2008-12-09

Tilltal till tilltalad

Ibland ser man lustiga uttryck och jag funderar på om jag missat någon detalj kring ett ord. Idag intervjuar Gotlands Allehanda vice chefsåklagaren Susanne Wihlborg, lokal åklagare i Visby som ju organisatoriskt hör till Västerorts åklagarkammare i Stockholm (krångligt).

Bakgrunden är den tragiska händelsen norr om Visby i förra veckan där en välkänd åldrig tv-man sköt och skadade en kyrkoantikvarie. När polisen sedan ska gripa den äldre mannen skjuter han också mot några polismän som besvarar elden. Enligt Gotlands Allehanda uppges åklagaren skriva:
- A beskjuter då de två polismän som tilltalar honom med ett flertal skott med en revolver som vi tagit i beslag. Polisen skjuter då mot Axelman som träffas med två skott [..]. A avfyrar då ytterligare skott. Inte heller detta är en nödvärnssituation. A har sammanlagt avfyrat åtminstone elva skott under de två brottstillfällena.
Men åklagaren är väl ändå felciterad? Inte kan man väl tilltala någon med vapen. En pensionerad tv-man torde tilltalas "herr redaktör". Att den som är misstänkt för försk till mord blir tilltalad när åklagaren väcker åtal är en annan sak.

Eller har jag missat någon subtil del av ordet "tilltalad".

1 kommentar:

Emil Vikström sa...

Hur kommer det sig att polismännen använder en beslagtagen revolver för att tilltala A med skott?

Eller ska det tolkas som att A gillar de två polismännen? De kanske är smått tilltalande.