2008-05-17

Delat ansvar inget ansvar

Det skulle te sig en smula egendomligt om Försvarsmakten, som allltid kännetecknats av en tydlig organisation med klar ansvarsfördelning skulle ge sig in i en organisatorisk anomali.

Försvarsmaktens ekonomiska läge omskrivs i stort sett dagligen. I veckan lade Ekonomistyrningsverket (ESV) fram en rapport som visar på brister i Försvarsmaktens interna styrning och kontroll. Man pekar bland annat på avsaknaden av en sammanhållen planerings- och uppföljningsprocess.

ESV föreslår att Överbefälhavaren och myndighetens civila generaldirektör gemensamt ska besluta om budgetunderlag, årsredovisning, delårsrapport, prognoser och arbetsordning.

Idag har Försvarsmakten en högste chef - Överbefälhavaren. Ställföreträdande chef är generaldirektören. Principiella ärenden som beslutas av ÖB eller som annars är av stor vikt ska avhandlas i Försvarsmaktsledningen (FML). FML består generaldirektören och de andra högsta cheferna.

Ekonomistyrningverkets slutsats att vissa besluit ska tas gemensamt av ÖB och generaldirektören är minst sagt märkligt. Redan idag gäller ju ett samråd i Försvarsmaktsledningen och den ÖB som går emot sin generaldirektör får givetsvis problem. Att likställa cheferna skapar inte en bättra ordning.

En vanlig erfarenhet när det gäller organisationer är: Delat ansvar, inget ansvar. Att skapa en avikelse från det normala genom att ha två sidoställda chefer är ett egendomligt förslag.

Ekonomistyrningsverkets rapport

SvD, Ledare
DN ledare

SvD, SvD,

Bloggar om ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Det kan kanske vara värt att nämna att Försvarsmakten tydligen har fått mycket väl godkänt av Ekonomistyrningsverket tidigare år. Nu plötsligt, lägligt nog för försvarsministern, levererar ESV skarp kritik.