2008-10-11

Hägglund och Odell tillhör vänstern

Göran Skytte skriver indignerat i sin kolumn att det är upprörande att man beskriver den ekonomiska krisen som förorsakad av ondska. Lite överkänsligt tycker jag. Frågan är hur upprörd han då blir när "hans" tidning samma dag skriver om "Ett nytt fall jungfrufödsel". Tidningen börjar sin vetenskapliga artikel:
Först kom Jesus – sedan dröjde det 2 000 år innan termen jungfrufödsel kom på
tal på allvar igen – denna gång i hajvärlden. Nu har ännu ett fall upptäckts,
skriver forskare i tidskriften Journal of Fish Biology.
Göran Skytte samlar idag ihop löjliga rubriker som använts i tidningarna för att beskriva den finansiella oron i världen. Det talas om en "tokig börs", "aktieägares vilda av panik" och så vidare. Men när Skytte ser hur Veckans Affärer ­skriva att börs- nedgången är ”ONDSKEFULL” går han igång. Han skriver:
Jag känner olust när man beskriver ­utvecklingen som ”ONDSKEFULL”. Bland annat för att detta riskerar att underblåsa föreställningen att någon eller några – som är fulla av onda syften – har ­drivit fram krisen i världsekonomin.
Givetvis reagerar Skytte utifrån sin kristna tro men nog är det lite överdrivet och förutsägbart när just Skytte gör detta. Om man nu ska reagera på sådant här finns det all anledning att även vända sig mot att psykiatrin närstående termer används. Ord som panik och ångest har också sitt särskilda ursprung och en alldeles särskilt allvarlig betydelse för de som fått en sådan diagnos.

När så Skytte reagerar på något som berör hans egen frizon - religionen - går han i vanlig ordning över på sitt andra kära ämne - den politiska vänstern. Skytte lyckas i vanlig ordning få in den politiska vänstern i alla sammanhang. Nu skriver han:
Den politiska vänstern står här, som ofta, i en klass för sig: Vänstern har ju
profeterat kapitalismens undergång i 150 år.
Det har säkert Skytte rätt i men det som han svepande beskriver som "den politiska vänstern handlar möjligen om ett mycket litet antal personer som springer på stan och säljer konstiga tidningar som heter "Proletären" och "Offensiv". Att uppmärksamma dessa extrema personer i sin SvD-krönika torde bero på att man inte kan hålla fokus.

Vi är många som tror på marknaden men nog har Skytte vissa problem att hävda sin marknadsliberala hållning. Nog kan man skriva under på hans förnumstiga försvar för kapitalismen när han säger att den som köper i tider som dessa sannolikt är framtidens vinnare. Grejen är ju den att de största förlorarna - de som blir av med sina jobb - inte har något att köpa för. Att den som blir av med jobbet anser att han eller hon är utsatt för ondska anser jag förståeligt.

Att girighet är en bidragande orsak till den finansiella krisen är något Skytte inte behöver förhålla sig till utifrån sin tro. Till skillnad från romerskt-katolska trosbekännaren sorterar väl Skytte inte in den synden bland de synder som inte kan förlåtas.

Slutligen kan man inte annat än le när Skytte sjunger marknadsekonomins lovsång samtidigt som de kristdemokratiska statsråden Göran Hägglund och Mats Odell på SvD Brännpunkt skriver att rå och okontrollerad kapitalism är en fara för individ och samhälle.

Men i Skyttes värld tillhör väl Hägglund och Odell den politiska vänstern.

1 kommentar:

Jah Hollis sa...

Skytte kommer så vitt jag vet från en ekonomiskt stabil bakgrund (som han kanske svek lite när han gick omkring i skogshuggarskjorta och breda hängslen en period då han väl själv räknade sig som "vänster") och har väl inte behövt bekymra sig för att fabriken ska slå igen eller liknande som kan drabba folk från en annan bakgrund.