2008-09-28

Visa hänsyn till brottsoffer

Den 20 juli skrev jag under rubriken "Ge brottsoffer en pressekreterare":
När mediatrycket är hårt vid en rättegång vore det på sin plats att målsägande hade tillgång till en pressekreterare. Trycket på rapportering och snabba nyheter kan innebära att en målsägande får svårt att förhålla sig till journalister och att detta innebär att skadorna av brottet bli ännu större.
Den gången handlade det om mordet på Engla i södra Dalarna där Englas anhöriga var ivrigt uppvaktade av media, särskilt kvällstidningarna.

Nu är det samma visa i Alingsås och Herrljunga i Västergötland. En ung flicka har under en tid varit försvunnen. Efter fyra månader hittas hon mördad invid en åker. Sambon erkänner mordet.

Hur känns det egentligen för de journalister som tvingas ringa upp anhöriga innan den döde identifierats. När brottsoffren som mest borde få vara ifred ställer reportrarna alla upptänkliga frågor. När de närmast anhöriga inte är tillgängliga ringer man offrets morföräldrar. Givetvis ger man sig ut på stan och ställer frågor till allmänheten där svaren är förutsägbara men där folk sin vana trogen ler in i kameran. Allt blir så fel.

Som om inte intervjuerna med de anhöriga till brottsoffret vore nog letar man reda på den lantbrukare som hittat kroppen. Till och med en så seriös tidning som Svenskan intervjuar den 83-årige odalmannen som varit med om något förfärligt. Självklart har han inte erfarenhet att möta media. SvD skriver:

Någon kännedom om den anhållne mannen har han inte, trots medieuppgifter att 21-åringen ska komma från närområdet.
Här ifrågasätts alltså en 83 år gammal man som naturligtvis får svårt att kommentera medias närgångna frågor när en grannpojke visar sig vara en mördare.

DN

1 kommentar:

Anonym sa...

Visst är det både sorgligt och upprörande.
Hoppas att den SvD-journalist som intervjuat den stackars bonden hittar till din blogg och får sig en tankeställare.
Jag vill åtminstone någotsånär kunna välja vad jag läser. På de så kallat seriösa dagstidningarna förväntar man sig inte...slask. Måtte vi aldrig sluta reagera över den här sortens journalistik. Bra att du tog upp det!