2006-07-25

Carl Bildt den uthållige

En verklig pionjär i Internetvärlden, och en uthållig sådan, är förre statsministern Carl Bildt. Det är nu tolv år sedan dåvarande statsministern Carl Bildt skrev sitt första veckobrev. Alla som tänker tillbaka tio till tolv år påminns om att informationstekniken utvecklats enormt under dessa år. Vi kan le åt hur det tedde sig för tio år sedan och hur lite vi då visste om vad som skulle dyka upp runt hörnet.

Egendomligt nog är Carl Bilds första veckobrev ganska tidlöst trots att han bland annat uppehåller sig kring just IT-teknik.

I sitt första veckobrevet den 27 juni 1994 skrev Carl Bildt bland annat:
Datormediet är fantastiskt. Sedan vi i våras startade systemet Information
Rosenbad har tusentals personer varit i kontakt med regeringskansliet på
elektronisk väg. Det är även många som har skickat elektronisk post till mig och
som också har fått svar samma väg.

Om man läser Carl Bildts första veckobrev i dess helhet kan man konstatera att han i mångt och mycket såg de väsentliga huvudlinjerna i informationsteknikens kommunikationspotential. Man kan också konstatera att han lade en ribba för de politiska tilltalet i det elektroniska meningsutbytet. Jag tänker på hans personliga och vänliga tilltal till dåvarande oppositionsledaren Ingvar Carlsson.

Många följde i Carl Bildts fotspår och avgav nyårslöften att skriva veckobrev. De flesta gav upp. Men Carl Bildt har fortsatt. Och idag är det inte veckobrev. Idag handlar det om täta analyser kring internationell politik på Carl Bildts blogg.

Länk till Carl Bildts första veckobrevet 2004
Länk till Carl Bildts blog

Andra bloggar om: , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

IT = InformationsTeknik

"IT-teknik" blir alltså kaka på kaka

Per Westberg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Per Westberg sa...

Jo det vet jag egentligen och rättade på något ställe.

Tautotologi heter det väl med ett fint uttryck. IT uttyds ibland även informationsteknologi men det är ju egentligen "läran om informationstekniken".

Jag gillar den här typen av påpekanden.

Förresten "Kaka på kaka"? Jag tror att "tårta på tårta" är ett mer korrekt uttryck. Kaka på kaka äter vi ju av tradition men när det gäller tårtan stannar vi vid en bit. :)