2008-12-21

Egendomligheter med giveaways


Bild: Generaltulldirektörens axelklaff. Sällan synlig i tullfiltret.
Aftonbladet berättar att Tullverkets personal fått varsin iPod-liknande MP3 i present. Problemet var dock att det inte rörde sig om äkta Appleprodukter utan piratkopior. Nu är inte sista bladet skrivet och det är långt ifrån självklart att det rör sig om "äkta" piratkopior. För att avgöra det krävs nog en ofmfattande teknisk och juridisk analys. Det handlar ju liksom inte om att man präglat Apples lilla äpple på baksidan.

På baksidan av prylen har man däremot klämt in Tullverkets logga vilket naturligtvis är en bra påminnelse för tullmästarens son eller dotter som blir den som sannolikt kommer att använda julgåvan. Men egentligen är det ganska egendomligt att man trycker på myndighetens officiella märke eftersom just märkning av prylar i alla tider varit ett synligt tecken på var föremålet hör hemma.
Tidigare stod det "tillhör Statsverket" på de blå Ballografpennorna och såg man att grannen hade handukar på tork märkta med LIC visste man att man sannolikt bodde granne med en snattare som tjålat ur sjukhustvätten.

Men idag är märkning inte alltid liktydigt med ägande. Om någon har en MP3-spelare märkt Tullverket är det sannolikt ett lagligt fång. Om någon utan polisuniform däremot bär svarta handskar med Rikspolisstyrelsens vapen handlar det antingen om en civil polisman, en polisman som i strid med reglemente använder tjänsteutrustning privat eller någon som olovligt kommit över handskarna.

Det är inte lätt att leva i varumärkenas och profilprodukternas tid.

Inga kommentarer: