. Den anrika spanska klubben, ska enligt Dagen, ha plockat bort det lilla kors som kröner kronan i lagets klubbmärke. Bakgrunden är att man är inblandad i ett stort ekonomiskt projekt i Förenade Arabemiraten där en en resort i klubbens namn ska byggas. Uppenbarligen var man lite orolig att korset skulle väcka anstöt i den muslimska världen.

Och så detta med allsvenska klubbars klubbmärken. AIK och Gefle IF har båda så kallade murkronor i sina emblem. Murkronan är symbol för städer. Men bakgrunden till denna symbol i heraldiken är lite huliganinfluerad. Murkronan var ursprungligen ett förtjänsttecken som fästes på den romerske soldat som först tog sig över stadsmuren vid ett miltärt anfall. Möjligen kan det jämföras med att ta sig förbi kravallstaket och över staket in till fotbollsplanen.

DN Debatt, Björn Eriksson, Registrera alla svenska huliganer
SvD

1 kommentar:

ssl sa...

jävlar vad långsökt