2008-05-30

Men pengarna då

Den 7 juli 2008, efter ett seminarium på Almedalen, skrev jag:
En värdighetsgaranti är säkert bra och ingenting man bör motsätta sig men risken finns givetvis att det blir frågan om en papperstiger som med tiden degeneras -
blir omodern och glöms bort. Spontant känner jag att debatten om äldrevården till mycket stor del handlar om tekniska begrepp, styr- och driftformer. Den viktiga frågan om äldreomsorgens resurser faller in i någons slags dimma.
Idag presenterar regeringens utredare, prästen Torbjörn Larsson sitt betänkandet "Värdigt liv i äldreomsorgen". På DN Debatt berättar Larsson om tio förslag som kan ge svensk äldreomsorg en annan inriktning än den som finns i dag. Grundläggande är tonvikten på individens makt att bestämma över sitt liv och behovet av en nationell värdegrund.

Det är goda förslag Larsson kommer med men de är föga uppseendeväckande och radikala. Snarare handlar det om omkodifiering av det som redan gäller och det är tragiskt att behöva läsa att det ska införas en ny bestämmelse i socialtjänstlagen som anger den enskildes rätt att så långt det är möjligt bestämma över beslutade insatser, en förutsättning för flexibilitet och individanpassning.

Varför är detta då så tragiskt. Jo i sak gäller detta nämligen redan idag enligt gällande lagstiftning. Men nu förleds man tro att något radikalt händer. Min rädsla för en papperstiger börjar besannas.

Det är inte möjligt att tala om äldreomsorg och det värdiga åldrandet utan att tala om ekonomiska resurser och det är i realiteten där skon klämmer.

Det ska bli spännande att se hur denna utredning mottas. Idag får vi läsa betänkandet. Det kanske trots allt innehåller mer.

Bloggar om: ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Antagligen har du rätt - det blir en papperstiger eftersom lagarna redan styr det som står i DN-inlägget.
Tråkigt att alla fantastiska och bra äldreboenden aldrig får plats i debatten. De finns på väldigt många ställen i vårt avlånga land förhållanden för äldre i behov av vård och omsorg som är av hög kvalitet, såväl offentligt som idéburet och privat!