2008-12-06

Salems egna politiker bidrar till ökat intresse för Salemsmarschen


Förra året uttryckte jag en förhoppning att 2008 års Salemsmarsch skulle förbigås med tystnad i media- Tig ihjäl skiten. Självklart är det triggande för deltagande höger- och vänsterextremister att läsa om något som man själv är med i.

Nu tycker jag att media faktiskt är ganska återhållsamma i rapporteringen och man är generellt sett inte ute i allmän spekulation inför dagens demonstrationer. Sveriges Radio har en sansad intervju med Stocholmspolisens presstalesman som klokt nog tonar ner riskerna i Salem. Sådant kan möjligen få adrenalinet att stanna upp hos vänster- och högerextremister som stimuleras av att slåss och leva rövare. Ett undantag i mediarapporteringen utgör Sörmlands Nyheter som lyckas få en icke mediatränad polisman att berätta om höjd beredskap på Skavsta flygplats samtidigt som han spekulerar lite fritt i hur demonstranter kan ta sig in i Sverige.

Ironiskt nog är det Salems egna politiker som sätter avtryck i tidningarna idag då de går fram i DN med en debattartikel och kräver "Att den ohämmade demonstrationsfriheten ska stoppas". Det är tragiskt när politiker vill inskränka demonstrationsfriheten och det är tragiskt när de ifrågasätter polistaktiska överväganden. Dessutom har de fel när de påstår:

De demonstrationstillstånd polisen utfärdar utnyttjas i många fall för organiserade upplopp.
Salemspolitikern refererar bland annat till händelserna i Lund den 30 november där det förekom våldsamt upplopp och där demonstranter ägnade sig åt våld och skadegörelse. Men grejen verkar ha varit att det var de demonstranter som inte sökt tillstånd som var de riktig busarna.

Jag tycker att det är viktigt att även idioter får uttrycka sin påstådda åsikter. Politiker måste ha i ryggraden att de inte ska förespråka inskränkningar i medborgerliga fri- och rättigheter. Samtidigt måste vi ha tillit till att polisen skyddar hyggligt folk och att man ingriper mot sådant som är straffbart. Det är uppenbart att just tillståndsprocessen innebär att polisen kan komma i dialog med demonstranterna och därmed minska skärmytslingar. I Lund drabbades en del privapersoner av buset men samtidigt såg vi att polisens mobila insatskoncept är en framgångsrik taktik.
Vänsterpartiet i Salem har tagit initiativ till en tyst protest och det är väl en rätt bra grej men tyvärr tror jag inte att en enda nazist tar intryck av något sådant. Aftonbladets ledarkrönikör Joakim Jakobsson hamnar rätt när han säger att de som vill protestera mot rasismen ska undvika Salem. I Stockholm anordnar bland andra LO, SSU, ABF och Vänsterpartiet en demonstration klockan 15 på Södermalmstorg vid Slussen.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: