2006-07-07

Hetslagstiftningen fungerar


Aldrig kvälja dom
Jag tilhör dem som aldrig kväljer dom. Pastor Åke Gren friades av Högsta domstolen för hets mot folkgrupp efter att i en predikan ha uttryckt sig nedsättande, okunnigt och omdömeslöst om homosexuella. HD friade Green då man konstaterande att en fällande dom skulle kunna stå i strid med artikel 10 i Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna. Europakonventionen är ju en del av den svenska rätten. Att Greens uttalanden inte var straffbara gör givetvis inte att vi skall försvara hans förvirrade och kränkande ordval. Vi försvarar bara rätten att få uttrycka dessa åsikter.

Skolan ett fredat område
När det däremot gäller de nazister som på en skola i Söderhamn delade ut flygblad med ett budskap mot homosexuella fäller HD de ansvariga för hets mot folkgrupp. HD säger att det faktum att flygbladen delats ut i en skola är en försvårande omständighet:
”De tilltalade har inte haft fritt tillträde till lokalerna som kan betecknas som en från politiska eller liknande aktioner från utomstående personer relativt skyddad miljö. Placeringen av flygblad i och på elevskåpen har inneburit att unga personer erhållit dessa utan att själva ha haft tillfälle att ta ställning till om de velat ta emot dem eller inte”, argumenterarHD.

Här gör alltså HD skillnad från Greens predikan i Borgholm. Där var det frågan om en religiös möteslokal och i praktiken valde de närvarande att vara där själva. De prackades inte på budskapet.

HD är mycket övertygande och det är bra att denna dom kommer så kort efter den tidigare domen. Det är inte okej att kränka homosexuella. Hetslagstiftningen fungerar.

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: