2009-12-31

Anna Anka gör entré på Aftonbladets ledarredaktion

Aftonbladets ledarredaktion bjuder idag på frågesport. Det är frågor som i allmänhet kan intressera ledarens läsare men en av frågorna förvånar. Man måste rent av fråga sig om där döljer sig en slamkrypare.
Var tillbringade Anna Anka sin barndom?
1. Polen
x. Skåne
2. Hollywood

Alla svaren måste ju vara rätt. Om man får tro Wikipedia, och det får man, flyttade hon vid tre och ett halvt års ålder till skånska Bjuv. Nog måste detta kallas barndom tillbringad både i Polen och Skåne. Vid 22 års ålder flyttade hon till Hollywood och i mångt verkar det även där som hon framlever en barndom.

Men även många av oss andra återkallas till barndomen när vi tittar på Anna Anka. Jag måste säga att inslagen med henne i högsta grad är underhållande. Samtidigt uppstår en dålig eftersmak. I sak är det ju förnedrings-tv i nytt format. Sådan historier brukar knappast sluta lyckligt.

Om man summerar året har Anna Anka satt ett rejält avtryck i politiken. Kristdemokraternas partisekreterare Lennart Sjögren tvingades krypa till korset och fick ordentligt på tafsen av KD-kvinnorna efter att ha uttalat att Anna Anka är en förebild i sitt sätt att utmana den politiskt korrekta debatten. Även partiledaren Göran Hägglund tvingades rycka ut för att sätta saker och ting på sin rätta plats. Partisekreterare Sjögren blev rejält tagen på sängen och avslöjade möjligen omedvetet vilka värderingar som kan döljas hos vissa när det gäller partiets förlöjliganden av jämställdhetssträvanden i allmänhet och genusforskning i synnerhet.

KD borde låta sig certifieras ur genusperspektiv.

Aftonbladets ledarredaktion bjuder på frågesport

Bloggar om

Tänk om nyhetsredaktionen skulle kunna få en annan redaktion att vakna

DN skriver på nyhetsplats om allvarliga tillbud när flygförare i ambulanshelikoptrar blivit belysta med laserljus. Något som enligt tidningen kan ge allvarliga ögonskador.

Det är närmast ironi präglat av tragik att samma tidning för tre dagar sedan publicerade en minst sagt förvirrad insändarartikel författad av en självutnämnd "lasermedicinska forskare" som hävdade att laserpekare inte kan skada någon.

Det är inte ansvarsfullt att publicera sådana insändare utan källkritik.

Jag skrev om insändaren under rubriken "Vem ska man lita på? - Inte DN:s insändare".

GP
Bloggar om

2009-12-30

Rätt att döma för ringa misshandel

En 70-årig man har örfilat en 13-årig buspojke som möjligen ska åsättas epitetet marodör. För detta döms mannen till 30 dagsböter för ringa misshandel. Inget konstigt i det. Skitungar som förstör och kallar en hedersman för gubbdjävel kan inte ursäktas för sitt beteende men samtidigt är det oacceptabelt att spöa upp någon annan. Kroppsliga bestraffningar är fullständigt oacceptabelt och primitivt.

Men mest egendomligt är nog att flera tidningar i sina referat som genomgående anger att mannen dömts för misshandel. I själva verket har han dock dömts för ringa misshandel.

Ringa misshandel kan ge böter eller fängelse i högst två år. För misshandel av normalgraden finns inte böter i straffskalan och där kan brottet ge fängelse i upp till två år. Den 70-årige mannen borde vara nöjd med sin dom för det är ju helt orimligt att man tar sig rätten att slå någon annan. 30 dagsböter är ju inte särskilt mycket men möjligen hade man kunnat stanna vid penningböter.

Penningböter 1000 kronor, ringa misshandel, fick till exempel en 35 årig kvinna i Malmö som vid ett tillfälle slagit sin nioårige son ett flertal gånger i låren och i gumpen med en stekspade som tillhygge. Pojken drabbades av smärta och fick blåmärken. Högsta domstolen tog bland annat hänsyn till att kvinnan vid tillfället var sjuk och orolig för att mista sin anställning. (NJA 2003 s 537)

Aftonbladet, SvD, DN

Bloggar om

2009-12-27

Vem ska man lita på - Inte DN:s insändare


Borde inte DN:s insändarredaktör ha något bättre källkoll innan man publicerar ett inlägg från en amasjälvutnämnd forskare med rön som går på tvärs emot rekommendationer från svenska myndigheter. Särskilt eftersom det handlar om risker för bestående medicinska men. Ett område där det inte går att chansa.
Jag blir bekymrad när jag läser en insändare på "Skriv i DN" idag. Under rubriken "Laserpekare kan inte skada någon" finner vi ett inlägg om påstår att det är fria fantasier när piloter, poliser och chaufförer säger sig ha fått ögonproblem efter att ha träffats av så kallade laserpekare. Skribenten insinuerar att de som upplever skador kanske "är smitare som vill vara lediga från sina jobb..." SIC!!! Och detta publicerar DN?
Ännu mer bekymrad blir jag när jag konstaterar att personen som utger sig för att vara "lasermedcinsk forskare" egentligen är legitimierad sjuksköterska med en egen behandlingsmetod kring innerörat som kraftigt ifrågasatts av öronläkare. Jag kan inte bedöma kvaliteten i dessa behandlingar och blir någon hjälpt är det givetvis bra. Men DN borde nog vara lite försiktig i auktoritstilliten eftersom denna sjuksköterska tilldelats en varning av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd efter att ha ställt diagnos inom ett område som faller utanför hans kompetensområde. Man konstaterade vidare att behandling skett av patienter med en metod som inte stod i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.
Att en debattredaktör släpper igenom en sådan här artikel är obegripligt. Har insändarskribenten rätt är det snarare något för vetenskapsjournalisterna att bita tag i. Att man låter någon kalla sig för "lasermedicink forskare" visar också att man begripit nada av vad forskning är. Forskning är definitivt inte att man sitter hemma på kammaren, utan relevant grundutbildning och driver egna teser.
Utan att vara naturvetare kan man ifrågasättare skribentens påståenden. Han talar dels om Strålkyddsmyndigheten men är man expert på område borde man veta att anvaret ligger på Strålsäkerhetsmyndigheten som är en sammanslagning av Statens strålskyddsinstitut och Statens kärnkraftsinspektion. Dels talar han bara om effekten på laserpekare och noterar inte komplikationern av vilka frekvensområden de opererar inom.
Tills vidare är det nog inte läge att ta råd från DN.
Säkrare att lyssna till Strålsäkerhetssmyndigheten om uppger att laserpekare som säljs kan ha upp till 80 gånger över den nivå som ger ögonskador.

Strålsäkerhetsmyndigheten, Är laserpekare farliga?

Huvudbonaden är viktig

Jag gillar inte röda öron. Överhuvudtaget ska man klä sig på rätt sätt när det är kallt ute. Basker är ingen bra huvudbonad vid minus 6 grader och man anar att fåfängan ibland tar över klokheten och omsorgen om enskilda soldater.
Idag var jag på Ytttre Borggården och kollade på- och avgående vakt ur Amf1 ifrån Haninge. Kylan bet som den kan göra i Stockholm och jag led med soldaterna som hade sina vanliga baskrar - Baskermössa mellangrön. Öronen på soldaterna liknade i färgen mer Försvarsmusikcentrums högröda basker än vanlig hud.

Enligt Försvarsmaktens uniformsbestämmelser, som alldeles nyss kom i ny upplaga, gäller att vid tjänst med trupp utgör gällande beredskapsgrad, verksamhet och väderlek grund för chef/förmans beslut om lättnader i, respektive förstärkning av klädseln. Basker är möjligen tufft men det är inget vinterplagg. Passar bättre när man läppjar en calvados en vårkväll i södra Frankrike.

På vägen hem dirigerade två polismän trafik på motorvägen. Den ene polismannen var barhuvud vilket är korkat. Den andre polismannen hade en neutral toppluva som mitt skarpa öga observerade som han köpt i en låda på OK. Det var definitivt inte polisens mössa m/04. En toppluva som löjligt nog bara får bäras av insatsstyrkor och samverkande hundförare efter beslut av insatschef/motsvarande. Trafikdirigering kan inte heller säga utgöra så kallat uppdrag i svårframkomlig terräng och det är definitivt inte frågan om att uppdragets art är sådant, att minskad synlighet eftersträvas.

Polisen har en vintermössa som få poliser vill bära. Den är otymplig och 70-talsaktig. En fleecemössa har utlovats men den verkar inte ha kommit. Att poliser inte får bära toppluva annat än under mycket speciella förhållanden verkar lite löjligt.

Jag får ha vilken mössa jag vill på jobbet. Det är bra.

Varför ska norrlänningarna betala avdragsrätt för gåvor

Johan Wennström skriver på Svenskans ledarsida att avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer och välgörenhet måste införas.

Det låter bra men de fiskala problemen med en gigantisk hantering av kontrolluppgifter och möjligheten att ge till organisationer utomlands med grumliga syften förskräcker.

Men vad Wennström kanske borde ha uppmärksammat är att reformen föreslås finansierad genom minskade reseavdrag. Lite förenklat kan man säga att norrlänningarna ska betala en reform sådan som jag drar nytta av.

Det är inte realistiskt.

Sydsvenskan har en bra om än svårtolkad ledare i ämnet

2009-12-26

Nu blev det nog fel i Aftonbladet

När man skriver krönika i en tidning kanske man borde läsa igenom vad man skrivit. Om texten är urusel borde det slå stopp någon annanstans i maskineriet. Men dessa system har uppenbarligen inte funkat när Katrine Kielos skrivit krönika på ledarsidan i dagens Aftonbladet.

En skribent som annars brukar uttrycka sig begripligt verkar ha publicerat sina stolpar. Parenteser, inskjutna citat en masse och en förrvirrad text som publiceras i Sveriges största tidning. Det förvånar.

Aftonbladet, Europas vänster måste tänka om

Ingen gudstjänst i Skållerud

När en gudstjänst ställs in på grund av att prästen inte dyker upp eller då gudstjänstdeltagarna uteblir talar man om mässfall. Uttrycket är nog inte användbart när vädrets makter ställer till det så att man tvingas ställa in en gudstjänst. Så har skett på flera ställen i Dalsland idag.

Det hör nog inte heller till vanligheterna att inställda gudstjänster annonseras på radio. Men så skedde i SR P4 Radio Västs sändningar idag. Och Skarborgarnas huvudstad Grästorp utmärker sig som vanligt. Eller så stavar SR Radio Väst fel när man skriver:
"det blir ingen aktion i Aktionshallen i Grästorp." Men förhoppningsvis firades gudstjänst i både Grästorps och Tengene kyrkor.

Visste ni förresten att äktenskapen i Grästorp varar dubbelt så länge som äktenskapen i Stockholm innan paren går skilda vägar. (Källa SCB)

Kyrkoherde Lars B Stenström skriver på Svenska kyrkans webbplats om mässfall
DN, SvD,
Bloggar om ,

Jesus captchade på julnatten

En mystisk captchure dök upp på datorns skärm natten till juldagen.
Captcha gör vi Facebookanvändare och bloggare varje dag även om vi inte riktigt tagit till oss termen. Captcha kommer från engelskans fånga och är egentligen tänkt som en fälla för robotar som busar på internet. När vi ska logga in på webbaserade e-postfunktioner eller publicera kommentarer till blogginlägg ombeds vi skriva in text från en lite otydlig bild.

Som människor klarar vi det men robotar går bet. Vi höjer alltså säkerheten. Oftast är det obegripliga, till synes slumpvisa ord eller siffror.

På natten till juldagen fick jag anledning att fundera på hur dessa captchure genereras. Klockan 02:15 natten till juldagen kom ett tecken som var omisskännligt - believed Kristi

Bloggar om , , , ,

Att vara ärlig politiker lönar sig

Fredrik Reinfeldt och Maria Wetterstrand toppar i förtroende hos väljarna. Det är inte särskilt konstigt. Det handlar om två politiker som är personliga och ärliga i sitt tilltal. De håller sig till ämnet och far inte ut i nedsättande omdömen om motståndarna. Något som Sahlin, Björklund och Ohly inte klarar.
Det verkar uppåt för alla partiledare i Aftonbladets SIFO-undersökning om förtroendet för partiledarna. Fredrik Reinfeldt befäster sin topposition på 63 procent medan Mona Sahlin bara hamnar på 37 procent. Något som borde bekymra socialdemokraterna.

Att den verkliga kometen med en ökning på 16 procent är Miljöpartiets Maria Wetterstrand som stannar på 52 procent. Detta är inte förvånande. Hon är tydlig, empatisk och verkar mycket påläst.

Mer förvånad blev jag när jag igår läste Svenskan Per Gudmundsson under rubriken "Är halva journalistkåren Miljöpartister nu?" Han menar lite summariskt att Miljöpartiet inte får kritiska frågor eftersom så många journalister är Miljöpartister. Så må det vara men frågan är om inte de enkla slutsatserna slår mot just sådana som Per Gudmundsson. Det är väl ganska uppenbart att de journalister som är ledarskribenter och som antagligen har visst inflytande på politiken i allmänhet är borgerliga. Så har det varit i Sverige under lång tid.

Kanske borde Gudmundsson rannsaka sin egen ledarsida. Under lång tid har Miljöpartiets förlöjligats och deras politik har beskrivits som utopisk. När Maria Wetterstrand vinner i opinion kan det vara en reaktion på just den typifieringen av Miljöpartiet. När Maria Wetterstrand och Peter Eriksson får utrymme i media vinner de sympati.

Likaså måste nu de borgerliga hålla tillbaka de kretsar som ibland hemfaller åt att ösa galla och odla hat kring politiska motståndare (läs - Palmehatet på retur). I veckan hade jag en liten polemik med ett folkpartistiskt mycket sympatiskt och korrekt kommunalråd som farit ut i svordomar mot de socialdemokrater som talar om stupstock när det gäller nya sjukförsäkringregler. Jag själv ser inga problem med ordet stupstock medan det folkpartistiska kommunalrådet menade att det var historielöst och omoraliskt. Att även borgerliga partier använt ordet bet inte på honom. Till slut frågade jag om han även tyckte ordet ättestupa var problematiskt. Det tyckte han. Men sedan blev det lite tyst när jag kunde belägga att hans egen fp-riksdagsman flitigt använde ordet. I mitt tycke i ett relevant sammanhang.

Bloggar om , ,

SvD, DN,

2009-12-25

Om eld och lågor

Språkbruket kring bränder är ganska välutvecklat. Man kan använda vackra men hemska ord som "eldsvåda" och talande uttryck som "elden är lös". Full fyr är ett uttryck som brandmän använde, åtminstone förr.

Men det gäller att tänka vad man skriver. TT skickade nyss ut ett telegram om en ladugårdsbrand utanför Alingås. Man citerar polisens webbplats som skriver:
...det fanns 500 grisar inne i ladugården när den sattes i brand.

Tråkigt med sådana här bränder men jag har svårt att tro att polisen redan nu vet att branden varit anlagd. För det är ju det man säger när man säger "sattes i brand".

Vet ni förresten vad brandmän har på fötterna?
Lågskor.

SvD, DN, GP, GP

2009-12-24

Gamla farbröder i glasögon ska inte vara livvakter


Bild: Påvens Victorinox-Duo-Sets
Jag läser att påven knuffats omkull i samband med midnattsmässan i Peterskyrkan. För ett par veckor sedan utsattes premiärminister Berlusconi för en attack och skadades. Nog blir man lite förvånad när man ser att påvens livvakter är farbröder med läsglasögon. Angrepp mot officiella företrädare för kyrkor eller samhällsinistitutioner är inte bara angrepp mot deras person.

Hur står det egentligen till med personskyddet eller är det rent av så att det inte går att åstadkomma ett ordentligt skydd i folkmassor? Kanske en slump att dessa händelser timar i samma land under i stort sett liknande omständigheter.
Premiärministern skyddas av några av Italiens otaliga polisstyrkor och det är välkänt att statspolis, finanspolis, den kommunala polisen och karabinjärer inte alltid har helt lätt i sin samverkan.
Schweizergardet och Vatikanpolisen (Corpo della Gendarmeria dello Stato della Città del Vaticano) svarar för påvens personskydd. För att komma in i Peterskyrkan måste man passera metalldetektorer men väl inne i kyrkan är det en relativt öppen miljö.
Schweizergardet består av schweiziska medborgare som bekänner sig till den romersk-katolska tron. Nyrekryterade gardister måste vara män mellan 19 och 30 år gammal som är minst 174 cm långa. De ska vid rekryteringen vara ogifta och ha avlagt yrkesexamen eller studentexamen.
Schweizergardet har rekryteringsproblem och sådana brukar gå ut över kvaliteten. Kvinnor tillåter man inte och det är nog ganska korkat. Inte heller Vatikanpolisen är öppen för kvinnor.

Schweizergardet har tre motiv för att att inte öppna tjänsten för kvinnor.

1. Schweizergardisterna har sitt logi i dubbel eller trebäddsrum (Kan inte två kvinnor bo i samma rum då?) I början av karriären bor man på stora logement (Jaha och så är det i många militära förband världen över där män och kvinnor tjänstgör).
2. Kamratskapen som utvecklas mellan unga ogifta män ska inte undervärderas (Men den ska säkert inte överdrivas. Möjligen anar jag att det kan ha negativa konsekvenser).
3. En tvåkönad kår är inte lämplig för Schweizergardets uppgift och gemenskap (När argumenten tryter).

Påven lär behöva öppna för kvinnor i Schweizergardet snart. Det kan komma att krävas inte minst genom att man har vissa rekryteringsproblem. I den scheweiziska försvarsmakten är mönstring för kvinnor öppen och alla befattningar är öppna för båda könen.

Att skydda påven duger inte kvinnor till. Ack ja. Vatikanen förvånar. Man kan inte hålla fast vid ålderdomliga traditioner.
BBC uppger att kvinnan som överföll påven är identisk med en kvinna som vid förra julnattsmässan försökte attackera påven.

SvD, DN, Aftonbladet, Sydsvenskan, Dagen


Bloggar om ,

2009-12-23

Även borgerliga politiker talar om stupstock

Ledarskribenten Håkan Arenius på Dagen är en av många som reagerat starkt på att Mona Sahlin använt begreppet stupstock när det gäller att sjukföräkringen nu upphör för många långtidssjuksrivna. Även Svenskans ledarredaktion upprörs över utrrycket.

Men är det inte lite överreaktion att hänga upp sig på ett litet ord som väl alla ändå uppfattar som bildligt. Uttryck som "att hålla någon på halster" eller "falla under bilan" verkar ingen uppröras av.

Ordet stupstock är till och med ett vedertaget begrepp inom lönebildningen. Där innebär stupstock det procenttal som faller ut genom ett centralt avtal om lokala överenskommelser inte kan uppnås. Stupstock kallar man även det förhållande att ett sökt tillstånd anses beviljat om inte avslag getts inom en viss tidperiod. I juridiken talar man om stupstock när myndigheter har lite svårt att hålla koll på obsoleta författningar. Myndigheten gör då upp förteckningar över gällande författningar och de som inte finns på listan faller för "stupstocken".

Lustigt nog ser jag att även borgerliga politiker, helt adekvat, använder termen stupstock. I en motion om detaljregleringar i EU skrev den moderata riksdagsledamoten Margit Gennser 1999 (Motion 1999/2000:K324):
För det tredje borde alltid EU:s förslag till nya direktiv i första hand granskas från närhetsprincipen, d.v.s. närhetsprincipen skulle kunna användas som en "stupstock" vid bedömningen om att EU-direktiv skall bifallas. Det måste således krävas mycket vägande motiv för att ett EU- direktiv skall föredras framför ett oreglerat eller annorlunda reglerat nationellt tillstånd.

Bränn ansökningar om att sätta upp julbocken


Bocken i Gävle har återigen brunnit. Nu är det väl ändå dags att upphöra med denna löjliga tradition. Men man anar att kommunen och köpmännen tycker att det är bra att Gävle i alla fall en gång om året får uppmärksamhet. Men samtidigt äventyrar man säkerheten för Gävleborna i och med att en insats från Räddningtjänsten de facto minskar beredskapen om andra bränder och olyckor händer samtidigt.
Så kan vi återigen konstatera att julbocken i Gävle brunnit. Residensstaden vid Gavleåns mynning får sin årliga uppmärksamhet.
-Den var helt övertänd, jag tror till och med att huvudet hade fallit av när de kom fram, säger räddningstjänstens vaktahavande befäl till Gefle Dagblad.

Vad konungens befallningshavande i Gävle har för syn på saken lär vi inte få veta eftersom hon numera bara verkar var känd som svärmor till Tiger Woods. Inte som förutvarande statsråd hos Göran Persson och som landshövding i Gävleborgs län.
De flesta tycker nog att detta är väldigt roligt och vad än Gävles politiker och köpmän säger vet alla att en brinnande bok är det alla önskar sig.
Bockkommitténs presstaleskvinna, Anna Östman, säger till Arbetarbladet att det är förbjudet att vistas innanför gärdesgården och att det kan vara farligt. Hon tyckte att detta var en väldigt vacker bock men man anar krokodiltårar. Man ska givetvis inte bryta avspärrningar men om det till och med är farligt borde arrangörerna inte minst på den grunden överväga att sluta med traditionen.
Men egentligen är det allvarligare än så. Om det år efter år skapas någon form av hjältegloria när man gör sig skyldig till brottet grov skadegörelse är det sjukt. Det är inte sunt att kommunen medverkar i en sådan cirkus. Man skickar helt enkelt fel signaler.
Vad värre är att Räddningstjänstens resurser används för att dämpa och minska risken för spridning av en eldsvåda som i princip är förutbestämt. När en utryckningsstyrka ägnar sig åt detta minskar beredskapen vid andra insatser som skulle kunna tima.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2009-12-20

En 60-talist - ÄNTLIGEN


Bild: För några veckor sedan satt jag på tunnelbanan mittemot akademiledamoten och innehavaren av stol nr 14 - poeten och dramatikern Kristina Lugn. Eftersom jag inte är någon paparazzi fotograferade jag stolen hon suttit på när hon lämnat vagnen. :)
Idag på Svenska Akademiens högtidsdag får Svenska Akademien en ny ledamot - den första sextiotalisten. Lotta Lotass. Vi utbrister - ÄNTLIGEN.
SvD intervjuar doktor Lotta Lotass och jag har tidigare givit uttryck för att det är tråkigt att man överger traditionen att ha en jurist på stol nummer 1? Men egentligen är det ingen lång tradition. Den förste juristen på stol nummer ett var utrikesministerns farfars far Carl Bildt som tillträdde 1901. Och i ärlighetens namn hade han nog en karriär som mer präglades av diplomatens än juristens.

När det gäller Lotta Lotass skulle man kunna tro att Horace Engdahl, Katarina Frostensson och de andra hemfallit åt någon form av marknadsföringstänkande? Från och med i dag inleds listan av ledamöter med det poetiska och vackra namnet Lotta Lotass. Det är ju sympatiskt tilldragande och iögonfallande.

Hennes företrädare hette Sten Rudholm, Sture Petrén, Birger Ekeberg, Birger Wedberg, Carl Bildt, Hans Forsell, Anders Fryxell, Johan Olof Wallin, Nils Philip Gyldenstolpe och Andreas Johan von Höpken. Stora män men med kantiga namn.

Lotta Lotass har dock minst två saker gemensamt med sin företrädare ärkebiskopen Johan Olof Wallin som avled 1839. De är båda från Dalarna och de bärs av en tro. I intervjun säger Lotta Lotass att hennes tro är väldigt viktig och att den är en grund i henne och därmed också en grund i det jag skriver. Svenskan konstaterar vidare att Lotta Lotass har funnit sin tro i vuxen ålder och att tron för henne är ett rum att vistas i.

För övrigt ger Svenskans Agneta Lagercrantz idag också en intressant, fascinerande och sann bild av Svenska kyrkan år 2009. Fascinerande bilder och möten i Kista församling, Allhelgonakyrkan i Katarina församling och Saltsjöbadens församling.

SvD, Kyrkans nya roll
SvD, Redo för stol nr 1 , Dagen

Bloggar om , ,

2009-12-19

Kristofobi

Jag tillhör dem som hävdar att man inte kan tala om kristofobi i Sverige. Likaså anser jag att man inte ska pådyvla andra sin religion. Starka skäl talar till exempel mot att man har obligatoriska skolavslutningar i kyrkan och vi måste ständigt reflektera över att vi lever i ett mångkulturellt samhälle.

Men ibland måste man ta sig för pannan. Den statliga utredningen Folkbokföringen (SOU 2009:75) föreslår bland annat att man ska upphöra att ha församling som minsta indelning i folkbokföringen. Utredningen skriver (sid 516 f.):
Att folkbokföringsorten och födelsehemorten i dag utgörs av en församling innebär vissa problem, främst att orterna kan ha långa eller kristna namn, undanröjs.
Att man reagerar på långa församlingsnamn kan jag förstå. Hällby församling med Tumbo och Råby-Rekarne är ingen höjdare som benämning på exempelvis födelsehemorten i passet. Men att påstå att kristna församlingsnamn är ett problem är oerhört egendomligt och historielöst. Att det finns församlingar med namn på helgon och bibliska personer kan jag erkänna. Men likaså finns det många församlingar med namn som är hämtade från fornnordisk tradition. Ingen lär väl lida av att det finns församlingar som heter Odensvi eller Torsåker. Och med denna argumentation borde man kanske byta namn på kommunerna Eskilstuna och Staffanstorp. I Stockholm kan vi inte ha ett torg som heter Mosebacke.

Folkbokföringen, SOU 2009:75

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Kriminalvårdens svåra jobb


Foto: Niclas Strandberg
Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén skriver idag på SvD Brännpunkt under rubriken "Dömda får mer vård". Bakgrunden till artikeln är påståenden att de senaste årens satsningar på säkerheten i fängelserna skulle ha gått ut över vården.

Jag tror Lars Nylén på hans ord när han förklarar att man verkligen satsar på och utvecklar insatser som missbruksvård, skolgång och yrkesutbildningar. Men tyvärr brister det riktigt på en punkt - utslussningen. Och frågan är om det inte till syvende og sidst är en fråga om resurser.

Igår presenterade Riksrevisionen en rapport om Kriminalvårdens arbete med att förebygga återfall i brott. Den har tyvärr knappt uppmärksammats i media men är tydlig i sin kritik. Det brister allvarligt i planeringen av intagnas verkställighet. Verkställighetsplaneringen används för att planera åtgärder som ska minska risken för att en intagen återfaller i brott efter frigivningen.

Riksrevisionen skriver att det finns brister i bland annat kvaliteten, dokumentationen och uppföljningen. För att en klient inte ska återfalla i brott behövs en effektiv samverkan mellan Kriminalvården och andra berörda myndigheter och Riksrevisionen påtalar att regeringen inte har ställt tydliga krav på att övriga myndigheter, exempelvis Arbetsförmedlingen, ska samverka med Kriminalvården. Detta har medfört att samverkan utvecklats olika.

Sammanfattningsvis innebär detta att klienterna inte får rätt insats i rätt tid och att de insatser som gjorts inte möts upp av nödvändigt stöd vid frigivningen.

Men tyvärr blir inte detta någon stor valfråga. Vi vanliga väljare skiter tyvärr i hur det är för de som dömts till fängelse. Och det är fel.

Riksrevisionen, Kriminalvårdens arbete med att förebygga återfall i brott. Verkställighetsplanering och samverkan inför de intagnas frigivning (RiR 2009:27)

Bloggar om ,

2009-12-18

Ute är det minus 14 grader men Maud Olofsson är kallare

För en tid sedan berättade en kollega i Svenska kyrkan om en ensamstående kvinna som drabbats av depression. Bakgrunden var att kvinnan som tonåring börjat på SAAB i Trollhättan i slutet av 60-talet. För ett par år sedan hade hon sagts upp på grund av arbetsbrist. Livet rämnade.

Jag blir lite chockad när jag ser näringslivsminister Maud Olofsson på SVT Aktuellt. Jag har full förståelse för hennes politik men skräms av människan. Hon intervjuas tillsammans med SAAB:s vd Jan-Åke Jonsson och säger:

-Det är tråkigt för Jan-Åke och hans medarbetare.

Jag tar mig för pannan. TRÅKIGT!!! Möjligen är det tråkigt för Jan-Åke Jonsson men han är en ytterst kompetent person som inte misslyckats mer än Maud Olofsson själv. Han har med all rätt säkert ett hyggligt skyddsnät och lär nog inte få svårt att få jobb. Kanske har han en slant på banken också.

Däremot är det katastrof för många av Jan-Åkes duktiga medarbetare. Ordet tråkigt är alltför futtigt.

Sådan känslokyla och sådan brist på proportioner kan man inte ha som näringslivsminister.

SvD, DN

Litet undantag


Jag undviker att blogga om jobbet. Men gör nu ett litet undantag när jag läser journalisten Angelica Karlssons blogginlägg "After Debatt". Hon skriver bland annat:


Vårt samtal under "after debatten" i hotellbaren ingav hopp om att det kan bli förändring. Vi jobbar ju mot samma mål: en barnsäker och en rättssäker kyrka.
Bloggar om

2009-12-16

Brandt inflygning

Jag såg att flygplatsen Berlin Schönefeld ska byggas ut och få det nya namnet Willy Brandt-flygplatsen. Eftersom Tempelhof redan stängt och då man överväger att stänga även Tegel lär det bli rätt mycket trafik på Willy Brandt. Undrar om det därmed blir brandt inflygning.

I Stockholm nöjer vi oss med Willy Brandts plats med en fin staty på honom i Hammarbyhöjden.

SvD

2009-12-15

Lymmellagen är en bra lag

Häromdagen skrev jag inlägget "Danska polisen försvarar demonstrationsfriheten" där jag menade att polisens omfattande frihetsberövanden av personer som deltog i en demonstration under Klimatmötet står i rimlig proportion till värdet av att rädda liv och hälsa och skydda egendom. Men kanske ytterst att polisen försvarar rätten att uttrycka åsikter och bilda opinion.

Givetvis dröjde inte de upprörda kommentarerna och man ta sig för pannan över vilka vanföreställningar och falska rykten som sprids. Signaturen Alex uttalade:


Den enda stenkastningen som förekom under demonstrationer skedde en kilometer längre fram i demonstrationståget, och det handlade om 10-15 personer som inte kan uteslutas ha varit polisinfiltratörer precis som i Göteborg 2001 då Romeoenhetens poliskonstaplar Benny S. och Adrian L. krossade en busskur och
fönster på Bukowskijs salonger i syfte att provocera fram oroligheter och
rättfärdiga ett polisingripande.
Ack sådant trams. Skrönan om poliser som agerade provocerande i Göteborg har spritts på nätet och vinner inget stöd i några officiella källor. Med ett leende på läpparna läser jag hur "Alex" talar om "Romeoenhetens poliskonstaplar". Grejen är dock att det inte fanns några Romeoenheter i Göteborg 2001. Romeoenheter (ingripandeenheter) är en del i den särskilda polistaktik som utvecklades långt senare bland annat baserad på erfarenheter av våldsamheterna i Göteborg.

Men det är inte bara anonyma bloggkommentatorer som sprider vanföreställningar. Så gör även Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson i ett blogginlägg under rubriken ""Danska "lymmellagen" en dröm för varje polismakt". Han skriver bland annat:
Tänk att få gripa vem som helst bara på misstanken om att personen kan tänkas begå brott
Men nu är det bara så att Hansson givetvis inte satt sig in i lømmelpakken (lymmelpaketet). Lagen ger polisen något större befogenheter och straffsanktionerna är under särskilda förhållande högre än eljest. Vad Hansson syftar på är en ändring i straffloven som innebär att polisen i Danmark får möjlighet att frihetsberöva personer för att avvärja fara i upp till tolv timmar. Det är absolut ingen unik bestämmelse och motsvarigheter finns i de flesta länder i demokratiska stater. I Sverige har bestämmelsen funnits sedan tidigt 70-tal och återfinns numera i 13 § polislagen. Lagen sägar att om någon genom sitt uppträdande stör den allmänna ordningen eller utgör en omedelbar fara för denna, får en polisman, när det är nödvändigt för att ordningen skall kunna upprätthållas, avvisa eller avlägsna honom från visst område eller utrymme. Detsamma gäller om en sådan åtgärd behövs för att en straffbelagd handling skall kunna avvärjas. Om en sådan åtgärd är otillräcklig för att det avsedda resultatet skall uppnås, får personen tillfälligt omhändertas.

Få brukar klaga på att polisen ibland bussar nazister och autonoma ut från stan när det är riktigt stökigt och risk för skärmytslingar eller större bråk. Förvisso är polisen i Sverige mycket restriktiv och tillfälliga omhändertaganden är man ännu mer återhållsam med. Men möjligheten finns och kanske har Widar Andersson på Folkbladet Östgöten rätt när han skriver:
Det finns som bekant inga fria luncher; ett pris måste alltid betalas av någon.
Utan Lymmellagen hade sannolikt fler demonstrationer urartat med omfattande person- och egendomsskador som följd. Det priset är sämre.
Bra slutsats av Widar Andersson.

Politiken, DN

2009-12-13

Danska polisen värnar demonstrationsrätten

Inte oväntat får den danska polisen hård kritik för att man vid två tillfällen under klimatmötet gripit 948 respektive 200 demonstranter på ett till synes hårdfört sätt. Detta kan tyckas fel men det är samtidigt uppenbart att man ingripit resolut mot grupper som inte tvekar inför att skada andra människor och egendom.

Tyvärr frihetsberövas oskyldiga men samtidigt är detta ett pris som vi får betala om polisen ska kunna skydda andra demonstranter och i grunden demonstrationsrätten. Ingripandena står i proportionaliet till de grundläggande rättigheter som ska skyddas. I stället för att kritisera dansk lagstiftning och dansk polis borde uppmärksamheten riktas mot de individer som gång efter annan utan skrupler anser sig ha rätt att terrorisera medmänniskor och utmana demokratin.

Den som kritiserar den danska polisen skulle kunna reflektera över den polistaktik som använts vid demonstrationer i Turkiet idag. Se SVT Rapport-inslag här.

Jag föredrar definitiv en insats enligt danskt mönster. När de som utan egen förskyllan frihetsberövats en kortare tid talar om tortyr har man förlorat proportionerna.

SvD, DN, Sydsvenskan, GP, Aftonbladet, Politiken, Politiken

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Wetterberg glömmer norrmännen åter igen

Sacos samhällspolitiske chef Gunnar Wetterberg utvecklar och fördjupar idag sina visioner att bilda en nordisk förbundsstat som skulle ge de nordiska länderna en internationell maktställning. När han skrev i ämnet förra gången den 27 oktober konstaterade jag att det var en bra idé men frågade mig samtidigt vad norrmännen skulle säga.

Nu återkommer alltså Wetterberg starkt av läsarkommentarer. Men inte heller denna gång reflekterar han över norrmännen som otvivelaktigt spelar på en annan planhalva än övriga Norden. Han citerar postiva finländare, islänningar och danskar men norrmännen lyser med sin frånvaro. Själv fick jag en kommentar av en norrman som frankt deklararerade:
Korrekt betraktning hva gjelder eventuell norsk interesse for en slik union. Vi er selvfølgelig ikke interessert i å bli med.

Vi opplever for øvrig at vår store udemokratiske nabo, EU, stadig prøver å presse oss for penger, og registrerer med en viss forbauselse at det nettopp er delstatene verge, Danmark og Finland som er våre største motstandere i EU.

Så, atter en gang: Takk som spør, men nei takk.
Wetterberg drar även slutsatser på andra grunder. Och något förbryllande är det när han skriver:
Under de senaste årtiondena har ekonomin och arbetsmarknaden snarast varit mer aktivt nordiska än politiken och staterna. Nordea, Statoil, Stora Enso, Fortum, Schibsted och Nestlé är några exempel.
Hur i all världen kan han få in Nestlé här. Nestlé är världens största livsmedelsföretag och ska väl närmast betecknas som schweiziskt.

Kyrkoordnaren, Bra idé men vad säger norrmännen

DN Debatt, Historisk möjlighet att skapa en nordisk union

Är Googles sökrobot seg


Jag noterade att Googles sökrobot "Googlebot" var på besök på bloggen i natt. Det hör inte til ovanligheterna men idag varade besöket i 24 minuter och 59 sekunder. Ett väldigt långt besök tycker jag.

2009-12-12

350 slag för miljön


På söndag den 13 december kommer kyrkklockor i hela Sverige och världen att dåna för klimatet. Uppmaningen att låta klockorna ringa 350 slag kommer från Kyrkornas världsråd.

Tanken är att klockan ska slå 350 slag – vilket symboliserar den koldioxidhalt i atmosfären, 350 ppm, som anses vara säker för att vi ska förmå hålla den globala uppvärmningen under 2 grader och därmed förhindra kraftiga och plötsliga okontrollerbara förändringar i klimatet.

Bloggar om ,

Salems kommun är ute och cyklar


Just nu avhålls den så kallade Salemmarschen där nazister tågar från Rönninge station till korsningen Säbytorgsvägen/Storskogsvägen i Salem. Bakgrunden till denna årliga manifestation som är en plåga för Salemborna är ett mord på en nynazist år 2000.

2007 beklagade jag mig över medias stora intresse och skrev blogginlägget - Tig ihjäl skiten. Det är ju uppenbart att den mediala uppmärksamheten triggar både nazister att sluta upp liksom motdemonstranter som inte sällan har våld på agendan.

2008 var polisen nöjd med sin kommendering och allt förlöpte utan allvarligare tillbud. Det är värt att notera att media då, liksom i år var föredömligt återhållsamma kring rapporteringen av förberedelserna.

Men tyvärr är inte alla återhållsamma. Kommunstyrelsens moderate ordförande Lennart Kalderén agerar i år liksom tidigare år på ett anmärkningsvärt sett. Sannolikt vill han utnyttja situationen för att synas i media och ge intrycket att vara en handlingskraftig person. Som vanligt kritiserar han polisens tillståndsgivning och drar sig inte för att överklaga beslutet och begära inhibition. Någon gång borde Salems kommun inse att man aldrig anför skäl som motiverar vare sig inhibition eller ändring av polisens beslut. Risken är uppenbar att kommunens agerande bedöms som rättshaveri.

Det är viktigt att vårt demokratiska samhälle visar sin goda sida och värnar demonstrationsfriheten. Sannolikt är det ett av de bästa sätten att möta odemokratiska krafter. Polisen kan endast neka tillstånd om det är nödvändigt med hänsyn till ordning och säkerhet vid och i anslutning till sammankomsten eller med hänsyn till trafiken. Ett avslag sker bara i yttersta nödfall. Polisen har genom åren visat att man klarar sin uppgift.

Det är då egendomligt att Salems kommun agerar som man gör. Om de också hade förmåga att tiga ihjäl skiten skulle säkert dessa demonstrationer upphöra.

I stället använder Kalderén i år Newsmill för att upprepa sitt budskap med kritik över demonstrationsfriheten. Frågan inställer sig. Gynnas verkligen Salemborna av sin kommunstyrelseordförandes ageranden. När media tiger ihjäl skiten, polisen satsar på ett kommunikativt förhållningssätt och prioriterar dialog, då agerar Kalderén tvärt emot.

Smålandsposten, ledare
Newsmill, Salem visar att demonstrationsfriheten har gått för långt
DN, DN, SvD, GP, DN

Läs även andra bloggares åsikter om ,

LEGO lurar danskarna

Jag läser i danska Politiken att danskarna får betala dubbelt så mycket som engelsmännen för LEGO. LEGO säger att priserna avspeglar marknadssituationen och kostnadsläget i Danmark.

Men professorn i Management vid Århus universitet, Anders Drejer, har en annan uppfattning. Han menar att de högre priserna i Danmark har sin grund i att LEGO:s företagsledning spekulerar i danskarna trohet till den klassiska leksaken.
-Lego udnytter, at de har et stærkere brand i Danmark end i andre lande. Danskerne elsker historien om Lego fra Billund, der har bredt legetøjet ud til hele verden. Og den opfattelse får de lov til at betale ved kasse 1 for«, säger Anders Drejer.

2009-12-11

Roliga tomtar på Medis

Ett gäng roliga tomtar från vårt östra grannland dök upp på Medis idag. Rena rama Jackass. Läs även andra bloggares åsikter om

2009-12-10

Borra i Stockholm

En tunneltågförare har chockades efter att tåget träffats av en borr som gått igenom tunneltaket. Orsaken var att ett arbetslag stod uppe på Wollmar Yxkullsgatan och borrade för bergvärme.

Detta verkar helt sanslöst. Hur i all världen kan man borra till 20-25 meters djup mitt i stan utan att förvissa sig om hur det ser ut i underjorden?

I en kommentar ser jag att det är tillståndspliktigt att borra efter bergvärme.

DN, SvD, SvD

2009-12-09

Född på kvällen eller 1946

Svenskans Lars Ryding skriver underhållande om svårigheterna i den engelsktalande världen att namnge det vi kallar 00- och 10-talen, det villsäga 2000-2009 respektive 2010-2019.

Det påminner mig om kollegan Michael som för en tid sedan observerarade att det råder stor förvirring kring hur man uttalar 2010. Han noterad "tjugotio", "tvåtusentio" och tjugohundratio. Språkrådet rekommenderar tjugohundratio.

Michael kommentar var solklar: -Jag säger att jag är född nittonhundrafyrtiosex. Inte 19:46. Det betyder ju att man är född på kvällen.

SvD

Björklund och många med honom ser inte de fattiga

Dagens Nyheters pappersedition skriver att den nya skollagen ska göra det möjligt för skolorna att låta föräldrarna betala frivilliga avgifter. Det kan handla om till exempel skolresor och i artikeln berättas om Eriksdalsskolan på söder där föräldrarna betalar separat till att fräscha upp toaletter och köpa lekutrustning.

Detta är en mycket tragisk utveckling och tidningen frågar fem privatpersoner varav två som tycker att förändringen är bra. En 51-årig sjuksköterska säger att man nog måste betala för att barnen ska få ha roligt och en 55-årig polis tycker att det är helt okej om man "vill göra något roligt" som ligger utanför skolans ekonomiska ramar.

Tänk ett så tragiskt och känslokallt förslag från regeringen. Man vill inte se och saknar förmågan att känna empatiskt inför det faktum att vi har många fattiga, att fattiga ofta känner skam och att vi sannolikt kommer att få fler fattiga.

Vem är den ensamstående utförsäkrade mamma som ställer sig upp på föräldramötet och protesterar?

Det är farligt när vi som har det bra skapar regler som utgår ifrån våra egna ekonomiska premisser. Betala skatt vill vi inte men att tvinga på fattiga människor "frivilla" avgifter är helt okej. SIC!

Bloggar om , ,

2009-12-08

Köttfärs-ICA säljer magläkemedel


Jag är rädd att ICA inte förstår skillnaden på "veckans recept" och "receptfria läkemedel". Och är det inte lite konstigt att man kan köpa läkemedel över samma disk som man köper tobak. Men det är klart. På Apoteket kan man köpa saffran.
Sedan den 1 november är det möjligt att sälja vissa receptfria läkemedel utanför apotek. Nu är det bara att gå till OK och Maxi ICA och köpa pepsid eller lixir oral lösning. Lagstiftaren ställer vissa krav på butiken och på det hela taget är det väl inte svårare än att hålla koll på att man inte får packa om köttfärs och märka med nytt datum.

Jag är inte helt övertygad om att konsumenterna kommer att bli vinnare på detta. Förvisso gäller att man i affären ska kunna upplysa konsumenter om var man kan få farmaceutisk rådgivning om läkemedlen. Frågan är dock om ICA-personalen verkligen behärskar ordet farmaceutiskt. Det börjar illa när jag läser skylten där man upplyser oss kunder om det nya sortimentet. Inte ens där förstå man skillnaden på "receptfria artiklar" och receptfria läkemedel".

Jag är rädd att personalen på ICA inte kan hjälpa mig med ord som oral suspension, orla lösning, filmdragerad tablett och kutan lösning.

Lag (2009:730) om handel med vissa receptfria läkemedel

2009-12-06

Icke-norrmän i Stortingets Nobelkommitté

Tre norska historiker och tidigare gästforskare vid Det norske Nobelinstitutt i Oslo skriver idag på DN Debatt och kritiserar valet av president Obama som fredspristagare. De menar att Stortinget bär överväga att välja in utländska ledamöter i Den Norske Nobelkomite för att öka priset legitimitet. Författarna skriver:
Den norska självbilden kännetecknas av en idealistisk uppfattning om att landet bör vara en moralisk förebild för andra stater. Många norska politiker vill att landet ska profilera sig som ett fyrtorn för fred, demokrati, mänskliga rättigheter, fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling. De flesta av dessa mål har sina rötter i mellankrigstidens neutralitetspolitik, det humanitära arvet efter 1922 års fredspristagare Fridtjof Nansen och den kristna missionstradition som tog sin början vid 1800-talets mitt.
Jag är inte helt övertygad att just en utvidgning av kretsen leder till någon revolutionerande förändring. På det hela taget anser väl de flesta att den norska Nobelkommittén överlag gjort ett bra jobb. Nobel uttalar själv ingenting om medborgarskap i sitt testamente. Däremot är han mycket tydlig när han uttalar att nationalitet aldrig får vara en prismotivation.

Värt att notera är dock att det i § 6 i Nobelstiftelsens statuter uttalas:
Persons other than Norwegians may be members of the Norwegian NobelCommittee.
Att Ragnar Sohlman och Henrik Santesson tänkte så 1900 ger en viss signal.

2009-12-05

Vem är det som skriver kommentarer till nyheter

Jag läser Nerikes Allehanda hur två biltjuvar kört på och skadat en polisman i Örebro och hur polisen därefter skjutit sönder däcken på deras bil. Som vanligt scrollar jag läsarkommentarerna och konstaterar att den ena kommentarer är mer tokig än den andra.

De flesta efterlyser hårdare tag, femton års fängelse för återfallsförbrytare och stryk. Hade det inte varit för att de var skrivna sen eftermiddag hade jag misstänkt att läsarna hade hög promille i blodet. Bland de riktigt korkade besserwisserkommentarerna återfinns en person som ifrågasätter att föraren anhållits misstänkt för försök till mord.
"mordförsök var väl ändå att ta i? Borde inte grov misshandel och våld mot
tjänsteman vara rätt rubricering?

Sannolikt en professor i straffrätt, eller?

Nerikes Allehanda

Världsrekord i frågetecken

Idag är Göran Skytte riktigt duktig i sin ganska förutsägbara text som kolumnist på Svenskans ledarsida. Han skriver om Mona Sahlin och Saab samtidigt som han lyckas få in 26 stycken frågetecken i sin text.

Men det är klart. En skribent som har svar på alla frågor har kanske ett särskilt behov att just ställa frågor.

Skyttes kolumn

Bloggar om , ,

2009-12-04

Tiifany Persson på ingång

Idag kastades det en flaska mot ett tåg på Malmö central. Flera gånger faktiskt eftersom den inte gick sönder. Och polisen ingrep inte.

Det handlade om budgetchampagnen Raoul Collet Carte Noire Brut (nr 7777) för 199 kronor som fick symbolisera namngivningen av vagnsättet Birgit Nilsson.

Det är roligt att de nya Pågatågen är på ingång. Och de får häftiga namn. Eller vad sägs om "Tiffany Persson" och "Hanna från Arlöv". Lyckos alla skåningar som får åka X61. Vi har dem även här i Stockholm och de är sköna. Jag sov mellan Sumpan och Handen idag så jag vet. Pågatågen är dock lite mer exklusiva.

Sydsvenskan visar en film från namngivningen av det nya Pågatåget "Birgit Nilsson"
Sydsvenskan

Bloggar om

Att vara expert är ansvarsfullt

I går konstaterade Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, att det antagligen var brand i en dator som låg bakom den att en mamma och hennes fyra barn omkom i en villa i Staffanstorp i början av september. Man misstänker att ett överhettat batteri antänt en soffa och att gaser som utvecklats dödat familjen.

Givetvis är det i det läget viktigt att spirda kunskap om hur liknande olyckor kan undvikas. Den så kallade brandexperten Trond Willerd på försäkringsbolaget If är snabbt ute i DN men man har en känsla av att han mer babblar än ger de rätta råden. När det gäller säkerhet måste man alltid ha mycket på fötterna och man får inte ägna sig åt skrämseltaktik om inte denna är mycket välgrundad.

För det första ger Willerd den i sammanhanget tveksamma sakupplysningen att röken som utvecklas när den dator brinner innehåller cyanid vilket är samma sak som tog livet av sex miljoner judar. Och visst är ZyklonB är en vätecyanid men kopplingen är minst sagt egendomlig.

Vidare konstaterar han att de rökgaser som utvecklas är så kallad kall gas som inte upptäcks av vanliga brandvarnare varför han anser att man ska ha optiska brandvarnare. Det är säkert bra men är det rätt att skapa oro kring detta särskilt som Brandskyddsföreningen inte gått ut med rekommendationer. Sannolikt är det bästa att ha både optiska och joniserande brandvarnare eftersom joniserande brandvarnare reagerar snabbare på uppflammande bränder som när det tar fyr vid spisen eller ljuset antänder duken på middagsbordet. Att man inte ska förvara en bärbar dator i sängen eller soffan låter klokt och är väl något de flesta inser när man känner hur varmt det kan vara kring processor och nätsladd och då man inser att det krävs luftcirkulation för att kyla.

–  Den får inte tillräckligt med kylning i botten om den står så. Man ska också lära sina barn att vara förnuftiga, stänga av datorn på kvällen och dra ur laddningskontakten ur väggen. Det vill jag betona, säger Trond Willerd.

Och nog kan det låta klokt att stänga av datorn och dra ut sladden. Men att ge det som ett generellt råd undra jag om man verkligen vågar säga om bevekelsegrunden är brandskydd. Det skulle inte förvåna mig om någon kunde bevisa att tätare avstängning leder till utmattning som i sin tur skulle kunna riskera i fler bränder. Därför bör det nog vara miljöskäl som hellre motiverar att vi stänger av datorn än just brandskäl.

–  Den får inte tillräckligt med kylning i botten om den står så. Man ska också lära sina barn att vara förnuftiga, stänga av datorn på kvällen och dra ur laddningskontakten ur väggen. Det vill jag betona, säger Trond Willerd.

I slutet av artikeln får Willerd lite mothugg – Ulf Erlandsson är brandutredare på Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) och an tycker inte man ska oroa sig för att datorn ska börja brinna, så länge som man förvarar den på ett hårt underlag.

MSB känns lite seriösare i detta allvarliga sammanhang.

2009-12-03

Minareten utanför mitt fönster


Jag har kanonutsikt utanför mina fönster på kontoret. Många människor som rör sig på Medborgarplatsen och inte sällan ett utryckningståg med brandbilar. Liv och rörelse.
Coolast är horisonten där Katarina kyrkas mäktiga torn möter minareten på moskén. Det är helt enkelt snyggt och ger liv.
Om den sorgliga folkomröstningen i Schweiz har det skrivits mycket. Resultatet är tragiskt men själva sakfrågan - minaretens vara eller inte vara är ju närmast tragikomisk.
Varför just minareten.

2009-11-29

Låt konungen vila i frid

Det är ett egendomligt faktum att man ännu en gång ska öppna Karl XII:s kista för att undersöka spår från den kula som ändade hans liv 1718. Nog borde gravfrid få råda någon gång. Det räcker med att kungen vanhedras år efter år när tokstollar ägnar sig åt kransnedläggning och annat trams. Att lägga ner en krans är givetvis fint men i detta fall handlar det om fel vänner. Att de är totalt historielösa är ingen överdrift.

Idag skriver Herman Lindqvist en krönika i Aftonbladet under rubriken "Karl XII:s död ger inte forskarna någon ro". Lindqvist avslutar:
Redan nu hörs kritiska röster. Många forskare menar att hur man än mäter och undersöker kraniet kommer man aldrig att kunna bevisa att kungen mördades, än utpeka en mördare. Det finns därför många som vill låta Karl XII vila i frid
Per Hansson på Östersundsposten skrev den 22 oktober en ledare i ämnet. Han avslutade sitt ledarstick:

Myten om Karl Xll kan gott få leva vidare. Om han föll för en norsk kula eller en svensk knapp kvittar. Har vi spekulerat i 191 år kan vi gott fortsätta. Han dog och med honom föll den svenska stormaktstiden sönder och samman. Det räcker så.

Bloggar om

Tragiskt landstingsråd i Blekinge

Dagens Medicin är en seriös tidning som inte skämtar till det om allvarliga saker. Men jag tar mig friheten att skoja lite.

För en tid sedan framförde det moderata oppositionslandstingsrådet Alexander Wendt i Blekinge kravet på en minnesmottagning för minnesutredningar. Grejen var bara den att det redan finns en sådan enhet i Blekinge. Wendt tvingas nu backa och erkänna att han inte kände till det hela.

Uppenbarligen hade han glömt faktum!!!

Men egentligen är det lite tragiskt kring detta landstingsråd. När han i höstas valdes som landstingsråd hade han endast stöd från det egna partiet. Alla andra partier, de borgerliga inräknade, lade ned sina röster. Orsaken handlar är att Wendt saknar förtroende efter att ha plockat ut ersättning för förlorad arbetsförtjänst under en tid då hans företag överhuvud inte haft någon verksamhet (läs Sydöstran). Wendt har varit omvittnat skicklig men det är illa att lyfta fram en person som uppenbarligen missbrukat landstingets ersättningssystem. Nog borde moderaterna i Blekinge ha kompetenta politiker som har rent mjöl i påsen. Politiker som när de tjänstgör som landstingsråd inte är ute med politiska krav som redan är uppfyllda. Detta oavsett om det handlar om okunskap eller minnesluckor.

Dagens Medicin, Landstingspolitiker hade inte koll på minnesmottagning
BLT,

Enquist plagierar inte - Småskolelärarinnor frälste många

Att anklaga en namnkunnig författare för plagiat är en väldigt allvarlig sak. DN gör nu jämförelser mellan en text skriven av Richard Dahl, höjhoppare, em-guldmedaljör, vinnare av bragdguldet m.m. samt utdrag ur Per Olov Enquist roman Ett annat liv från 2008. Man finner slående likheter där Dahl redan 1988 berättat hur han inför EM-tävlingarna är väldigt nervös men möter sin djupt religiösa småskollärarinna som berättar hur hon ska be för honom. Nervositeten släpper och tävlingarna lyckas väl.

– Jag har hört den så länge jag kan komma ihåg. Bland annat har min farfar berättat den. Jag har aldrig tänkt tanken att den inte skulle vara sann, säger nu Per Olov Enquist till DN.

Och tänk jag tror att Enquist har rätt och att Dahl säkert upplevt detta. Det är nog många som har erfarenheter att de mött någon som bett för dem och att detta förändrat deras liv dramatiskt. Självklart traderar många sådan upplevelser muntligt. Att det denna gång slumpar sig till att handla om höjdhopp är inte särskilt konstigt. Inte heller det faktum att det handlar om den gamla småskollärarinnan som dyker upp som Kristusgestalt är särskilt förvånande. För den som är uppväxt på 30-talet och tidigare är just småskollärarinnan förenad med religiösa erfarenheter. Hon var inte sällan väldigt from och hon ledde barnen i psalmsång och andakt. Jag vågar påstå att det är många som i vuxen ålder träffat sin gamle lärare som lovat be för dem.

Att på dessa grunder överhuvud antyda att Enquist gjort sig skyldig till plagiat är en smula märkligt.

GP, SvD

Bloggar om

2009-11-28

Väjningsplikt innnebär inte att någon har företräde

Bild: Ett av förslagen till den nya vägskylten cykelöverfart.

Transportsstyrelsen föreslår väjningsplikt för bilister där en cykelväg korsar en körbana. Det blir alltså en regel som överensstämmer med den som sedan 2000 gäller gående. Om detta är bra eller inte vet jag inte. Transportstyrelsen visar siffror att denna regel skulle minska antalet olyckor och man kommer även med omfattande detaljregler om hur trafikmiljön vid överfarter skulle se ut. Det talas om en maxhastighet på 30 km/h vid överfarterna och ett nytt trafikmärke. Samtidigt noterade jag att en erfaren trafikpolis i Stockholm i DN den 9 oktober uttalade att  gående tar sig allt större friheter vid obevakade övergångsställen. -Visserligen har bilisterna väjningsplikt, men man kan inte tvinga fram det genom att bara kliva rätt ut i gatan, säger polisinspektör Samuel Sköldö. Han beskrev ett typiskt olycksförlopp att en gående plötsligt och helt oväntat kliver ut framför en bil, som hastigt bromsar in och som i sin tur blir påkörd bakifrån.

Men när DN redogör för de föreslagna reglerna hamnar man i den vanliga fällan som kanske är grunden till att regler om väljningsplikt inte alltid slår väl ut. DN skriver:
Lagen är inte lika solklar för korsningar mellan cykelväg och bilväg. Där står att en bilförare ska anpassa hastigheten, men det står inget om vem som har företräde
Det stora misstaget DN gör är att man skriver om "företräde". Lagstiftningen talar om skyldighet att lämna företräde eller att ha väjningsplikt. Om någon menar sig ha "företräde" skapas farliga situationer.

Transportstyrelsen, Förslag till nya trafikregler vid cykelöverfarter och på cykelbanor
SvD
Bloggar om

2009-11-27

Ingen Cocaine från Höganäs

Dåraktigheten bakom drycken Cocaine har varit känd av amerikanska myndigheter under många år. Redan 2007 ingrep amerikanska myndigheter - läs här.

De senaste dagarna har det skrivits om en ny dryck - Cocaine - som introduceras på den svenska marknaden. Diskussionerna har krestast kring den höga koffeinhalten i drycken. Men själv kan jag bara hålla med Axfoods informationschef Ingmar Kroon: -Jag förutsätter att vi inte tar in den, namnet låter sinnesjukt.

Nu får vi dock hylla den kompetenta Miljönämnden i Höganäs som stoppat skiten. Det saknas varningstext för den höga koffeinhalten, namnet är vilseledande, företaget har inte anmält sin livsmedelsverksamhet till Miljönämnden. Som lök på laxen innehåller drycken ett otillåtet ämne - D-Ribose.

Nu fattas bara att någon populistisk politiker rycker ut och tar "entreprenörerna" i försvar. Det är ju lätt att ta poänger på petig miljönämnd och byråkrati.

Själv hyllar jag vakna miljöskyddsinspektörer i Höganäs uppbackade av sin nämnd.

Lokaltidningen Höganäs
Sydsvenskan, HD, GP

2009-11-24

Att ta ur tändningsnyckeln på en SAAB

UNT har rubriken "Koenigsegg backar ur Saabaffären".

Och det vet ju alla. Förr krävdes att man la i backen för att få ur tändningsnyckeln i en SAAB.

UNT

Lars Hultströms positiva sidor


När det gäller vanvård av djur vid lantbruk har jag föreställt mig att det alltid handlar om människor som är missbrukare, socialt utslagna eller på annat sätt har tappat fotfästet i tillvaron.

Jag vill inte tro att att det är sant att grisar behandlas som de gör när man ser bilder från Swedish Meats ordförandes anläggningar i Blackstaby utanför Flen. Jag hoppas verkligen att han inte haft kunskap om detta och önskar innerligt att han inte kan skyllas för vanvården även om han givetvis är ytterst ansvarig.

Men man kan inte annat än le när man läser lantmästare Hultströms CV. Där anger han bland annat:

Positiva sidor
Är matematiskt lagd
Bra sifferminne
Lätt att uttrycka mig i skrift
Håller gärna föredrag eller tal inför andra människor
Inga problem med media

Inga problem med media???????? SIC!

2009-11-22

Saffran är billigt

SvD berättar att kryddan saffran når rekorhögt pris i år igen, 38 000 kronor för ett kilogram. Förra året talade man om 24 000 kronor för ett kilo.

Men hur många gånger får man inte höra skrönan att saffran är dyrare än guld.

Guld handlades för cirka 289 000 kronor per kilo i fredags. I år får du 7,6 kilo saffran för ett kilo guld. Förra året blev det 9,7 kilo saffran för ett kilo guld.

Expressen, DN, Aftonbladet

Bloggar om

Är jurister övermänniskor?

DN Debatt i dag skriver Rolf Svedberg, tidigare miljöchef vid Boliden Rönnskärsverken och numera miljöråd i Miljööverdomstolen, om en miljökatastrof i Chile. I ingressen låter DN fånga oss med texten:
Hög miljöjurist gör upp med det förflutna.
Vad hög jurist står för har jag ingen aning om. Men till saken hör att Svedberg är miljöråd och ett miljöråd är ingen jurist även om de ingår bland den dömande personalen. Den tekniska ledamoten, miljörådet, ska ha teknisk eller naturvetenskaplig utbildning med bred erfarenhet av miljöfrågor.

Jag tycker att ett miljöråd smäller ganska högt.

2009-11-21

Boobo och Nackabo

Jag noterar att Boobon Thomas Bodström ska toppa Socialdemokraternas lista i Stockholms län vid nästa riksdagsval. Det var väl knappast förvånande att denne man från Boo i Nacka kommun placeras där. Även om många älskar att förtala honom och göra sig lustig över hans mångsidighet har han stora kvaliteter nu när han slutat med att ideligen kritisera sin efterträdare Beatrice Ask.

Men den stora frågan inställer sig. På vilken lista finns den andra person med domicil i Nacka - Mona Sahlin?.

Det bästa vore om hon inte var på någon lista. Hon håller inte måttet.

Har jag drömt att Mona Sahlin finns på listan valkrets Stockholms stad.

SvD

Flarnfri Schallotenlök om Bruno Kreisky

Jag skrev igår om min skepsis att uppkalla ett obetydligt torg i Stockholm efter Tage Erlander. Han är värd någon betydelsefull adress som människor relaterar till. Så har man gjort i Lund och Karlstad men i Stockholm blir det löjligt.

Vännen Bengt O i Wien skrev 2003 om statyernas sammankomst där han bland annat berättade om en plats i Wien som uppkallats efter den store österikiske statsmannen Bruno Kreisky. Artikeln är mycket läsvärd och jag ser paralleller till påhittet att namnge en oväsentlig plats efter Tage Erlander.

Flarnfri schallotenlök, Statyernas samkväm

Anklagelser om sexuella trakasserier måste ha lite substans

Jag läser i Gotlands Tidningar att ett telefonsamtal från telemarketingföretaget Visby Ringmur polisanmälts av en kvinna som sexuellt ofredande. Kvinnan noterade på sin mobil att hon hade ett missat samtal. Samtidigt hade hon i sin telefonsvarare ett viskande samtal med sexuella anspelningar. Kvinna gjorde på den grunden kopplingen att ofredandet kommit just från det gotländska telemarketingföretaget.

Givetvis är det rätt att polisanmäla sådana här saker men det är helt uppåt väggarna att Gotlands tidningar okritiskt skriver om anmälan när det finns så lite substans. Helt klart måste många läsare uppfatta det som att det verkligen var någon på telemarketingföretaget som stod bakom trakasserierna.

Sannolikheten att företaget är oskyldigt utpekat är mycket stor. Alla med en mobiltelefon vet att man inte alltid kan dra parallell mellan missat samtal och samtal intalade i mobilsvar. Två vanliga anledningar till att samtal hamnar i mobilsvar är att mobilen saknar täckning eller att linjen är upptagen. Att snuskgubbar ringer från öppna nummer lär nog också tillhöra ovanligheterna.

Gotlands Tidningar borde ha avstått publicering av denna nyhet. Det är förtal av Visbyföretaget.

2009-11-20

Nej till Tage Erlanders plats

DN skriver att en del av Myntorget vid Riksdagen ska namnändras till Tage Erlanders Plats.

Tage Erlander är naturligtvis värd att uppmärksammas genom en gata eller ett torg. Han var ju trots allt statsminister under 23 år och mycket betydelsefull.

Men nog är det lite löjligt att byta namn på en del av ett befintligt torg. Särskilt ett torg som burit namnet sedan 1600-talet och där Myntverket huserat under flera århundranden. Det känns väldigt konstgjort. Genom att ingen har adress vid torget kommer adressen knappast att användas. Möjligen kommer en och annan taxi att beställas till adressen.

I stället ska man ge nya adresser namn efter namnkunniga personer. Kanske kan ett nytt område få gator uppkallade efter statsministrar. Erlandersgatan, Per-Albins väg eller Amiral Lindmans Boulevard.

I sanningen ska sägas att Tage Erlanders väg finns i Lund där man i stadsdelen Värpinge gård även har Östen Undéns gata och Ernst Wigforss gata. Karlstad har givetvis hedrat värmlandssonen genom Tage Erlandergatan vid domkyrkan i centrala staden.

Men ett Tage Erlanders Torg i Stockholm behövs inte. Och skulle man ge nytt namn på någon adress skulle jag föreslå Fyrverkarbacken i Marieberg där ju Tage och Aina bodde fram till dess de på ålderns höst flyttade till Bommersvik.

Här i Haninge kan vi småningom få någon gata i Jordbro uppkallad efter Fredrik Reinfeldt som föddes i församlingen.

Nu har nog KD hamnat i anakronism och grandiositet

Det är inte bra när man som politiker har självbilden att man står för allt gott och att man för en kamp i Don Quijotes anda. Något av detta andas idag på DN Debatt när den Kristdemokratiske riksdagledamoten Désirée Pethrus Engström på goda grunder reagerar på hur SVT, i programmet ”Ett fall för Louise”, låter barn i kris framträda utan skydd för sin identitet. Vanan trogen ropas på lagstiftning. Litet tajtigt faktiskt.

Men Pethrus Engström sätter nog sitt parti i centrum lite väl mycket när hon skriver:
Det är inte mer än 15 år sedan Kristdemokraternas förslag om att förbjuda barnpornografi ansågs vara en omöjlighet med tanke på yttrande- och tryckfriheten. I dag är alla överens om att barnpornografi ska vara förbjudet. Nu är det dags att återigen sätta barnet i centrum i den nya medievärlden.
Sanningen är att barnpornografiförbudet infördes 1980 - för knappt 20 år sedan. Besluten hade fattats genom grundlagsändringar i slutet av 70-talet och den minnesgode vet att Kristdemokraterna då inte var representerade i riksdagen. Det var först 1985 som partiledaren Alf Svensson kom in i riksdagen genom en valsamverkan med Centerpartiet. Inititativet att kriminalisera framställning och spridning av barnpornografi kom fram genom en bred politiskt förankring. Det fanns kritik från delar av moderaterna och enskilda debattörer men framgången är det nog inte helt rätt att tillskriva just Kristdemokraterna.

När Désirée Pethrus Engström backar 15 år tillbaka i tiden avser hon nog utvidgningen av brottet som innebar att innehav kriminaliserades. Men inte heller där kan Kristdemokraterna tillskriva sig äran. Samtliga riksdagspartier hade motioner i ämnet.

När Désirée Pethrus Engström backar femton

2009-11-19

Hur är det med synen på män och kvinnor?

Undrar hur den redigerare på SvD tänker som alldeles nyss skrev:
EU valde belgisk-brittisk duo
JUST NU: Belgiens premiärminister Herman van Rompuy blir EU:s ordförande. Baronessa blir utrikesminister.
Mannen i sammanhanget omtalas som den han är. Nämligen premiärminister. Han får till och med sitt namn utskrivet.

Den ytterst kompetenta EU-kommissionären, Catherine Ashton, omnämns bara som baronessa. Att denna kvinna adlats som Baroness Ashton of Upholland är ju löjligt i detta sammanhang och närmast föraktfullt att överhuvudtaget nämna.

2009-11-18

Underbart hyss på Södervärn

Jag läser i Sydsvenskan att 4-5 unga män i morse mötte resenärerna på buss 100 från Vellinge. Den röda mattan var utrullad, man bjöd på kaffe och bullar och på ett anslag kunde man läsa:
I Malmö är alla välkomna. T o m ensamkommande Vellingebor”
Rätt kul tilltag tycker jag även om det är lite taskigt att Vellingeborna ska behöva schavottera för några av sina förtroendevalda. Men å andra sidan har man faktiskt valt ett kommunalråd som uppenbarligen skadats i sin maktfullkomlighet att han i sitt ego hamnat i avsaknad av empati.

2009-11-17

Vad är oangelägenhet? Ett nyord eller ett missförstånd!!!

– Om alla uppgifter stämmer och det visar sig finnas fler oangelägenheter har vi ett stort bekymmer, och Busslink har ett bekymmer eftersom avtalet bygger på ett ömsesidigt förtroende, säger Lars Dahlberg (S), 2:e vice ordförande i SL, till DN efter avslöjandet om att entreprenören Busslink kan ha skickat falska fakturor.

Om vi bortser ifrån att jag tycker att det är en "oangelägenhet" med alla dessa entreprenörer som går in och ur i upphandlingarna av driften i kollektivtrafiken undrar jag vad ordet oangelägenhet betyder? Jag hittar inte ordet i Svenska akademiens ordlista. Samma sak i Akademiens ordbok och Nationalencyklopedien. Men det finns 1 150 träffar på Google. Gluttar man i Akademiens ordlista på ordet angelägenhet förklaras det med orden vikt, betydelse, sak, ärende. Sätter man "o" som förled borde det vara ett motsats. Alltså oviktig, obetydlig , nullitet.

Kan det möjligen vara så att man blandar samman med ordet olägenhet som betyder nackdel, obehag eller svårighet. Detta låter konstigt eller har jag missat ett ord i svenskan?

När jag tittar på träffarna i Google verkar det som att det just är en sammanblandning med ordet olägenhet. Men i Busslinkfallet verkar det mer vara en sammanblandning med ordet oegentlighet(er).

Olycklig skrivning om olycka

DN förenklar frågor om trafiksäkerhet genom att antyda att enkla lagkrav på reflexväst skulle ha kunnat resultera i att en dödsolycka undvikits. Just en sådan förenklad syn på trafiksäkerhet är ett hot mot säkerheten i sig.
I söndags omkom en man utanför Skånes Fagerhult sedan han påkörts då han bytte däck i samband med en punkteringen. På det aktuella vägavsnittet är vägrenen så smal att mannen tvingades stå ute i körbanan och han blev då påkörd av en förbipasserande lastbil. I allt handlar det om en tragedi för anhöriga och lastbilschauffören.

Orsakerna till denna olycka är som vanligt komplex och det är därför väldigt olyckligt att som DN skriva:
En olycka som skulle ha kunnat undvikas om vi hade haft krav på refexväst i Sverige – men byråkratins hjul maler långsamt.
Det är givetvis bra att man från tidningens sida slår ett slag för det berättigade kravet att vi, liksom i många andra länder, får obligatorium på reflexväst i bilen. Men att frankt påstå att olyckan skulle ha kunnat undvikas om det funnits ett lagkrav är minst sagt okunnigt och dumt. Om detta vet man intet. Just den förenklade synen på säkerhet som DN Motor ger uttryck för är ett hinder när det gäller att öka säkerheten. Hjälpmedel som reflexväst och varningstriangel är ett sätt att minska risken för olyckor. De skapar självfallet inte en säker situation.

Ska man som tidning bidra till att förbättra trafiksäkerheten och minska risken för denna typ av olyckor borde man naturligtvis endast återge vad vakthavande befäl, Lars Lindwall, vid Skånepolisen uttalade till Folkbladet. Han konstaterade att olyckan inträffat mitt på dagen, på E4, som är starkt trafikerad och menar att det inte är att rekommendera att byta däck på motorvägen, även om det är tvåfilig väg. - Alternativet när det gäller punktering är att köra sakta framåt och komma av motorvägen på första bästa avfart, eller ringa bärgare, och bli kvar inne i bilen med varningsblinkers. Det är inte bra att gå ut och jobba på vägbanan på en sådan här starkt trafikerad väg, fortsätter Lars Lindwall.

Men sådana råd är väl petitesser för DN Motor som vet att relexvästen hade gjort under vid denna olycka.

Bloggar om

2009-11-16

Polisen tar alltid ned skylten


Bild: Denna skylt är nyuppsatt i Björkhallen på Medborgarplatsen. Den lär vara nedplockad av polisledningen inom en inte alltför avlägsen framtid. Att skyltmakaren då felaktigt skrivit både "län" och "polismästardistrikt" med inledande versaler spelar ingen roll. Men lite amatörmässigt är det.
Jag noterade idag att City polismästardistrikt öppnat ett poliskontor i Björkhallen vid Medborgarplatsen. Invigningen skedde i början av månaden och är ett i raden av lokala poliskontor. Under åren 2006-2007 öppnades 15 lokala poliskontor i Stockholms län. I den andra etappen, år 2009-2010, öppnas ytterligare tolv nya lokala poliskontor.

Att det numera finns ett lokalt poliskontor i Brandbergen är väl bra men att slå upp portarna på Medborgarplatsen verkar lite löjligt. Jag har sett polisens satsningar tidigare. De brukar inte var uthålliga. Man skaffar en lokal och efter några år är den borta. Orden om ny taktik och kontaktskapande är stora men av visionerna blir det intet. De enda som är glada är de polischefer som får uppträda offentligt i galonerna, de som får lyssna på de duktiga konstaplarna i poliskören och de politiker som får var med och klippa band och därmed uppfattas som handlingskraftiga.

Bloggar om ,

2009-11-15

Althin har felaktiga argument för republik

Den nyvalde ordföranden i Republikanska föreningen, Peter Althin går på felaktiga grunder till angrepp mot kungens straffrättsliga immunitet. Den frågan har inget med republik eller monarki att göra. Det är alltså ett felaktigt argument för republik.
Förre Kd-riksdagsledamoten och advokaten Peter Althin har valts till ny ordförande i Republikanska föreningen. I en intervju i DN radar han upp sina argument för republik men egentligen är det bara argument mot monarki, knappast för republik, vilket naturligtvis är en svaghet.

-Likhet inför lagen är ytterligare ett skäl. Kungen kan inte åtalas, säger Althin när han rabblar sin katalog av argument.

Vad advokat Alhtin uppenbarligen missar är att statschefens straffrättsliga immunitet inte har något med monarki eller republik att göra. Det är enligt rättstraditioner i både monarkier och republiker mycket vanligt att både inhemska och utländska statschefer har straffrättslig immunitet. Förklaringen till detta är komplicerad men bygger bland annat på folkrättens syn på staten. På goda grunder kan man hävda att avsikten med bestämmelsen är att freda statschefen från förföljelse. Straffrättslig immunitet tillkommer även en riksföreståndare ifråga om gärningar som statschef. Enligt regeringsformen gäller vidare särskilda regler för lagföring av riksdagsledamöter. Althin är alltså ute i tassemarkerna och hans argumentation blir bara grund och en smula populistisk.

Att Republikanska föreningen ska kunna vända den starka opinion som stödjer nuvarande statsskick är inte särskilt troligt. Men de som anser att den konstitutionella monarkin är ett modernt, bra och väl fungerande statsskick måste vässa sina argument. Det räcker inte att glädja sig åt bröllop, traditioner, prinsar och prinsessor.

En förebild i argumentationen för monarki kan vara ordföranden i Socialdemokratiska kvinnoförbundet, Nailn Pekgul. Hon har på ett tydligt sätt skrivit om fördelen med vårt nuvarande statsskick monarkin:
1983 kom en vändpunkt då jag öppet började vågade stå för åsikten att kungahuset är en bra institution trots att jag är socialdemokrat. Det var när en vansinnig major [Året var egentligen 1981 och galningen hette Antonio Tejero och var överstelöjtnant, inte major i Guardia Civil] försökte gå in i det spanska parlamentet och göra militärkupp. De demokratiskt valda ledarna hukade skräckslaget i sina stolar medan kung Juan Carlos ensam stod upp och försvarade den spanska demokratin. Tillsammans med det som jag tidigare hade läst om kung Olavs kamp mot nazisterna gav denna händelse mig en enorm respekt för monarkin.
(Socialdemokraterna måste slopa kravet på republik, DN 24 mars 2006)

Just så ser vårt statsskick ut idag. Kungen eller drottningen som statschef står vid sidan av den politiska agendan och har i det mesta ceremoniella och representativa plikter. Allt värdigt ett demokratsikt samhälle. Det är ett bra statskick med en rimlig och bra fördelning av arbetsuppgifter.

Republikanska föreningen
Rojalistiska föreningen
Dagen, Hallandsposten, DN, Sydsvenskan, SvD, SvD

Bloggar om ,