2007-10-24

Fackliga stridsåtgärder


Foto: En riktig brandmans hjälm

Jag oroade mig häromdagen för att Transport skulle lägga ett strejkvarsel som skulle riktas mot SAS. Min oro var inte befogad. Jag ser nu i DN att Transport beslutat om rimliga varsel. Man lägger sitt varsel mot vissa verksamheter och konfliktåtgärderna träder i kraft först måndagen den 5 november 2007 klockan 00.00. Det finns alltså tid för förhandling

Värre är det med det fristående Brandmännens Riksförbund som organiserar deltidsanställda brandmän och en del heltidsanställda brandmän som inte är med i Kommunal. De lägger ett fullständigt absurd och omoget strejkvarsel, á la Frankrike, där de förklarar att de inte ska släcka bränder i kommunala byggnader. Livräddning ska man ägna sig åt liksom att släcka i skolor och vårdhem. Men blir det fyr i kommunkontoret eller simhallen så gäller LSB (låt skiten brinna).

BRF:s strejkvarsel är inte lite korkat. Om det skulle brinna på en brandstation skulle man inte släcka. Tillåt mig le. Jag har en stark känsla av att, strejkvarslet till trots, grova slangar skulle rullas ut om det utbröt brand i den vagnhall där en deltidare höll på att tvätta sin privatbil. (Att det brinner på brandstationer skrev jag om den 6 oktober 2007)

BRF har en häpnadsväckande självbild då man på sin webbplats presenterar sig som:

En partipolitiskt obunden branschorganisation för alla anställda inom räddningstjänsten, brandmän som förhandlar för brandmän.

Tänk att ett fack tror sig vara en branschorganisation. Skäms man över att man är ett fack - en arbetstagarorganisation? Med tanke på kvällens framträdande på TV 4-nyheterna nu i kväll verkar det inte helt bra att brandmän (läs deltidsbrandmän i Smedjebacken) förhandlar för brandmän.

Andra bloggar om: , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Samhällsfarliga strejker borde inte bara förbjudas, utan facken borde även bestraffas!

Per Westberg sa...

Nja
Det räcker nog med att olovliga strejkar bestraffas. För så är det.

Christoffer Willenfort sa...

Med tanke på att Brandmännens riksförbund måste figtas med både arbetsgivaren OCH Komunal (som försöker förhindra deras rätt att förhandla med komunerna) så kan jag förstå att de reagerar kraftigt.

Per Westberg sa...

Dom får väl gå med i något fack som har kollektivavtal. Det är väl självklart att en arbetsgivare ska kunna välja vilka fack man vill teckna kollektivavtal med.

Så gjorde till exempel det gamla lokmannaförbundet som gick upp i Statstjänstemannaförbundet på 80-talet.

Att brandmän vägrar matarialvård förstår jag men att protestera genom att vägra släcka vissa fastighetsägares hus är infantilt och skapar knappast förståelse för de fackliga kraven. Reaktionen från oss vanligt folk blir: -Kan man lita på brandmän.