2008-12-31
Kannibalism på Maxi ICA i Haninge
SJ har redan spårat ur 2009
2008-12-30
Poesi i DN
Här levs ej blott i rosengård,och mången prövning kan bli hård;
behåll dem då, o Herre god,i kärlek som ger tröst och mod.
Moderaterna på riksnivå verkar ha det lättare
Nu skriver SvD att det är ledarskiften på gång i Huddinge, Värmdö och Vaxholm. I Värmdö tar min gamle granne Lasse Alversjö över. Ingen lätt uppgift kan jag tro att reda upp i ett sargat parti som under många år haft den ena personkonflikten efter den andra?
Personligen tror jag att vi bara ser början på interna konflikter i kommunpolitiken. Det är alltfler som snabbt träder in i maktpositioner som de knappast skolats in i. Rekryteringsbasen för politiker minskas.
Men är det inte ett litet fattigdomsbevis att det just är män som tar vid. Vågar jag tro att kvinnor i större utsträckning reflekterar över uppdraget innan de tackar ja?
Bloggar om politik
Om lex Maria
I SvD:s ingress anges att sjukhuset själva lämnat in en Lex Maria-anmälan. Men nu är det faktiskt så att finessen med Lex Maria är att sjukhuset själv gör anmälan. DN uttrycker sig lite mer korrekt.
Om Lex Maria
Lex Maria tillkom efter att fyra personer 1936 hade inkommit till Maria sjukhus i Stockholm med relativt banala åkommor. Men efter behandling avled de inom en vecka. Efter polisutredning kunde man konstatera att dåliga rutiner på sjukhuset lett till att patienterna fått injektioner av desinfektionsmedel istället för injektion av bedövningsmedet etocain.
Lex Maria är ett system för avvikelserapportering och syftar till att kvalitet och säkerhet ska kunna utvecklas i vården. Händelser som i sig bara innebär risk för skada eller sjukdom ska analyseras för att minska risken för felaktig behandling och vård i framtiden.
Lex Maria är egentligen 6 kap. 4 § i lagen (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område
I pedagogikens utkanter
-Kan man lära den som lärt sig läsa att inte kunna läsa?
2008-12-29
Vart har vad är klockan tagit vägen
Sedan slog det mig att man numera sällan får frågan vad klockan är.
2008-12-28
Farliga Statt i Växjö
Att just detta hotell är farligt för kändisar påminns jag om när jag nu på morgonen läser Smålandsposten som låter berätta om en näsbiten artist som inte mår bra. Bakgrunden är att en så kallad kändis under annandagens natt fick sin näsa avbiten i samband med ett bråk på Statt i Växjö.
Det är konstigt vilka olika världar vi lever i. Jag sover ofta på hotellrum men är inte i närheten av incidenter där det föreligger risk att få näsan avbiten.
Vågar jag påstå att alkohol och andra droger är obra.
Aftonbladet, Expressen
Bloggar om Växjö
2008-12-27
Nils Holgersson var en kille men kavaljererna spelade kille
Tänk på alla de där fattiga och hemlösa kavaljererna, som brukade fara omkring i Värmland i din ungdom och spela kille och sjunga visor!
Ge ingen chansen att ta upp idiotiska traditioner
Strax före jul var det någon som snodde Jesusbarnet ur den julkrubba som man satt upp utanför Stora Hotellet i Jönköping. Någon dag före julafton kom glasfiberskulpturen tillrätta och ordningen var återställd. Men nu läser jag på SR Jönköpings webbplats att två pojkar på annandagen förstörde installationen genom att kasta Jesusbarnet i Vättern.
Julbocken i Gävle stod över julafton men på Annandagen passerat var det något pucko som satte den i fyr.
Frågan är om det är någon idé att hålla på med trevliga inslag i stadsbilden när man ser att det utvecklas traditioner att återkommande förstöra. Det är lika bra att man ger upp i Jönköping.
Risken är annars stor att man blir en del av en dum tradition. Media har en tendens att falla in i sådana knäppa traditioner vilket kan medverka till att många ur allmänheten tycker att det är en kul grej att sno Jesusbarnet. En stor julkrubba är trevligt men varför bidra till att idiotiska traditioner skapas?
SvD, Dagen. Sydsvenskan
Bloggar om Jönköping, Gävle
Danska biskopar sätter ned foten
Att det finns olika fromhetsriktningar i en evangelisk-luthersk kyrka är knappast unikt men Evangelisk Luthersk Netværk har utmärkt sig så tillvida att de erbjudit präster och församlingar en tillsyn som alternativ till den som utförs av danske folkekirkens biskopar. Tio präster påstås ha nmält sig till denna tillsyn.
Men vid de senast Biskopsmötet i Danmark uttalades att det inte är tillåtet för en präst att ta tillsyn från annat håll. Evangelisk Luthersk Netværk väljer nu att justera termen tillsyn och talar i stället om vejlederordning (vägledning).
Fortsättning lär följa. Men nog är det egendomligt att de som står bakom Evangelisk Luthersk Netværk inte väljer att bilda en egen kyrka när man nu uppenbart inte vill stå under sina biskopars tillsyn.
Evangelisk Luthersk Netværk
Kristeligt Dagblad, Biskopper sætter kirkelig højrefløj på plads
Politiken, Biskopper bremser kirkelig højrefløj
2008-12-26
Paris Hilton köper ny bil
Dagbladet, Sjekk Parismobilen
2008-12-25
Har Politiken glömt François Fillon
Men det är bara det att Nicolas Sarkozy inte är regeringschef. Sarkozy är republiken Frankrikes president och statschef och regeringschef är premiärminister François Fillon. Förvisso har Frankrike en stark presidentmakt och regeringen utnämns av presidenten. Men regeringen är ansvarig inför nationalförsamlingen och premiärministern är regeringschef.
Varför Sarkozy är ordförande i EU:s ministerråd vet jag inte men det har väl att göra med att Frankrikes utrikespolitik tillhör presidentens domäner.
Ingen bunker men vad är det?
Egentligen är detta bergrum i Järvsta en ganska tråkig historia. Från att ursprungligen ha använts av Flygvapnet övertogs det i mitten av åttiotalet av Gävle kommun för att ingå i civilförsvarsorganisationen. Räddningsverket rustade upp bergrummet men 1994 ändrades organisationen och bergrummet blev över.
Men till saken hör att min okulärbesiktning ger vid handen att det inte rör sig om en bunker. Men å andra sidan brukar man ju i allmänt tal använda termen bunker om vissa underjordiska anläggningar. Man talar till exempel om Hitlers bunker.
Källa: Kommunstyrelsen i Gävles sammanträde 2003-11-27, punkt 19
2008-12-24
Jägare är inte alltid seriösa
Igår kväll körde hemtjänspersonal från Tierps kommun på ett lodjur utanför Hållnäs i norra Uppland. Upsala Nya tidning har en bild på en vacker hona som var ett år och vägde 15 kilogram enligt polisen.
Naturligtvis intervjuar man en jägare som går igång på ämnet lodjur. - Lodjursstammen är stor och stark, det är helt klart. Vi vet ännu inte exakt hur stor den är, men så snart snön faller ska vi göra en ytinventering. Men det är väldigt många när de börjar bli påkörda av bilar, säger Håkan Nylund, vice ordförande i Uppsala läns jägareförbund.
Man blir bekymrad över en så förenklad bild. Det är väl ganska klart för de flesta att rådjuren varit alldeles för många de senaste åren. Hade man frågat en trädgårdsodlare hade nog åsikten varit en annan. En som möjligen är glad för många rådjur är också fästingen som ofta har rådjuret som värddjur.
Man tar sig för pannan över hur seriös en företrädare för jägarna är när han uppskattar stammens storlek genom att konstatera att de är väldigt många när de börjar bli påkörda av bilar.
Från Svenska Jägareförbundets webbplats saxar jag en mer nyanserad bild på lodjuret:
Lostammens ökning och artens återkomst i stora områden som varit utan lodjur under lång tid är en framgång i arbetet för ökad biologisk mångfald. Arten uppmärksammas mycket och uppskattas av många människor, inte minst som en symbol för vildmark. Lostammen anses av många också vara en värdefull tillgång som jaktlig resurs.Om sedan Svenska Jägareförbundets Handlingsplan för lodjuret är ansvarsfull vet jag inte. Men lika tendentiös som Upplandsjägaren är den inte.
Bloggar om lodjur, rovdjur, jakt
UNT, De körde på lodjur
Svenskar kör med ansvar
2008-12-23
F.d. lokförare får julklapp
Jag är inte överdrivet skraj för personnummer men ser ett fattigdomsbevis i att man bygger system som bygger på personnummer. Inte blir jag mer trygg med SJ när jag läser att Datainspektionen kritiserar SJ för att behålla kunduppgifter under orimligt lång tid.
Önskar dig varmt välkommen omboird som resenär hos oss på SJ AB i framtiden.
Rappakalja
Detta med att den föreslagna domstolen står i direkt strid med grundlagen är knappast rätt. Förvisso uttalas i 2 kap. 11 § andra stycket i Regeringsformen att förhandling i domstol ska vara offentlig. Men enligt 2 kap. 12 § i samma lag får offentligheten under vissa omständigheter inskränkas om det finns stöd i lag.
Enligt 12 kap. 1 § sekretesslagen gäller sekretess hos domstol för uppgift som domstolen erhåller i sin rättskipande eller rättsvårdande verksamhet från domstol eller annan myndighet och som är sekretessbelagd där.
Om man ska debattera så viktiga saker som FRA-lagen bör man nog vara lite mer noggrann. Det är lite egendomligt att fyra personer som har så stor samlad erfarenhet tvärsäkert vet att tolka var den stipulerade gränsen för när man inte får inskränka offentligheten går. I 2 kap. 12 § andra stycket i Regeringsformen anges att begränsning endast får göras för att tillgodose ändamål som är godtagbart i ett demokratiskt samhälle. Vidare sägs att begränsningen aldrig år gå utöver vad som är nödvändigt med hänsyn till det ändamål som har föranlett den och ej heller sträcka sig så långt att den utgör ett hot mot den fria åsiktsbildningen såsom en av folkstyrelsens grundvalar. Begränsning får ej göras enbart på grund av politisk, religiös, kulturell eller annan sådan åskådning. Ytterst handlar det alltså om en proportionalitetsbedömning.
Om det nu i lag är tillåtet att med hemlig telefonövervakning och dold rumsövervakning i jakt på till exempel någon som gjort sig skyldig till mordförsök och därmed teoretiskt röja till exempel meddelarskyddet hos en tidning torde det nog inte finnas skäl att tro att just signalspaningslagen skulle strida mot grundlagen. Särskilt inte om prövningen sker i en särskilt inrättad Försvarsunderrättelsedomstol.
Man kan säkert på goda grunder ifrågasätta signalspaningslagen men sprid inga felaktiga bilder av våra grundlagar.
Förslag till lag om ändring i lagen (2008:717) om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet
Bloggar om FRA-lagen
2008-12-22
Dansk biskop besöker moské
Jag fascineras av alla de som kommer upp ur tunnelbananan med siktet inställt på fredagbönen vid moskén. Ett liknande drag är det vid högmässan i Allhelgonakyrkan och Klara på söndagarna.
Religionsdialog är viktigt. I morgon talar Köpenhamns biskop, Erik Norman Svendsen, i Nusrat Djahan Moskéen i Köpenhamn. Det är Köpenhamns äldsta moské och biskop Svendsen menar att inbjudan till moskén ska ses som en del i den tradition som kristna och muslimer ofta utövar i Mellanöstern där det är kutym att muslimer besöker kristna i juletid och att kristna i gengäld kommer till muslimer under ramadan för att lyckönska. -Det er udtryk for, at man respekterer hinanden og viser, at man kan leve fredeligt sammen på trods af forskellig tro. Det handler om at besøge og lytte til hinanden, og jeg synes det er flot, at jeg er blevet inviteret til dem lillejuleaften«, säger biskop Erik Norman Svendsen.
Politiken
Bloggar om Medborgarplatsen
Skärpning herr Englund
Ordet prya finns inte i Svenska Akademiens ordbok. Kanske finns det i ordlistan men numera säger man väl prao eller kanske APU. I § 22 i Akademiens stadgar sägs att "Academiens yppersta och angelägnaste göromål" skall vara att "arbeta uppå Svenska Språkets renhet, styrka och höghet". Detta måste den ständige sekreteraren förhålla sig till.
Jag skämtade bara. Klart att det är bra att Englund säger prya i stället för att använda ord som auskultera eller något svårt.
Englund blir kanon som ständig sekreterare. Igår intervjuade han sig själv på sin blogg. Fullständigt underbart. Läs här
SvD,
SR P4 RAdio Uppland intervjuar herr Englund
Bloggar om Peter Englund, Svenska Akademien
Petimätertradition
Den 27 februari ska svaren vara hos regeringen.På en remiss från regeringen inkommer inga svar. Det handlar givetvis om yttranden.
Blogger om FRA, FRA-lagen
Delgivning via Facebook
Stand in för Jesusbarnet
Aftonbladet har den något löjliga rubriken "Jesusbarn stulet i Bibelbältet" när man berättar att någon stulit Jesusbarnet ur den krubba som finns utanför Stora hotellet i Jönköping.
Bättre information får man om man går in på J-Nytt där vi kan läsa att man uppenbarligen missade att låsa in glasfiberskulpturerna på lördagskvällen. En annan tröst, som delges oss, är att det lär finnas en reservjesus som man kan ordna fram om historien inte är löst innan julafton.
Egentligen är det ganska intressant att vi talar om just krubban när vi plockar fram hela arrangemanget med stall, krubba, Jeusbarn, jungfru Maria, Josef och de tre vise männen. Mer rätt är nog att använda termen julkrubba.
Den första "svenskkyrkliga" julkrubban dök upp på Ersta diakonissanstalt 1906 men numera är den ett trevligt och pedagogiskt inslag lite här och var. År 1944 lär förresten termen barnkrubba ha bytts mot daghem.
Själv ska jag ikväll fylla en krubba med havre och kraftfoder. Den är garanterat tom efter tio minuter.
Dagen
2008-12-21
Prästvigda och biskopsvigda kvinnor
Men ibland måste man lyfta fram könstillhörigheten om den är relevant i sammanhanget. Jag försöker att konsekvent säga "prästvigda kvinnor" istället för det egendomliga uttrycket "kvinnliga präster". Men i veckan blev det knepigt när jag skulle berätta för en grupp prästkandidater att de ännu inte kan arbeta som präster i Engelska kyrkan om de prästvigts av en kvinna. Det spelar ingen roll om de är män eller kvinnor.
Nu blev det svårt för mig. Jag var tvungen att säga:
Prästvigda kvinnor och män får inte jobba som präster i Church of England om de är vigda av biskopsvigda kvinnor.Det kändes inte riktigt som det var flyt i uttrycket.
The Guardian, Church vote opens door to female bishops
Bloggar om språk, Svenska kyrkan
Egendomligheter med giveaways
På baksidan av prylen har man däremot klämt in Tullverkets logga vilket naturligtvis är en bra påminnelse för tullmästarens son eller dotter som blir den som sannolikt kommer att använda julgåvan. Men egentligen är det ganska egendomligt att man trycker på myndighetens officiella märke eftersom just märkning av prylar i alla tider varit ett synligt tecken på var föremålet hör hemma.
Men idag är märkning inte alltid liktydigt med ägande. Om någon har en MP3-spelare märkt Tullverket är det sannolikt ett lagligt fång. Om någon utan polisuniform däremot bär svarta handskar med Rikspolisstyrelsens vapen handlar det antingen om en civil polisman, en polisman som i strid med reglemente använder tjänsteutrustning privat eller någon som olovligt kommit över handskarna.
Det är inte lätt att leva i varumärkenas och profilprodukternas tid.
2008-12-20
Bokhandelsfynd
I en söderförorts bokhandel, där Mia Törnblom satt och signerade sina böcker, hittade jag en bok som inte kommit ut ännu. Enligt både förlaget och författaren (som är debutant) kommer boken först den 12 januari 2009. Jag har nu läst en fjärdedel av boken och är inte besviken. Jag avvaktar med en recension till dess boken utgiven på riktigt.
I boken är affirmation ett viktigt inslag men på ett något annorlunda sätt än som ett positivt mantra. I Nationalencyklopedien förklaras affirmation som en i nyandligt färgade livsåskådningar positivt formulerad fras eller sats som är tänkt att upprepas i tal, tanke eller skrift, i syfte att utövaren skall förändra sitt tänkande i önskad riktning och därmed förbättra sin livsinriktning och sina konkreta omständigheter. Den grundläggande idén bakom användning av affirmationer är enligt NE att varje människa skapar sin egen verklighet. Genom sina tankar drar man till sig vissa typer av omständigheter.
Affirmation är inte riktigt min grej men tanken svindlar. Lite voodo kan man ägna sig åt om man är arg.
Engdahllund
Men stämmer det verkligen att Peter Englund är professor vid Dramatiska Institutet? Förvisso påstås så i SvD och på Akademiens webbplats. Men på Dramatiska Institutets webbplats saknas uppgift om detta och Nationalencyklopedien säger att Engdahl var professor vid Dramatiska institutet 2001–06. På Englunds egen webbplats står det:
Mellan åren 2001 och 2005 var jag professor i Narratologi - läran om berättandet - på Dramatiska Institutet i Stockholm. Jag har fortfarande kontakter med den institutionen).Men egentligen spelar det ingen roll om Englund är professor eller inte. Vem kommer bättre än någon annan att kunna presentera litteraturpristagaren än någon som varit eller är? professor i historiskt och socialt berättande vid Dramatiska Institutet.
Jag har länge tjatat om en bloggare i Svenska Akademien men nu är till och med Akademiens ständige sekreterare bloggare. Peter Englunds blogg
Dagens skämt blir: ÄNTLIGEN
SvD, SvD, DN, Aftonbladet, Aftonbladet, Sydsvenskan
Bloggar om Svenska Akademien, Horace Engdahl, Peter Englund
Sista chansen på en häst
Man kan undra vad säljaren menar?
Ska hästen gå till slakt om ingen köper?
Här finns en hund begraven
Bobby lämnar in sin nya careta för en lite översyn och självklart ska bilmekarna testköra. Men det vill sig inte bättre än att de kvaddar kärran. Sådant händer och givetvis fixas med försäkringar äen om förlusten av en efterlängtad bil måste vara tung. Värst är att bilfirman har mage att skicka en räkning på 7 200 kronor för att de faktiskt bytt olja, fyllt på glykol och gjort något bromsjobb.
Möjligen har inte Bobby följt regelverket helt och hållet. Bobby bedyrar att han sagt åt verkstaden att bilen inte var registrerad. Detta verkar mindre bra och då får man väl inte ens åka till verkstaden för egen maskin. Sådant är nog inte sällan olovlig körning och brott mot fordonsskattekungörelsen. Alltså borde Bobbys bil ha kommit med bärgare eller på vagn. Detta torde verkstaden ha sett. Annars hade bilen haft interimsskyltar (egentligen heter det tillfällig registreringsskylt) om den varit importerad från ett eu-land alternativt utländska registreringsskyltar om den kommit från ett land utanför EU. Och har man sådana skyltar får man faktiskt köra till verkstad.
Men denna eventuella miss försvarar inte dumheten att skicka räkning på jobbet. Man må ha bytt olja men man har faktiskt inte levererat. Tänk om köpmannen på ICA debiterade mig för två liter mjölk som man tappat i kyldisken under påståendet att det var just det paket han skulle sälja till mig.
Aftonbladet, Kvaddade lyxåk - kräver betalning
2008-12-19
Isbana på Medis
Dagens Nyheter regeringsmegafon
Det har alltid handlat om angelägna artiklar och för en sådan som mig som är intresserad av omvärldsbevakning är det givetvis bra. Men nog är det ett fattigdomsbevis och hade det inte varit lika bra att regeringen köpte annonsplats direkt. Om det fortsätter på det här viset kommer varenda regeringsutredningen att presenteras på DN Debatt. Hade så varit fallet hade vi fått ta del av så engagerande ämnen som hur skogspolitiken ska genomföras på Gotland (SOU 2008:103) och sjömäns ersättning vid sjukdom (Ds 2008:79)
19 december Äldredelegationen om trygghetsboenden
17 december, regeringsutreedning om läkare med riskbeteende
16 december, Behörighet för personal i äldrevården
15 december, Förvaltningsutredningen
12december, Lavalutredningen
9 december, Göran Hägglund om Apoteksmonopolet
8 december, Autonomiutredningen om högskolor och universitet
2 december, Förtroendeutredningen om förtroendet för rättsväsendet
28 november, Långtidsutredningen om avgifter för studier
27 november, Biståndsministern om slopat enprocentmål
20 november, Om nordiskt försvarssamarbete
Bloggar om media, DN, DN-debatt
Kamera mot sexköp? Nja
Jag läser nu att polisen vill kameraövervaka Rosenlundsområdet i Göteborg för att stävja gatuprostitution. Jag utgår ifrån att polisen har fler bevekelsegrunder än just att komma åt sexköp. Läser man Göteborgsposten ser man att så är fallet, stabschefen, den förre chefsåklagaren Barbro Jönsson talar om andra svåra brott som begås i kvarteren.
Sexköpslagen är verkligen bra och om jag inte missminner mig lagförs de flesta sexköpare just i samband med gatuprostitution. Att hålla på med trafikregleringar och sitta och glo på kameror är inte rätt. Bättre att lagföra in flagranto och konfrontera sexköparen med sitt egotrippade övergrepp mot medmänniskor.
SvD, DN
Bloggar om: prostitution
2008-12-18
Estetisk diskriminering
En annan kul grej är att jag fick ett brev från en journalist som skrev:
Anledningen till att jag vänder mig till dig är att alla i växeln hos er (och även på andra håll) hänvisar till dig såsom varande den som tar sig an "udda frågor"Det var ingen udda fråga. Det handlade om det forskningsprojektet vid Karlstad universitet som påvisar förekomst och utbredning av estetisk krav på anställda.
Jag har åsikter. Det är fullständigt absurt att företag har synpunkter på hur människor ser ut. I längden kan det inte vara ett bra koncept att tänka på blont hår och vita händer. Diskrimineringslagstiftning handlar inte om att tillåta människor att vara annorlunda. Det handlar om att låta människor vara sig själv. Om jag lär känna en människa bryr jag mig knappast om hur den personen ser ut.
2008-12-17
Spontanitet
I min ungdom (typ runt 29 år gammal) fick jag ett erbjudande att skriva en recension på en fackbok. Jag var lite skeptisk till författarna och bestämde mig ganska tidigt för att plocka upp några sakfel som fanns i boken. Recensionen blev därmed ganska negativ.
För att krydda texten avslutade jag med orden: "Denna bok borde aldrig ha skrivits".
Lyckligtvis gick jag till en äldre kollega och visade stolt upp min text.
Han betraktade mig över glasögonen och sa:
-Jag förstår vad du menar, men nu är det så att vi har tryckfrihet och det finns möjligen en bok som man skulle kunna påstå att den aldrig borde ha skrivits - Mein Kampf.
2008-12-16
Land ska med lag byggas
Allt detta låter ju bra. Vem vill inte försäkra sig om att personalen i äldreomsorgen är väl skickade för sin viktiga uppgift.
Men frågan är om inte äldreomsorgsminister tar upp en gammal socialistisk tradition när hon excellererar i att peta in lagstiftningsverktyget in absurdum. Man kan ju förledas tro att utbildningsnivån på personalen i äldreomsorgen är erbarmerlig men 2007 hade drygt 76 procent av undersköterskor och vårdbiträden yrkesförberedande omvårdnadsutbildning. I särskilda korttidsboenden hade 92 procent formell utbildning. Problemen som vi sett i äldreomsorgen har sannolikt mer sammansatta orsaker än kompetensen hos en minoritet av personalen.
Redan idag gäller enligt socialtjänstlagen att det ska finnas personal med lämplig utbildning och erfarenhet. Vidare gäller att insatserna ska vara av god kvalitet. Att tro att detaljregler är den godiska knuten verkar ganska orealistiskt och riskerar att ta fokus från de verkliga problemen. Personligen tror jag att ett av de största gisslen i äldreomsorgen är att den ser ut att vara baserad på en finansiering som förutsätter att man har många deltidsanställda. Återigen är det alltså en resursfråga och förlorare är kvinnorna.
Slutligen tar man sig för pannan när man läser ett förslag där regeringens utredare talar om kostnader på dryga tre miljarder medan Sveriges Kommuner och Landsting talar om en initial kostnad på 17,5 miljarder kronor. Det skiljer liksom lite väl mycket i bedömningen.
SvD
Bloggar om äldreomsorg
2008-12-14
Wallanderkaraktärer
Men man skulle kunna fundera på hur andra skådespelare skulle ha uppträtt som Wallander.
Det hade varit kul att se Nils Poppe, Stig Järrel eller Charlie Chaplin som Wallander. Eller varför inte Marlene Dietrich eller Greta Garbo som Anna Höök.
New agig
Nu tror jag inte riktigt att Ekengren är rätt citerad. New age som uttryck i svenskan köper jag men new agiga verkar lite väl konstuerat. "New age-influerade namn" låter bättre.
Aftonbladet
Bloggar om språk
När dör tidningen
I morse valde jag att läsa den tryckta editionen innan jag gav mig in på nätet. Jag slogs av att jag läst det mesta kvällen innan om man bortser från ledarsidan, debattartikeln och dödsannonserna. Hade jag valt att surfa på nätet innan frukosten hade det bara varit nekrologer och dödsannonser som känts fräscha.
Om detta faktum skriver DN:s huvudledare idag under rubriken "Press under press". Utgångspunkten är den tidningskris som just nu drar över USA. Nu i veckan har bolaget bakom två av USA:s största dagstidningar, Los Angeles Times och Chicago Tribune gått i konkurs. Den krisen beror främst på att man lånat upp pengar för att växa och att man nu drabbas av problem i finanskrisen spår. Om den situationen skulle kunna inträffa i Sverige vet jag inte men faktum är att Centerpartiet sålde Centerpress till Stampengruppen för ofattbara 1,8 miljarder kronor 2005. Och om jag inte är felunderrättad handlade det om lånade pengar. Räntan på 1,8 miljarder lär tära en del på kassan.
Samtidigt som tidningar har finansiella problem handlar det i grunden om den omstrukturering av tidningsbranschen som skett och som måste ske genom Internet. En äldre generation läser fortfarande papperstidningar samtidigt som en yngre generation överhuvudtaget inte läser tryckta editioner. Fler och fler upptäcker i likhet med mig att pappersvarianten av en tidning inte ger så mycket mervärde. Det är naturligtvis ohållbart i längden att jag ska kunna läsa tidningen gratis eftersom reklamintäkterna sannolikt inte kan betala mitt tidningsläsande på nätet. Men nog är det bra att läsa på datorn. Min läshastighet är numera högre framför datorn än i tidningen och jag kan med knapptryckningar googla vidare, söka uppgifter parallellt i Nationalencyklopedien eller bege mig till CNN:s eller BBC:s rapportering i samma ämne.
Men frågan är vad som händer med tidningarna och när? Risken är uppenbar att de flesta tidningar slås ut. Kvar blir några stora drakar som möjligen har lokala editioner. Men att det stora utbudet gratistjänster på webben kommer att finnas kvar tar jag för mindre troligt. Dagens Nyheters ledarskribent tror sig ha lösningen:
Något som skulle kunna bryta den onda cirkeln vore om det etablerades nya, enklare former för betalning av småsummor för material som erbjuds på internet. Det ekonomiska trycket på tidningarna skulle också minska om läsplattor blev en succé och det gick att spara pengar på tryckning och distribution. Men där är vi inte i dag.En sådan utveckling tror man nog bara på om man tillhör den generation tidningsläsare som håller på att dö ut. Jag tror ingenting annat än att vi inte har en aning om vad som kommer i tidningens ställe.
Bloggar om media
2008-12-13
Katrine Kielos har aldrig varit i stallet
Lena Askling skrev i Aftonbladet om att Lena Forsberg vid Luleå Tekniska högskola studerat hur kvinnligt ledarskap formas i stallet. Mona Sahlin har tydligen varit tredjeskötare åt en häst och det menar Askling är en politisk merit. »Att hantera ett stort, starkt djur med egen vilja kräver ledarskap«, skriver Askling och »stort, starkt, djur med egen vilja« är egentligen en ganska bra beskrivning av det socialdemokratiska arbetarepartiet. »Det är dags förSahlin att ta fram ledarskapet hon lärde hos Bullen i stallet«, uppmanar Askling men frågan är om inte Reinfeldt och Borg hunnit före.
Det är ju främst moderaterna som bedriver politik genom piskor och morötter. Anders Borg har surrat sig vid utbudspolitiken. Men den här typen av kriser kan inte lösas vare sig med morötter, piskor, sockerbitar eller något annat från My Little Pony.
För det första blev Mona Sahlin faktiskt förstaskötare på Bullen. Det är en detalj Kielos uppenbart missat. Men värst av allt är att Katrine Kielos tror att kontakt med hästar handlar om morot och piska. Så otroligt pinsamt att Katrine Kielos inte fattat att det ledarskap som utvecklas i stallet handlar om ordning och reda samt att en häst hanteras genom beslutsamhet. Den som har med hästar att göra måste ofta fatta snabba beslut och vara konsekvent. Moroten och piskan är underordnad i ledarskapet.
Om Katrine analyserar politik utifrån sina föreställningar om människan och hästen är hennes analyser av intet värde.
Bloggar om hästar, Mona Sahlin
Moderat timråkrati
Man får en känsla av att den starka moderata majoriteten drabbats av en släng av timråkrati. Begreppet timråkrati uppstod efter valet 1968 då socialdemokraterna i Timrå utnyttjade sin kraftiga majoritet i Timrå kommunfullmäktige till att besätta alla poster som nämndemän vid tingsrätten. Traditionsenligt hade dessa fördelats proportionellt utifrån partiernas mandat.
Om jag inte missminner mig infördes därefter regler i kommunallagen om proportionellt valsätt vilket garanterar att mindre partier får en proportionell representation vid val som förrättas av kommunfullmäktige.
Det finns all anledning att vara på sin vakt när partier som har egen majoritet strävar efter att minska antalet förtroendevalda. Ju färre förtroendevalda desto större avstånd mellan folket och beslutsfattarna. Ytterligare ett argument att vara försiktig med att minska antalet förtroendevalda ligger i att det i till exempel en socialnämnd är svåra beslut som tas. Det handlar om bedömningar som kräver förankring och inte sällan ägnar man sig åt myndighetsutövning som ska präglas av rättssäkerhet. Det är då viktigt att ledamöterna i en nämnd kan bygga upp sin kunskap och erfarenhet. Ersättarplatserna är en viktig skola för att småningom sitta som ledamot.
I just Vaxholmsfallet finns ytterligare rävar bakom örat. I samband med att vissa nämnder i Vaxholm utsågs ansåg sossarna att de skulle bestå av sju ledamöte och sju ersättare. Men moderaterna ville då ha åtta ledamöter och åtta ersättare. Orsaken var att moderaterna vid den tidpunkten var starkt splittrade och behövde en extraplats för att överbrygga de interna stridigheterna.
2008-12-12
Det var inte bättre förr
Jag gick på högstadiet för drygt 35 år sedan. Det var på melllanölets tid. En dryck som lyckligtvis togs bort från livsmedelsaffärerna 1977.
Fyllan på lucia var sanslös. Skolan var fullständigt nedlusad med fyllon. Att detta resulterade i föräldrakontakter fanns inte på kartan. Det hörde liksom Lucia till att fyllslag i skolan accepterades.
Allt var inte bättre förr. Och ändå handlade det om en generation som fått betyg i uppförande och ordning. Givetvis det betyg varje termin. Många hade haft obligatorisk morgonbön i lågstadiet. Själv samlade jag på frimärken och skulle inte drömma om att göra mor och far besviken.
Aftonbladet
Dagens konstaterande
-Jag brukar ibland använda uttrycket impertinent. De som är impertinenta brukar i allmänhet förstå vad ordet betyder.
Ur Nationalencyklopediens ordbok: impertinent, respektlöst uppriktig eller närgången (om person, handling e.d.).
2008-12-09
Tilltal till tilltalad
Bakgrunden är den tragiska händelsen norr om Visby i förra veckan där en välkänd åldrig tv-man sköt och skadade en kyrkoantikvarie. När polisen sedan ska gripa den äldre mannen skjuter han också mot några polismän som besvarar elden. Enligt Gotlands Allehanda uppges åklagaren skriva:
- A beskjuter då de två polismän som tilltalar honom med ett flertal skott med en revolver som vi tagit i beslag. Polisen skjuter då mot Axelman som träffas med två skott [..]. A avfyrar då ytterligare skott. Inte heller detta är en nödvärnssituation. A har sammanlagt avfyrat åtminstone elva skott under de två brottstillfällena.Men åklagaren är väl ändå felciterad? Inte kan man väl tilltala någon med vapen. En pensionerad tv-man torde tilltalas "herr redaktör". Att den som är misstänkt för försk till mord blir tilltalad när åklagaren väcker åtal är en annan sak.
Eller har jag missat någon subtil del av ordet "tilltalad".
Anställd med omedelbar verkan
Det i våra öron lustiga uttryckssättet är att han "anställs med omedelbar verkan". Vi brukar ju i allmänhet tala om att någon "får lämna en befattning med omedelbar verkan". Jag hittade en träff med uttryckssättet på Google.
Men givetvis. Om någon börjar på studs är det ju omedelbar verkan.
YLE, Olav S. Melin till tankesmedjan
2008-12-08
Sakta i backarna
Så här skrev jag i förra veckan:
När SvD ropar ut att ledande poliser utreds för mened är detta givetvis väldigt spekulativt. Men frågan är om det är ansvarfullt att haussa en "nyhet" som meddelar att länspolismästare Carin Götblad och några andra poliser är föremål för förundersökning. Saken är ju den att förundersökning ska inledas så snart det på grund av angivelse eller av annat skäl finns anledning att anta att ett brott som hör under allmänt åtal har förövats.
Men om man läser SvD:s rubrik får man uppfattningen att Carin Götblad är skyldig. Det är knappast ansvarsfull journalistik att blåsa upp en sak som detta. Kom igen den dag någon delges brottsmisstanke. Men DN vet besked och säger att Carin Götbladh misstänks för mened. Ett påstående som inte stämmer med verkligheten. DN journalister kanske misstänker Götbladh men det är nog läge att invänta åklagarens besked. Denna gång rapporterar dock Aftonbladet sakligt.
Carin Götblad beskrev sin version av händelserna i en replik på SvD Brännpunkt den 17 november.
2008-12-07
Ungdomsförbunden ett ok
Enligt tidningen Dagen skriver de bekymrade KDU:arna att KDU Östergötlands ordförande under förbundsrådet hyllade Italiens premiärminister Silvio Berlusconis diskrimineringspolitik gentemot romer, och fick för det applåder från "ett antal personer". Därefter uttalade ordföranden i KDU Östermalm att "Sveriges enda intresse av att sända en insatsstyrka till Tchad är att vi får testa våra vapen."
Sådant här är upprörande. I Tchad finns svenska soldater för att, på uppdrag av FN:s säkerhetsråd, förbättra säkerheten för drygt 400 000 flyktingar. En kristdemokrat är givetvis stolt över att svenska soldater i området och för att förbättra arbetsmöjligheterna för de humanitära organisationerna. Att skoja över sådant är tragiskt.
Det är också tragiskt när puerilitet tar över i ungdomsförbunden. På fredag kommer partisekreterare Lennart Sjögren att uttala sig om motsättningarna i KDU. Då kommer nämligen nästa nummer av Kristdemokraten.
Om inte annat kan man påminna sig om § 29 i Kristdemokraternas stadgar:
Uteslutning av medlemKristdemokraten, Arton KDU:are varnar för högervridning
Medlem, som bryter mot partiets stadgar eller som genom sitt uppträdande skadar partiets anseende, kan uteslutas av partistyrelsen efter hörande av distriktsstyrelsen. Medlem som uteslutits kan ej på nytt bli medlem förrän partistyrelsen har upphävt beslut om uteslutning.
Dagen, KDU är inte längre ett kristdemokratiskt förbund
Bloggar om Kristdemokraterna
Gotländsk narcissist
Hur ska detta gå?
Vad bra att Mona Sahlin visar beslutskraft och lyckas ena Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att gå ut i en manifestation med målet att bilda en gemensam regering efter riksdagsvalet 2010. Men Aftonbladets politiska kommentator Lena Melin är sunt skeptisk och uttalar: – Jag kan inte förstå hur de ska lyckas när det gäller exempelvis utrikespolitiken och skatter och företagande. Det är en sund skeptisism och det är nog inte osannolikt att det snart visar sig att Vänsterpartiet hänger kvar i sina gamla tankar. I intervjun på Youtube är Lars Ohly knappast övertygande om hur det gått till när hans parti gett upp synen på reglerna kring statsbudgeten.
Det ska bli väldigt intressant att se hur de fem grupper som nu bildas ska komma fram till en gemensam syn kring regeringsalternativet. Om Reinfeldt har problem med att Kristdemokraterna har svårt att hänga på tåget är det inget att jämföra med hur nu Mona Sahlin ska baxa Vänsterpartiet mot en gemensam regeringsförklaring. Vänsterpartiet har ju för vana att formulera en politik med utopiska inslag och om man får tro Demoskop är Vänsterpartiet det tredje största partiet.
Mona Sahlin öppnade med att säga att regeringsalternativet ska bjuda på rättvis, grön och spännande politik. Rättvis och grön låter bra men jag tvivlar på att det kommer att handla om en "spännande politik".
Newsmill, Jobbkrisen fick oss gå ihop om regeringssamarbete
DN, Aftonbladet, SvD, Sydsvenskan
Man ska inte ändra ett koncept
Efter problem med driftstörningar justerade SJ konceptet X2000 för några veckor sedan. Man placerade nämligen reparatörer på vissa avgångar så att dessa skulle kunna fixa eventuella fel snabbt och effektivt. Man tänkte sig väl att de skulle kunna göra kraftfulla insatser när fel uppstod mellan till exempel Katrineholm och Norrköping. Men reparatörskonceptet blev kortlivat. De ambulerande reparatörerna kan tydligen inte göra tillräckligt mycket och dessutom blir belastningen för hård på de kvarvarande kollegorna ute i Hagalund.
Uppenbarligen blev det fel igen. När man inför nya inslag i ett koncept måste man vara säker på att de befrämjar hela konceptet. Frågan är om SJ ska skrota konceptet X2000 eller tågen X2!
SvD
Bra borgerligt initativ men det finns annan särbehandling också
Södertörns högskola särbehandlat i budgetpropositionen
Det är bra att tre borgerliga politiker stöter på men samtidigt är det värt att också konstatera att Södertörns högskola särbehandlats negativt i budgeten för 2009. Södertörns högskola är nämligen den enda högskola i landet som inte tillförs ökade resurser med utgångspunkt i antalet studenter. Utbildningsminister Lars Leijonborg försvarar denna särbehandling genom att Södertörns högskola är det enda lärosätet som har pengar från Östersjöstiftelsen. Men då bortser Leijonborg ifrån att de medlen bara kan disponeras till forskning och utbildning med anknytning till Östersjöregionen och Östeuropa
Man kommer aldrig till skott
Frågan om universitetsstatus för Södertörns högskola har varit uppe i riksdagen ett flertal gånger och nu senast förra året sköt riksdagen på frågan genom att i Utbildningsutskottets betänkande 2006/07:Ub4 uttala:
Vad gäller ansökningar om universitetsstatus och vetenskapsområde ingår det iResursutredningen lade i november 2007 fram sitt slutbetänkande Resurser för kvalitet, SoU 2007:81 och i princip är det bara för regeringen att skicka över en ansökan. Just nu ligger fem ansökningar och väntar. Dessa är från Södertörns högskola, Mälardalens högskola, Malmö högskola, Blekinge tekniska högskola samt Högskolan i Borås (professionshögskola). Men det finns all anledning att lyfta fram just Södertörns högskola som sökt redan 2003 och som kompletterat sin ansökan och visat på stärkt position 2006. Med tanke på Resursutredningens förslag om hur kvalifikation ska ske behöver ingen oroa sig för utarmning bara för att vi får några fler universitet. Självklart garanterar Södertörns högskola hög kvalitet och vetenskaplig bredd i verksamheten.
Resursutredningens uppdrag (dir. 2006:29) att analysera för- och nackdelar med olika system för ansökan, prövning och beslut om rätt att benämnas universitet
eller ges tillstånd att utfärda examen inom forskarutbildning. Utredaren ska utifrån analysen föreslå ett nytt system som bl.a. främjar vetenskaplig kvalitet och bredd. I uppdraget ingår även att analysera för- och nackdelar med vetenskapsområden som indelningsgrund för resurstilldelning respektive tillstånd att utfärda examen inom forskarutbildning. Om utredaren finner det motiverat ska förslag lämnas på ett nytt system som underlättar vetenskaplig förnyelse och främjar hög vetenskaplig kvalitet. Uppdraget ska redovisas senast den 1 oktober 2007. Utskottet anser inte att ytterligare ansökningar om universitetsstatus och vetenskapsområden bör prövas innan avrapportering och beredning har skett av nämnda utredning.
Ny käpp i hjulet?
Men det skulle inte förvåna mig om den här frågan kompliceras redan på måndag då den så kallade autonomiutredningen överlämnar sitt betänkande till Leijonborg. Autonomiutredningen lägger fram alternativa verksamhetsformer för statliga universitet och högskolor. Regeringen menar att den nuvarande myndighetsformen kan vara alltför begränsande för akademisk verksamhet. Utgångspunkten för förslagen är en minskad politisk styrning av och ökat självbestämmande för lärosätena. Samtidigt ska statens intresse av att kunna styra och kontrollera för staten viktiga delar av verksamheten - såsom exempelvis dimensionering, effektivt resursutnyttjande, kvalitet i utbildning och forskning samt rättssäkerhet för studenter tillgodoses.
Bloggar om Södertörns högskola, forskning, universitet, Leijonborg
Och så Carnegiemedaljen
Den som vill bli ihågkommen - och vem vill inte det - tänker gärna ut en prisdonation. Alfred Nobel hade kanske inte detta som mål, men hans namn har blivit liktydigt med Prisinstiftaren med stort P. Hur blev det så? Han lade ansvaret för att välja pristagare på institutioner som redan hade prestige. Att sedan en riktig kung överlämnar priset är förstås ett plus. Men det som är svårt att efterlikna är just prisutväljaren, den bör redan vara etablerad och den bör ha en viss frihet i sitt val; då finns förutsättningen för att dess val ska bli respekterat.Men yttre omständigheter kan göra att ett pris dras i skiten. Om man idag frågar svenskar om Carnegie så kopplar de till ett gäng som spekulerat vilt och som tvingat staten att komma till räddning. Få tänker på Carnegiestiftelsen. Den fond som grundades 1911 med hjälp av en av den amerikanske industrimannen Andrew Carnegies donationer. Carnegiestiftelsen delar ut belöningar till personer som räddat andras liv med fara för eget och stöd till anhöriga till dem "som omkommit under utförande av sådana fredliga hjältebragder".
För däri ligger ett pris lockelse: Du får det därför att du är förtjänt, inte därför att du känner dem i priskommittén.
Men i Sverige är det staten som räddar Carnegie. Må aldrig Nobels namn dras ned i sådan skit.
För övrigt ska det bli spännande att få veta vem som blir första mottagare av The Birgit Nilsson prize med en prissumman på en miljon dollar. Vilka som ingår i juryn vet vi inte ännu. SvD
The Birgit Nilsson Prize
2008-12-06
Vattenbrist för brandkåren med ny logga?
Den 1 januari 2009 bildas det nya kommunalförbundet Storstockholms brandförsvar. Det gamla ärevördiga Stockholms brandförsvar som nedkämpat eldsvådor i Tyska kyrkan, Eldkvarn (båda 1878) och Mjölkcentralen (1937) och en och annan källarbrand i Rågsved sammanläggs med Södra Roslagens Brandförsvarsförbund. Nu kommer alltså den käre Sankt Erik att lämna brandbilarna i Stockholm och likaså göra sorti på brandmännens hjälmar. Uppenbarligen kan man inte längre låta Stockholms stadsvapen vara en symbol på brandbilarna. Lite tråkigt eftersom Sankt Erik har funnits på stadssigill sedan 1300-talet och sedan 1923 är officiellt Stockholms stadsvapen.
Sankt Erik är en snygging
Jag har alltid gillat Sankt Erik. När man som barn badade på Erikdalsbadet fick man handdukar med Sankt Eriks vapen. Det var mycket små handdukar men man blev trots detta torr bakom öronen och rätt bra på att simma. Vaktmästaren i skolan hade Sankt Erik på den beiga rocken och far hade guldknappar med Sankt Erik på brandmansuniformen. När han jobbade extra i taxi var det silverknappar som gällde.
Jag minns att jag i många år trodde att Stockholms stadsvapen pryddes av en tjej. De var ju fina gullockar som omslöt ansiktet. Så här på senare år inser jag att detta var min första egna queerteori.
Ny logga
Den nya loggan för Storstockholms Brandförsvar, som väl snart presenteras, är ganska snygg och har flera dimensioner. Men kopplingen till brandförsvar känns inte helt naturlig även om man stiliserar den åttauddiga stjärnan som är en vanlig symbol för brandförsvar i den anglosaxiska världen. Amerikanarna är möjligen något mer lojala till orginalet som ju är Malteserordens åttauddiga stjärna. Symbol för de ridderliga dygderna i Jesu bergspredikan.
De åtta uddarna för branförsvaren symboliserar kunskap, lojalitet, mod, omtanke, skicklighet, takt, uppmärksamhet och uthållighet. Att ha åtta ledord är enligt min mening lite pompöst. Vem kommer ihåg åtta egenskaper? Desutom är ordet takt i svenskan väldigt mångtydigt. Takt kan betyda, regelbunden rytm, hastighet, känsla för hur man undviker att såra eller förarga andra, prestationsförmåga, finkänslighet. Engelskans tact ligger nog närmast egenskapen att visa känsla för hur man undviker att såra eller förarga andra.
Nu får man nog tåla att Sankt Erik gör sorti. Förvisso har de förutvarande städerna Solna, Sundbyberg och Lidingö under flera år skyddats av Stockholms brandförsvar och ingen verkar ha mått dåligt av att brandbilarna på Lidingö brandstation prytts med Sankt Erik. Men när nu också Danderyd, Täby, Vallentuna, Österåker, Vaxholm och Värmdö ska hänga på funkar väl inte Sankt Erik.
Sankt Erik och tillgången på vatten
Men jag undrar om man gjort en tillräckligt bra SWOT-analys. Sankt Erik är nämligen en symbol för vattentillgång. Om detta påminns jag varje gång jag passerar Sankt Eriks källa i Uppsala. Sägnen berättar att helgonkonungen Erik den helige stupade i ett slag i nuvarande Uppsala 1160. Han sägs ha lämnat en gudstjänst innan den var slut för att möta fienden. På den plats där Eriks liv ändades rann plötsligt en källa upp och har sedan dess släckt törsten på djur och människor vid Sankt Eriks torg.
DN, Vallentuna utan vatten
Bloggar om Stockholm
Salems egna politiker bidrar till ökat intresse för Salemsmarschen
Nu tycker jag att media faktiskt är ganska återhållsamma i rapporteringen och man är generellt sett inte ute i allmän spekulation inför dagens demonstrationer. Sveriges Radio har en sansad intervju med Stocholmspolisens presstalesman som klokt nog tonar ner riskerna i Salem. Sådant kan möjligen få adrenalinet att stanna upp hos vänster- och högerextremister som stimuleras av att slåss och leva rövare. Ett undantag i mediarapporteringen utgör Sörmlands Nyheter som lyckas få en icke mediatränad polisman att berätta om höjd beredskap på Skavsta flygplats samtidigt som han spekulerar lite fritt i hur demonstranter kan ta sig in i Sverige.
Ironiskt nog är det Salems egna politiker som sätter avtryck i tidningarna idag då de går fram i DN med en debattartikel och kräver "Att den ohämmade demonstrationsfriheten ska stoppas". Det är tragiskt när politiker vill inskränka demonstrationsfriheten och det är tragiskt när de ifrågasätter polistaktiska överväganden. Dessutom har de fel när de påstår:
De demonstrationstillstånd polisen utfärdar utnyttjas i många fall för organiserade upplopp.
Jag tycker att det är viktigt att även idioter får uttrycka sin påstådda åsikter. Politiker måste ha i ryggraden att de inte ska förespråka inskränkningar i medborgerliga fri- och rättigheter. Samtidigt måste vi ha tillit till att polisen skyddar hyggligt folk och att man ingriper mot sådant som är straffbart. Det är uppenbart att just tillståndsprocessen innebär att polisen kan komma i dialog med demonstranterna och därmed minska skärmytslingar. I Lund drabbades en del privapersoner av buset men samtidigt såg vi att polisens mobila insatskoncept är en framgångsrik taktik.
Andra bloggar om: Salem, våld, högerextremister, vänsterextremister, media, politik
2008-12-05
Motorvärmaruttag
Jag brukar läsa två diskussionsfora på Internet. Dels kollar jag lite på Bukefalos där det dyker upp kloka tankar och tips om hästhållning och dels är jag inne på Jag rullar - Volvoforum där de kvarvarande Volvoentusiasterna samtalar om ny programvara till V70 II -09. Kanske borde man ta initiativ till en brygga mellan dessa fora som handlar om hur en Xc70 klarar halkan med två hästar i ett boggiesläp där föraren har körkortsbehörighet CE.
Rå ton på nätet
Sannolikt är det så att Buke frekventeras mest av kvinnor och att Volvoforum är tummelplats för män. På Buke händer det inte sällan att man idiotförklarar varandra och konstaterar att någon som skrivit ett inlägg är ett rikspucko. Samtalstonen har givetvis ingen koppling till att de flesta debattörer är kvinnor. Snarare handlar det om att Buke i hög utsträckning frekventeras av yngre personer med en tendens till naiv spontanitet. Även på Volvoforum händer det att folk är impertinenta.
Kul diskussion
Vi har två fina Volvo som har uttag för motorvärmare. Jag föreställer mig att det drar mindre soppa om man vid kyla har motorvärmaren på ett par timmar innan man vrider på nyckeln.
Just nu följer jag med intresse den viktiga tråden om "V702.0F Motorvärmaruttaget feltänkt till 100%".
Egentligen borde jag kunna ge kloka synpunkter i denna viktiga tråd. I familjen har vi en V70 modellår 2005 som har kupévärmauttaget placerat i fronten på ovansidan av kofångaren. Vi har även en ny bil där Volvo valt att placera uttaget på sidan vänster fram.
Inititativtagaren till tråden skriver:
HUR FAN HAR DOM TÄNKT? Hur länge dröjer det innan man kör iväg utan att dra ur kontakten nu i mörkret? För mig dröjde det typ ca 15 ggr. Nu står jag där med trasiga platsdelar som sticker ut och allt ser för djävligt ut.Sedan drar diskussionen igång. Man blir alldeles matt när man konstaterar hur många åsikter och bestämda uppfattningar det finns i detta perifära ämne. Det går inte direkt att påstå att någon har fel och sanningen är att man får en del tankar.
Det är bra med diskussionsforum på Internet. Min erfarenhet är att sladden i vägguttaget åker ur när man kör iväg utan att ha kopplat loss.
2008-12-04
Volvo låtsas som det regnar
Hej Per
Vi har en del att berätta om så här innan jul. Främst om Volvos miljöbilar som fortsätter att ta marknad men också om chansen att köpa en begagnad Volvo till ett riktigt fyndpris. Volvo önskar alla en grön jul (fast det får gärna komma lite snö också).