2006-06-03

Upphovsrätt och demonstrationsfrihet

Det är bra att Sveriges rättssystem ingriper och reder ut om det förekommit distribution av upphovsrättsskyddat material från svenska servrar. Att misstänka att det är justitieministern som gått in och gett order är bara löjligt. Svensk polis och svenska åklagare kan nog själv avgöra vad som är brott eller inte.

Länder som skiter i upphovsrätt brukar inte vara präglade av frihet
I dag blir det demonstrationer i Stockholm och Göteborg mot tillslagen. Visst är det bra att vi har demonstrationsfrihet i vårt land. Länder som inte reagerar utan snarare stimulerar upphovsrättsintrång brukar inte ha det. Gissa vad som skulle hända om man samlades på ett torg i Kina och demonstrerade för att författare skulle få skriva fritt och att man skulle förbjuda piratkopiering av klädesmärken.

Ungdomsförbund som fiskar röster
Tre politiska ungdomsförbund (LUF, Grön Ungdom och Ung vänster) ställer upp som medarrangörer. Det handlar bara om röstfiske och populism. Att Liberala ungdomsförbundet skulle få sitt moderparti att inskränka konstnärers rätt till sina verk ter sig orealistiskt. Det är ju ett hot mot fri näringsverksamhet.

Grön Ungdom behöver inte flirta med väljarna utan kan stolt visa upp Gustaf Fridolin och Maria Wetterstrand som ju har sina rötter i Grön Ungdom.

Att Ung vänster ställer upp förvånar mig mindre. Jag har resignerat när de inte tillräckligt tydligt tagit avstånd från partiets mörka bakgrund. Men den enskilde Ung vänstermedlemmen brinner nog för mänskliga rättigheter, kultur och antifascism.

Andra bloggar om: ,

4 kommentarer:

batti sa...

Du skriver "Det är bra att Sveriges rättssystem ingriper och reder ut om det förekommit distribution av upphovsrättsskyddat material från svenska servrar."

Ja, det är bra att Sveriges rättsystem reder ut detta. Det kommer visa att det inte gör det, i alla fall inte på THe Pirate Bays servrar. Kan man någonting om Bittorrent så inser man att de kommer att hitta nicht. Däremot kan de ansvariga säkert dömas eftersom vi har ett godtyckligt rättsystem i detta land också.

Det som är fel är att göra det på detta sätt. Sättet The Pirate Bay stängdes på är med största sannolikhet olagligt. Dessutom drabbades ytterligare oskyldiga företag i denna räd.

Frågan handlar inte om ifall det är rätt eller fel att ladda ned film och musik, det vet alla att det är fel. Men förstå skillnaden. The Pirate Bay tillhandahåller INTE upphovsrättsskyddat material. Enda chansen att få bort denna verksamhet är att stänga Internet... Och det känns ju sannolikt..

Per Westberg sa...

Nu skall ju Justitieombudsmannen titta på detta och vi får väl se om några fel begåtts. Lyckligtvis är det sällan som åklagare åtalas för tjänstefel. Men även de kan ju göra fel. Jag presumerar dock tills vidare att vi kommer att få svaret på våra frågor.

batti sa...

Japp...det får vi nog. Även om jag inte håller med om att det är lyckligt att åklagare sällan åtalas för tjänstefel...

Kanske också speglar att vissa (läs poliser, jurister, åklagare) har en annan lag än vi andra...

Anonym sa...

This site is one of the best I have ever seen, wish I had one like this.
»