2008-10-31

Hög pensionsålder har en baksida

De folkpartistiska rikdagsledamöterna Birgitta Ohlsson, 33 år, och Barbro Westerholm, 75 år, pläderar på DN Debatt för att man ska ta bort högsta pensionsåldern 67 år. De ser detta som ett steg i arbetslinjen och anför både valfrihetsskäl och samhällsekonomiska argument.

Själv tillhör jag dem som tyckte det var klåfingrigt när man 2001 höjde den så kallade avgångsskyldigheten i kollektivavtal från normalt 65 till 67 år. Det var sunt att arbetsmarknadens parter själva kunde reglera avgångsåldern och att ingen kunde "tvinga sig" kvar. En sund arbetsgivare behåller givetvis den som passerat 67 redan idag. Både individen och arbetsgivaren har ekonomiska stimuli för fortsatt arbete.

Det är klart att det kan låta bra med ökad personlig valfrihet men en laglig rätt att tvinga sig kvar innebär samtidigt en inskränkning i arbetsgivarens rättigheter att själständigt organisera arbetet. Jag bävar för fler plågsamma fall där en arbetstagare dröjer sig kvar och och utvecklar demens. Sådant förekommer redan idag vid lägre pensionsåldrar och tillvaron för den enskilde blir ett helvete eftersom man ofta saknar sjukdomsinsikt.

Sådana här förslag bortser helt ifrån att många människor är slut i kroppen redan innan pensionsåldern. Barbro Westerholm är professor emerita och har en enastående karriär bakom sig. Om man har den intellektuella och fysiska styrka som hon är det uppenbart svårt att sätta sig in i hur det är att vara 64-årig byggnadsarbetare eller undersköterska efter 45 år i fysiska arbeten.

Låt arbetsmarknadens parter, arbetsgivare och arbetstagare, bestämma högsta pensionsåldern. Satsa mer på ekonomiska incitament för att i praktiken uppnå högre pensionsålder. Men låt inte de som har det fysiskt knackigt betala.

Bloggar om

2008-10-30

Speedway mot en säker död

Jag lyssnade på Sportradion i bilen idag och hörde att det fina speedwaylaget Masarna i Avesta är på väg mot konkurs. Om man inte förstår tragiken i detta säger jag bara Tony Rickardsson. Allt handlar om att man sitter med spelarlöner som är relaterade till publiksiffror som numera är historia. Tidigare har Kaparna från Göteborg hamnat i evighetens depå genom konkurs. Reporterna avslutade inslaget med den retoriska frågan vilket som skulle vara nästa speedwaylag som lägger av.

Inte kunde jag ana att Bajen Speedway redan samma kväll skulle komma med dystra besked. I DN berättar Bajen Speedways ordförande Tommy Cederlund att Bajen Speedway nästa säsong sannolikt drar sig ur elitserien och kör i allsvenskan. - Vi måste anpassa oss till verkligheten, säger Cederlund. Det är ju inte klokt vilka summor vissa av förarna kräver. Vi väntar fortfarande på svar från några finansiärer från Ryssland som vi diskuterat med, men det blir nog allsvenskan.

Finansiärer från Ryssland?

Det låter ju inte särskilt hoppfullt. Det är lätt att skylla på förarnas löner. Jag vet inte vad de kvitterar ut men jag vet att det inte är någon sinekur att köra speedway. Ena dagen är de på ovalen i Polen för att dagen efter åka i England. Även om min grundinställning är att bajare aldrig kan göra fel undrar jag hur ledningen funkar. Varför nämner Cederlund till exempel inte att Bajen Speedways huvudsponsor Hans Nelén sagt upp sitt avtal i dagarna. DN

Synd. Speedway är kul och en av de vettigaste motorsporter som finns.

DN, Masarna i konkurs, SvD, Mästarklubb i konkurs

Bloggar om , ,

CUF och tvångsäktenskap

UPDATE: CUF:s förbundsordförande Magnus Andersson gillar inte att jag kritiserar hans stöd för månggifte och att detta rimmar dåligt med att skriva under en seriös debattartikel om tvångsäktenskap. I någon form av nyliberal papegojargumentation utropar han:
Med en tro på att människor vill leva olika liv och att jag inte ska lägga mig i hur du lever ditt liv är det självklart att människor ska få bestämma själva.
Magnus Anderssons argumentation fastnar i halsen när jag nu på kvällen läser hur parlamentet i det autonoma irakiska Kurdistan efter hårda påtryckningar från kvinnoorganisationer antagit en lag som begränsar mäns rätt att ta mer än en hustru. Läs artikeln. En fråga jag skulle vilja ställa till CKF-företrädarna är: - Vet ni att Magnus Andersson förespråkar rätten till månggifte?

URSPRUNGLIGT BLOGGINLÄGG
Kriminalpolisen Kickis Åhré-Älgamo och fyra företrädare för centerpartiets kvinno- och ungdomsförbund skriver idag på SvD Debatt och kräver kriminalisering av tvångsäktenskap. De anser till skillnad från den statlig utredningen Människohandel och barnäktenskap, som letts av hovrättsrådet Agneta Lindlöf, att brottet olaga tvång inte är tillräckligt för att motverka tvångsäktenskap. (SOU 2008:41). Utredningen menar att de fall av tvångsäktenskap som kommer fram innefattar hot eller våld och att olaga hot är applicerbart. Rädda Barnen, som har ett stort engegemang på detta område, framförde också synpunkter som talar mot att införa en straffrättslig reglering av barn- och tvångsäktenskapen. En lagstiftning skulle enligt deras mening kunna motverka sitt syfte eftersom det kan antas att färre barn och ungdomar skulle söka hjälp om föräldrarna riskerar att straffas.

Vad som är rätt är svårt att säga men Kickis Åhré-Älgamo ord väger tungt med den erfarenhet och det imponerande engagemang för brottsoffren som hon visat.

Valet av medskribenter kan dock tyckas lite egendomligt. Bland dessa finns CUF-ordföranden Magnus Andersson. Vid CUF-stämman i Örebro 2006 röstade CUF igenom ett förslag om att tillåta månggifte. - Vi tycker inte att vi ska reglera hur våra grannar ska leva sina liv, sa dåvarande förbundsordförande Fredrick Federley till DN. Utan kunskaper i antropologi vågar jag på goda grunder påstå att månggifte ofta innebär förtryck av människor - oftast kvinnor. Måggifte finns i kulturer dör tvångsäkteskap är vanliga understödjer relationer där det inte sällan skapas en hackordning. Någon eller några kommer att förtrycka andra. Det räcker med allt förtryck som redan finns där män misshandlar kvinnor. Man kan också fråga sig vem som efterfrågar månggifte. Jag ger mig tusan på att det är män som vill ha denna ordning och jag är orolig för att sådana här idiotförslag spär på och göder främlingsfientligheten.

Magnus Andersson är givetvis en god demokrat och CUF:s företrädare i riksdagen har besinnat sig. De ligger lågt för att genomföra 2006 års beslut. Men ibland måste man nog tänka på vad man beslutar om. Man kan inte bara fatta tokliberala beslut för att få uppmärksamhet.

Bloggar om ,

2008-10-29

Ska ett flygbolag hållas flytande eller flygande

Min kollega sjömansprästen läste i morse Sterling Airways webbplats.
I de seneste uger har Sterlings ledelse, bestyrelse og hovedaktionær kæmpet for at holde selskabet flydende. Desværre forgæves, og vi har derfor besluttet at indgive konkursbegæring senere i dag.
-Holde selskabet flydende, sa han. -Borde de inte försöka hålla bolaget flygande.

Jag ger honom rätt.

SvD, DN, Aftonbladet, Politiken

Intressant

Hur länge har de vetat

Det är inte svårt att sätta sig in i de känslor som Sterlings resenärer drabbas av efter nattens meddelande om konkurs. Värst måste det vara för de som sitter ute på destinationerna och som måste hitta alternativa rutter till Sverige. Utbudet av lågprisbiljetter har medfört att vi glömt hur dyra reguljåra flygbiljetter är och för många väntar säkert extra övernattningar.
När solen nu går upp ska jag ringa till en bekant i Spanien som är på hemgång under slutet av veckan. Sterlings konkurs lär ju inte vara förstanyhet på TV i Spanien och Italien.
Konkurser är brutala. Nu kommer vreden att riktas mot regeringen och utrikesförvaltningen i stället för mot de som bär skulden och som inte behöver svara på frågan: -Hur länge har de vetat?

2008-10-28

Den som dör rik, dör vanärad.


Igår rasade Carnegieaktien på börsen och idag meddelas att Riksbanken lånar ut fem miljarder kronor för att rädda likviditeten i denna bank.
För ett år sedan riktade Finansinspektionens skarp kritik mot Carnegie Investment Bank AB och jag ondgjorde mig över hur banken därmed svärtade ner ett fint hedervärt namn hämtat från det göteborgska handelshuset D. Carnegie & Co AB. I Sverige lever det urspungliga namnet kvar i Carnegie Porter ett öl som kanske inte direkt tilltalar mig.

Carneigies problem i dagarna lär inte stärka namnet Carnegies renommé. Det är orättvist.

Mest känt är namnet kanske från den amerikanska grenen av denna skotska ätt. Carnegiestiftelsen är en fond som grundades 1911 med hjälp av en av den amerikanske industrimannen Andrew Carnegies donationer. Carnegiestiftelsen delar ut belöningar till personer som räddat andras liv med fara för eget och stöd till anhöriga till dem "som omkommit under utförande av sådana fredliga hjältebragder".

Det blir lätt ironiskt att industrimannen och filantropen Andrew Carnegiies valspråk var: - Den som dör rik, dör vanärad. Han hade rätt. Synd att några som snott hans namn blir synliga bevis på klokheten i valspråket.

Kyrkoordnaren den 3 oktober 2007, Den som dör rik dör vanärad, SvD, DN, SvD

Bloggar om

2008-10-26

BMV70

Aftonbladet skriver att BMW kan vara intresserade av att köpa Volvo personbilar.

Tänk vad kul om det kunde bli så. Om man sedan gick ihop med Volvo Construction Equipment som mellan 1973 och 1985 hette Volvo BM AB skulle man kunna ta fram en BMV70.

Ett tips till tyskarna är att det är närmare till utskeppningshamn på Hisingen än från München. Dessutom tillverkas själva BMW-märket på Gotland.

Times, Crunch may drive Ford to sell Volvo to BMW
SvD, Uppgifter om Volvosamtal förnekas

Bloggar om

2008-10-25

Dansk regeringstjänsteman misstänktes för spioneri

I dagarna utkommer en bok i Danmark som berättar att den danska underrättelsetjänsten under 60- och 70-talet jagade en sovjetisk spion med central ställning i försvarsdepartementet Den danska tidningen Politiken uppger att bokens författare pekar ut Carl Langseth som var departementschef på försvarsministeriet 1955-1977.

I boken ’Spionernes krig’ uppger författaren och journalisten Hans Davidsen-Nielsen att han kommit över ett brev där en tidigare souschef i Forsvarets Efterretningstjeneste Poul Adam Mørch skrivit ett brev till efterträdaren Peter Ilsøe. I brevet säger P.A. Mørch att han misstänkte att Carl Langseth var den person man jagade efter ett tips från en avhoppad KGB-officer.

Om det finns någon substans i detta vet man inte. Däremot är det alltid så att berättelser om spioneri leder till spektakulära teorier. Det är anklagelser som de anklagade aldrig kan försvara sig emot. Så har det varit även i Wennerströmaffären där en journalist pekade ut en namngiven general som medlöpare till landsförrädaren överste Stig Wennerström. Den åldrige och hedervärde generalen satt på ett sjukhem norr om Stockholm och kunde tärd av demens aldrig dementera snömoset. Att en spionjägare har sina hypoteser kan man inte ta som intäkt för att de utgör sanningar. Personlig aversion och fria fantasier leder ibland in på felaktiga spår.

Berlingske Tidende, FE jagtede dansk storspion

Bloggar om

Man kan inte uppbåda en opinion som inte finns

Dagens chefredaktör Elisabeth Sandlund oroas över att det verkar finnas en majoritet i riksdagen för att begreppet äktenskap ska omfatta även samkönade äktenskap. Hon skriver att det krävs en ännu tydligare, bredare och intensivare opinionsbildning än hittills. Kunde allmänna opinionen mobiliseras i den tekniskt komplicerade frågan om FRA-lagen borde detta vara fullt möjligt även i äktenskapsfrågan, menar hon.

Vad Elisabeth Sandlund bortser ifrån är att folk i allmänhet, till skillnad från FRA-frågan, inte bryr sig i detta med legaldefinitioner av ordet äktenskap. Man kan inte uppbåda en opinion som inte finns.

Göran Hägglund är inte övertygande i sin ståndpunkt. Man anar att han egentligen inte är engagerad i denna fråga utan bara därtill nödd och tvungen.

Intressant

2008-10-24

Lyssna på säkerhetsinstruktionen


Bild: Hallå Per Westberg. När man tar på sig andningsmasken ska den fästas med en resår runt skallen. Det är viktigt att lysssna på Safety Instruction.
SvD.se frågar Monica Hultberg på SAS informationsavdelning varför det inte fanns några slides från vingarna när passagerarna på en Boeing 737 evakuerades på Västerås efter nödlandning idag. Det är en bra fråga och det seriösa flygbolaget SAS ger ett bra svar.

Något som förvånar mig är att folk som flyger sällan lyssnar på kabinpersonalens säkerhetsinstruktion. Det är idiotiskt och nonchalant att inte ta chansen att få reda på var nödutgångarna finns. Den som tror sig kunna säkerhetsinstruktionen har sannolikt noll koll.

Själv är jag noga sedan en incident för några år sedan. Jag kom nämligen på mig själv med att misslyckas med att ta på mig luftmasken. Man ska inte vara kaxig. I en Boeing får man ner masken genom et kraftigt ryck och på en BAE 146 är det ett lätt ryck som gäller.
Och Du. Vet du hur du öppnar nödutgången över vingarna om du sitter där.

Språket i veckan


Veckan har varit fylld av arbete från tidig morgon till sen natt. Tidningsläsning har det inte blivit mycket av men några språkliga reflektioner har flugit förbi.
Ekologisk varm
Vid en hotellfrukost funderade jag på skylten vid den varma mjölken. Ekologisk varm mjölk! Ekologisk mjölk har jag koll på men ekologisk varm vad är det? Direkt från spenen kanske?
President på Gotland
Kollegan från Gotland sa något i stil med: -Bush är på ingående. Jag blev alldeles tyst. Kommer han till Sverige?
Hon tittade på mig förvånat. Hon hade sagt: -Burs är på ingående. Burs är en socken på Gotland.
55+
En av de mest språkbegåvade personer jag känner - talar sju språk - beskrev tiden "efter 55+". Hmm


2008-10-23

Dag att lägga sig

Dags att lägga sig är det när hotellpersonalen dukar fram frukosten.

2008-10-21

Det finns en rättvisa

Igår parkerade jag utanför ett hotell för att checka in och lägga upp packningen. Där rådde parkeringsförbud. När jag kom upp till rummet funkade inte nyckeln. Åter nere i receptionen blev det kö när den ensamma portieren tog emot en telefonbokning på en bröllopsnatt med champagne men blommor från anhöriga.

Så fick jag min nya nyckel men det blev en kvart inne på hotellet.

Väl ute på gatan sitter en lapp på bilen. Bakom står en väktarbil men eftersom jag gjort fel sätter jag mig bara surt bakom ratten. Då tutar väktarbilen och jag lunkar fram och frågar halvsurt vad han vill.

Döm om min förvåning när väktaren säger att jag kan riva lappen. Sedan pratar vi lite om min bil och hur han själv krockat sin bil.

Det finns en rättvisa.

2008-10-20

Tomma bänkar på Medis och Råsunda


SvD har rätt: Bajen bäst i stan.

Själv lämnade jag Stockholm vid lunchtid och återkommer inte förrän fredag kväll. Det närmasta av Bajen jag sett idag var denna vackra soffa på Medborgarplatsen. Inga förbannade bengaler och härnadståg.

En nära anhörig med tjänsteutövning på derbyt SMS:ade kl 20:08:
Ditt folk får arenan att brinna lite lätt.
Med tanke på att delar av Bajens läktare var avstängd och lika tom som bänken på Medis svarade jag klämkäckt från fjärran ort:
Söder Bröder glöder.
Nu läser jag dock att det var bus på läktarna och att man satte eld på några banderoller. Ack så tråkigt. Men tråkigast av allt är att läktarna gapade halvtomma på grund av att några fans sabbat vid ett tidigare derby. En stor del av södra läktaren var avstängd enligt beslut av Fotbollförbundets disciplinnämnd. Många sköna kulor försvann ur klubbkassan. Tack för det.

Aftonbladet, DN

Bloggar om , , , ,

En onödig opinionsundersökning

Företrädare för Friluftsfrämjandet, Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen, Sportfiskarna, Svenska turistföreningen, och Svenskt Friluftsliv presenterar idag en opinionsundersökning om svenskarnas inställning till strandskyddet. Bakgrunden är att regeringen förbereder ett lagförslag som i vissa delar innebär att strandskyddet blir svagare. Det ska överlag bli lättare att bygga strandnära.

Strandskyddet är till för att allmänheten ska ha tillgång till stränder för sitt friluftsliv. Ett annat syfte är att bevara goda livsvillkor för djur och växter i de strandnära områdena. Strandskyddet omfattar land- och vattenområden 100 meter från strandlinjen vid hav, sjöar och vattendrag i hela Sverige. Det är förbjudet att bland annat uppföra nya byggnader i strandskyddsområdet. Undantag kan dock ges om det finns särskilda skäl.

Regeringens förslag innebär vissa lättnader i områden där tillgången till orörda stränder är god och exploateringstrycket lågt. Samtidigt innebär förslaget att strandskyddet stärks där stränderna redan har exploaterats i hög grad.

Jag har själv förvånats många gånger när jag sett hur kommuner tillåtit strandnära bebebyggelse. Eftersom jag inte är sportfiskare eller biolog har min invändning ofta begränsat sig till estetiska argument. Däremot tror jag inte att man kan dra några slutsatser om en opinonsundersökning som visar att bara en av fem svenskar vill minska strandkyddet. Det är inte möjligt att fråga folk vad de tycker om de inte konfronteras med problemen eller är i situationen själv att de vill bygga. Svaret är ganska givet. Till detta kommer att det lagförslag som läggs är väldigt komplext och innehåller både lättnader och restriktioner.

Denna opinionsundersökning är en onödig undersökning.

DN Debatt, Bara en av fem svenskar vill minska strandskyddet
DS 2008:21, Stranden - en värdefull miljö

Intressant

2008-10-19

Ny och gammal bil


I morgon ska den gamla trotjänaren en Volvo 740 byggd 1989 i Uddevalla och körd ett år i Istanbul in på besiktning. Jag passade på att byta ett kinkande bränslerelä och en strålkastarlampa. Bränslerelät kostade 250 kronor på Mekonomen och byttes på en minut. Glödlampan bytte jag enkelt på 30 sekunder. På en V70N i garaget tog det två timmar utan att lyckas.

Jag skulle tvätta nya bilen idag. Innan jag spolar lyfter jag vindrutetorkarna. Döm om min förvåning när jag finner att torkararmen på förarsidan tar i motorhuven. Höger sida och bak är det inga problem.


Jo då, det är helt enligt konstuktionen. SIC!

För att vinkla upp torkararmen ska man:

1.nyckeln i låset (tändläge noll)
2.För torkarspaken upp ca 1 sekund
3.Torkararmarna är i serviceläge

Det är inte alltid man imponeras av ingenjörerna.

Bloggar om

2008-10-18

Om resande

Så har jag åkt konceptet X2000 tre gånger denna vecka. En gång har jag flugit med Skyways.

Nu är det lördag kväll och tåget rullar in på Centralen. Jag kan summera. Flyget var i tid. Två gånger har tågen varit duktigt försenade.

Så sorgligt. Dagen efter min sista arbetsresa för veckan har SJ problem med biljettautomaterna. SvD. Det är illa att det går så knackigt med SJ. Någon gång under kommande vecka ska jag berätta om det sanslösa nya systemet med biljetter som innebär att man måste checka in. Nu vore det väl okej om det handlade om att checka in något dygn före men nu är det bara en till synes onödig ny rutin för att få ut biljetten på papper.

Och nog är det ironiskt när jag nere i tunnelbanan möts av denna reklamskylt. Texten lyder "Resan mot ett bättre SJ har bara börjat". Jag stannar upp och tittar på den lilla skylten vid tunnelbanans strömskena - "Livsfarlig ledning". Har den ramlat ned från reklamskylten?

Bloggar om

Högern finns inte

Nog lyfter man lite på ögonbrynen när man läser Claes Arvidssons kolumn på ledarplats i Svenskan idag. Under rubriken Vänsterns problem med politiskt våld - TERRORISM The Baader Meinhof Complex buntar Arvidsson ihop allt vad vänster heter med våld.

Det känns lite magstarkt att jämföra de puckade SSU:arnas löjliga hylllning till några som påstått sig ha matförgiftat personalen på Svenskt Näringsliv med AFA-gangsters och vad värre är Baader Meinhof. Att sedan i svepande ordalag påstå att vänstern har ett problem med våld verkar minst sagt ett utslag av paranoia.

Nu är jag inte säker på vad vänster är men man anar att Arvidsson gärna vill bunta ihop allt som ryms mellan miljöpartiet, gamla hederliga liberaler och Baader Meinhof.

Att i svepande termer tala om vänster fordrar att man inte använder begreppet höger. För med Arvidssons logik skulle man i hans anda kunna skriva "Högerns problem med politiskt våld - TERRORISM - The SS Complex.

Jag tycker att det är ganska främmande att ge sig på en folkrörelse som centerpartiet bara för att man under kriget hade en del bruna fläckar bland medlemmarna. Lika lite är det lämpligt att göra några jämförelser mellan nya moderaterna och Augusto Pinochet. Och vad terrorister anbelangar känns det lite knepigt att börja yla om den kroatiska nationaliströrelsen Usta{a som betraktades som höger när man tog gisslan och mördade på den jugoslaviska ambassaden på Strandvägen i Stockholm 1971.

Det är bra att Arvidsson uppmärksammar problemet med stankastande AFA och påminner oss om terroristerna i Baader Meinhoff men några proportioner måste man ha.

Sinat i brunnen

Sådana här rubriker är kul. Men jag tror faktiskt att det är ganska många som inte har vatten i sin mark.

Aftonbladet, SvD

Bloggar om

Kus är ett könsord


DN använder idag en för mig ny förkortning på Karolinska sjukhuset - Kus - Karolinska universitetssjukhuset. Det är en helknäpp förkortning eftersom Kus är ett könsord på arabiska, danska och norska. Tacka vet jag SvD som om samma nyhet skriver den gamla hederliga förkortningen - KS. Ska man vara petimäter finns även Karolinska universitetssjukhuset på två orter nämligen i Solna och i Huddinge. Däremot är det inget tvivel om att Karolinska sjukhuset ligger i Solna. Man ska inte blanda ihop organisatoriska enheter och byggnader. Det är i alla fall tur att ambulansförarna inte gör det. Karolinska universitetssjukhuset har ju nämligen verksamheter på fem sjukhus i Stockholm förutom Huddinge och KS.

Jag fattar inte varför man ska byta Man ut gamla välkända förkortningar i någon slags ambition att höja känslan för varumärket. Tidigare har jag lärt mig säga UMAS om Allmänna sjukhuset i Malmö och i veckan körde jag en imponerandefaktor på ett 30 göteborgare när jag talade om SU - Sahlgrenska universitetssjukhuset. Men egentligen är väl SU - Sowiet Union.

Nej tacka vet jag den tid då man kom långt genom att snacka om Sabb, KS, Löwet, Serafen och SöS och Samariten.

2008-10-17

Fredagskväll i Växjö

En fredagskväll är det naturligtvis bäst att vara hemma men ibland är det ett stadshotell som gäller. I kväll är det Stadshotellet i Växjö som är platsen för nattens vila. Och nog känner jag mig ganska utanför när jag som gubbe klockan 23.00 ramlar in med portföljen i näven och kavajen välknäppt i rena rama fredagsfestandet. Men vad gör det?

Det handlar om ett av mina favorithotell. Hotellet som jag ibland kallar dödshotellet. På stadshotellet i Växjö, avled författaren, vissångaren och poeten Birger Sjöberg 43 år gammal 1929. På samma hotell avled operasångerskan Christina Nilsson, grevinnan Casa de Miranda, 78 år 1921.

2008-10-16

En riktig höstbild


En riktig höstbild från Medis.

En av torgets glasskiosker lyfts upp på en lastbil. Välkommen tillbaka nästa säsong med ny GB-glassar.

Bloggar om

Rätt att dra in serveringstillstånd


Den 7 november 2007 skrev jag att jag hoppades att Tomas Brolin skulle få behålla serveringstillståndet på sin krog Undici belägen Sturegatan 22. Det vill säga i kvarter som jag sällan besöker. Jag fick viss sympati då krogägaren underförstått framställdes som att han var åtalad när det i själva verket var ett tillståndsärende i en förvaltningsdomstol.

Nu har jag läst Kammarrättens beslut och konstaterar att det är helt rätt. Det föreligger inte särskilda skäl att meddela varning när bolaget fyra år i rad bryter mot alkohollagstiftingen. Vid ett tillfälle har en polisman sett hur några gäster fått in en karaff med starksprit och därefter själv blandat sina drinkar. Sanslöst.

SvD, DN

2008-10-14

Förstaklassresenärer satsar på börsen


Jag har varit med om det förr. Tåget pajar. Denna gång stannar vi gång efter annan mellan Hallsberg och Skövde. Tågpersonalen kommer med upplysningar om anslutande tåg som justeras med rasande tempo. Stämningen på tåget blir ganska uppåt när tågpersonalen säger den ena tokigheten efter den andra.

Det slår mig att man lätt skulle kunna överträffa den klassiska serien "Pang i bygget - Fawlty Towel" genom att spela in det otroliga kaoset när vi slussar över till en efterföljande X2000 i Skövde. Att män ska resa sig och lämna plats existerar inte för affärsresenärer modell 2008.

Jag föreslår mina medresenärer i första klass att vi ska bilda ett handelsbolag och stoppa in alla fina slantar som faller ut genom SJ:s resegaranti. Sedan satsar vi på börsen och njuter vårt otium i en framtid då tåg går i tid.

Som gammal lokförare minns jag Säkerhetsordningens (SÄO) definition av tåg: Där stod:
Tåg går efter tidtabell.
Fan tro det. Men så var det faktiskt.

Nåväl 23:15 i Göteborg är också en bra tid och "bara" två timmar sent. Dessutom bor jag på hotell Europa och är nästan hemma när tåget stannar vid stoppbocken.

Bloggar om

Så snopet men ansvarsfullt

Tre borgerliga borgarråd går idag ut på DN Debatt och berättar att man gör halt och helt om när det gäller löftet att sälja ut allmännyttan som bostadsrätter. Den tidigare rigida inställningen är plötsligt inte så viktigt och plötsligt blir en ansvarsfull bostadspolitik viktig. Detta beslut blir naturligtvis ganska snopet för de hyresgäster som hoppats på att få köpa en bostadsrätt genom medlemskap i en bostadsrättsförening.

Nog är det lite förvånande att man plötsligt talar om balans mellan hyresrätter och bostadsrätter men sannolikt är att det skett ett realpoitiskt uppvaknande. Plötsligt inser man att man ägnat sig åt en gigantisk förmögenhetsöverföring från skattebetalarna till enskilda privapersoner. Ivern att bilda bostadsrätt har lett till hårda påtryckningar på de som av ekonomiska skäl eller principiella grunder motsäter sig "friköp". I något fall har vi sett en stor nybildad bostadsrätt som äventyrar medlemmarnas ekonomi genom att ge sig in i minst sagt spekulativa affärer kring ett affärscentrum.

Det är bra att ledande politiker kan ompröva sin hårdföra politik. Någon kanske kan tala om svikna vallöften men ibland blir politiska principer dumma. Som när man förklarade sig beredd att offra en del av kulturhusen för principens skull under mantrat valfrihet. Tur att man kan backa. Men nästa gång måste man vara skeptisk när någon med otrolig fart på principiella grunder driver en politik som man inte kan göra ogjord. Äldreborgarrådet Eva Samuelsson (kd)och finansborgarrådet Sten Nordin (m) visar att de är realpolitiker och inte ideologiska kamikazepiloter.

Nu gäller det bara att göra det mer attraktivt att bygga hyresrätter.

Bloggar om , ,

2008-10-13

Randomiserar


-Endast Stockholm randomiserar, sa en reporter på TV4 Nyheterna alldeles nyss. Reportaget handlade om att man i vissa län drar PRIO 1 på ambulanser vid misstänkt stroke medan man i andra larmar på det lägre prioriteten - PRIO 2.

I Stockholm håller man tydligen på med någon form av undersökning och randomiserar det vill säga gör ett slumpmässigt urval. Men är randomisering ett ord som finns i gemene mans ordförråd?

Förvisso har vissa hittat random i CD-spelaren men är inte detta ett väldigt svårt ord?

Nu kan det låta sanslöst att bedriva ett forskningsprojket där slumpen avgör hur larmoperatören ska agera. Men jag inser att randomisering är en forskningsmetod som man ibland måste ta till för att avgöra hur man ska bedöma olika typer av medicinska insatser. Det är inte SOS Alarm som hittat på systemet med randomisering, utan landstinget som med forskningsprojektet HASTA vill kontrollera om snabbt omhändertagande är av värde för patienten.
Det är synd om man försöker göra partipolitik av detta. Det är lätt att säga att alla strokepatienter ska ha ambulans på PRIO 1 men om det nu visar sig att det i normalfallet inte innebär bättre prognos handlar det ju om att ambulanser kan avdelas till andra insatser.
Det är alltså inte helt rätt att enkelt döma ut ett sådant här forskningsprojekt som oetiskt.

TV4 Nyheterna, Dra lott om stroken

Läs manualen för SOS Alarm HyperAkut STroke Alarm – HASTA

Sanningens ord

Sonen kom med en dräpande kommentar när han kollade in nya bilen:
-Vad ska Du med en subwoofer till när du bara lyssnar på P1 och talböcker.

2008-10-12

Höstbilder

Två tjusiga tinker i en hage på Norra Lagnö. På Irland och Brittiska öarna använder man inte termen tinker eftersom det tidigare var ett skällsord för romer eller resandefolket. Ett blått och ett brunt öga är inte ovanligt. Gamla Värmdövägen strax utanför Gustavsberg.

Biskopens bror ritade min barndoms hus


Foto: Elefanthuset, Stamgatan 61-65. Huset har tre portuppgångar och är på åtta våningar. Men hela huset försörjs av en hiss som bara går till till den sjätte våningen det vill säga våning fem på knappen. Detta hus byggdes ju nämligen på den tiden då det fanns något som hette bottenvåning (bv).
Stamgatan
Jag är född och uppväxt på Stamgatan i Östberga. En av Stockholms 50-talsförorter färdigbyggt med prefabricerade byggelement 1959-60. Detta var en lugn och trygg plats där alla familjer bestod av mor, far och två till tre barn. Jag föreställer mig att nästan alla röstade på socialdemokraterna. Så var det också när man tittade på röstetalen i valdistriktet. Dock fanns en moderat - häradshövdingen vid Svartlösa tingsrätt.
Östberga har en väldigt egendomlig arkitektur och kan väl knappast betraktas som vackert men det fanns ett djupt tänk bakom husen. De allra flesta barn kunde ta sig till en gigantisk park mellan husen utan att passera trafikerade vägar.

Wallander och Giertz
Idag funderade jag på om jag mindes rätt att den legendarisk HSB-arkitekten Sven Wallander ritade området. Wallander var ju den som tog initiativet till HSB:s riksförbund och förestod som vd för HSB dess arkitektkontor. Men via Stadsmuseet finner jag att arkitekten var Lars Magnus Giertz (1908-2008). Lars Magnus heter man om man har en morfar som heter Lars Magnus Ericsson och som startar en telfonindustri 1876 under firma L.M. Ericsson & Co. Arkitekten hade även en bror som var biskop i Göteborg - Bo Giertz (1905-1998). Men givetvis hade Wallander ett stort intresse för "experimentområdet" Östberga.
Elefanthuset
Ett av de egendomligaste husen i gamla Östberga är det så kallade Elefanthuset. Via en stor ”gatuhiss”, som löper utanför huset med utsikt över gatan kommer man till femte våningen. Där finns finns en förbindelsegång till hela husets tre portuppgångar. Om jag förstår saken rätt sade byggnormen på 50-talet att hus med fler än tre våningar (exklusive bottenvåningen) skulle ha hiss. Denna hiss hade bara två stoppställen, den löpte utanför huskroppen och kunder försörja ett stora antal lägenheter. Härigenom sparade man på byggkostnaderna. Ingen beövde gå fler trappor än de som bodde i de lägre husen i området. Tillgänglighet var vid denna tid inte något man funderade särskilt mycket på.

Bloggar om , ,

Aftonbladet gör bort en kvinna


Aftonbladet låter en ung kvinna från Halland beklaga sig över att hon fått böter för att hon kört i diket när hon greppat mobiltelefonen. – Det är absurt. Jag skulle ha sagt att jag väjde för ett rådjur i stället, låter kvinnans klagosång.

Det är bra att Aftonbladet uppmärksammar faran med mobiltelefoner. Att ökat mobiltelefonerande leder till fler olyckor är vederlagt. Men nog är det lite pinsamt att låta intervjua en kvinna som gör bort sig å det grövsta. Omdömet är nog inte det bästa när man i Sveriges största tidning säger att man borde ljuga när räddningstjänst och polis kommer till platsen. Det naturliga är givetvis att vara rakryggad och erkänna samtidigt som man reflekterar över den tur man har att ingen människa skadas när man mejar ner ett antal brevlådor.

Inte blir det bättre när kvinnan i artikel säger att hon tycker att boten är märklig. Hon frågar sig om en förälder som sträcker sig efter nappen som ett skrikande barn tappat också skulle ha blivit dömd?

Svaret är självklart ja. Straffet skulle sanolikt vara högre. Det skulle till och med kunna vara frågan grov vårdslöshet i trafik eftersom det föraren visar uppenbar likgiltighet för andra människors liv.

Tänk att det finns människor med körkort som inte vet att man kan stanna sin bil på en vägren eller köra av vid en avfartsväg. På E6:an söderifrån mot Halmstad är det inte särskilt långt mellan avfarterna.

En dagsbot som slutar på 2 000 kronor verkar också väldigt modest särskilt som penningböterna för fortkörning är väsentligt högre. Det är samma belopp som skrivs ut på platsen som penningbot om man kör för nära framförvarande fordon. När det som i detta fall handlar om vårdslöshet i trafik blir det 40 dagsböter som åklagaren utfärdar genom strafföreläggande.

Vän av ordning skulle i detta fall kunna säga att länsstyrelsen borde fundera på att dra in körkortet. Nu krävs det dock grov vårdslöshet i trafik eller upprepade förseelser för att återkallelse ska bli aktuellt. Det finns ingen regel om återkallelse på grund av allmänt dåligt omdöme om det nu inte kan härledas till medicinska orsaker. Körkortsåterkallelse är ju som bekant inget straff utan en trafiksäkerhetsåtgärd.

Själv har jag en fast installerad handsfree i nya bilen med anslutning via bluetooth. Även om jag kan svara genom en knapptryckning på ratten inser jag att det inte är någon bra grej att snacka i mobilen när man är ute på allmän väg.

Bloggar om

Nya jobb i mörkret

Den senaste tidens varsel och uppsägningar på arbetsmarknaden är tragiska. Det är därför roligt att läsa någon artikel som går i annan riktning. I Barometern kan vi läsa att fyra personer nyanställts på plåtslageriet RA i Högsby AB. Jag har varit i Högsby några gånger och vet att orten under lång tid haft hög arbetslöshet på grund av problem i trä- och möbelindustrin.

En av de som fått jobb på RA i Högsby AB är 54-årige Mikael Gustafsson från Fågelfors som nyligen såg ut att bli av med jobbet när Huskomponent i Fågelfors AB varslade 23 av 55 anställda om uppsägning.

2008-10-11

Bergrum är tråkiga saltsilos


Bild: Bostadsrättsföreningen HSB :Östbergas stora Bergrum i Östberga i Stockholms södra förorter. På bilden syns den norra ingången bakom Stamgatan 75.

Jag har en fascination för bergrum. Så fort jag ser en dörr i berget spelar nyfikenheten ett spratt med förnuftet. Igår var jag till exempel i Segeltorp i närheten av Fruängen och gick utanför vanliga vägar. Plötsligt uppmärksammade jag en dörr med kraftiga hänglås och fantasin gick igång. Sannolikt handlade det om en av Stockholms alla teletunnlar. Jag anar att mitt intresse i detta ämne beror på att jag växte upp i ett HSB-område med ett eget gigantiskt bergrum. Som barn såg jag portar och ventilationsschakt men vad som doldes därinne förblev en hemlighet. Nu på äldre dar begriper jag inte varför jag inte frågade pappa brandmästaren som sannolikt hade total koll på hur det såg ut under "Luffarbacken" i Östberga.

Två av objekten för min fascination har varit ett par bergrum som jag passerar rätt ofta. Dels ett som syns från Nynäsvägen under kriminalvårdsanstalten Beateberg i Trångsund, dels ett bergrum på Dalarövägen som kompisarna i stallet kallar galoppbacken.

Jag vet att dessa objekt inte är några gigantiska underjordiska utrymmen fyllda av högteknologisk utrustning men ändå finns funderingarna där. Skönt då att läsa i NSD om saltsilon utanför Kangis som oroar ortsbefolkningen. Därmed har jag fått lite insikt i vad som döljs bakom "hålet i berget".

En site som jag rekommenderar är bergrum.se. Syftet med denna webbplats är att samla en del av den information som finns tillgänglig om kalla krigets Sverige och dess fortifikation. För en tid sedan visade jag sajten för en pensionerad kustartilleriofficer. Han fascinerades över dokumentationen av de hemliga anläggningar han tjänstgjort vid på Gotland och Blekinge.

Kultur är det allmännas ansvar

Marknaden visar nu att det inte är en framgångsrik kulturpolitik att hävda att kultur inte ska vara en uppgift för det allmänna med en stark skattefinansiering.
När den så kallade IT-entreprenören Johan Staël von Holstein utsågs som ledamot i statliga Kulturrådet var det många som oroades för en kulturskymning. von Holstein var snabbt ute och agiterade för sin marknadsliberala kulturhållning vilken väl kan sammanfattas i att sponsring och inte skattemedel ska finansiera kulturutbudet. Efter att ha uteblivit från flera styrelsesammanträden avgår von Holstein "frivilligt" i början av september (SvD). Möjligen anar man att han genom fördjupad kunskap inser att hans marknadsliberala teorier inte har förankring i verkligheten.

Att vi måste ha en stark offentlig finansiering i kultursektorn blir mycket uppenbart om man läser Barometern idag. Tidningen berättar att glaskoncernen Orrefors Kosta-Boda vill sälja sina glassamlingar och glas- och pappersarkiv för kring 35 miljoner kronor. Ägaren Torsten Jansson förespråkar ett glasmuseum ägt av offentligheten som skall sponsras av glaskoncernen med tre miljoner om året. Hoppet står nu till att Emmaboda, Nybro och Lessebo kommuner tar ansvaret.
Alternativet till att kommunerna tar ansvar är att samlingen säljs ut på marknaden och att ett småländskt kulturarv hamnar i förskingringen.

Torsten Janssons agerande är ansvarsfullt. Hans uppgift är att rädda ett blödande företag. Det är rimligt att det allmänna tar ett ansvar särskilt som samlingarna idag förvaras i arkiv och depåer.

Östran skriver också i ämnet

Off Topic
Om Orrefors Kosta-Boda har glassamlingar vad skulle då GB Glace ha. Glasssamlingar?

Bloggar om , ,

Vi män är duktiga


Jag läser i Nerikes Allehanda att en urinerande man misshandlat en polisman. Om det är två saker vi män nu kan göra samtidigt så är det givetvis att slåss och pinka offentligt på en och samma gång.

Jag anar dock att han först pinkade, sedan konfronterades med sitt äckel och då kände sig så förnärmad att han klappade till konstapeln.

Det är bra att polisen utfärdar ordningsbot på gubbar som pinkar på gatan. Det är äckligt. Jag hoppas att polisen har engångspennor för vem vill hålla i en penna som använts vid kvittens av en obot. Men det är klart. Polisen kanske bjuder delinkventen på en våtservett innan boten

Vågar jag gissa att sprit var inblandad. För det första är etanol vätskedrivande och för det andra påverkar det hjärnan på alla möjliga sätt.

Hägglund och Odell tillhör vänstern

Göran Skytte skriver indignerat i sin kolumn att det är upprörande att man beskriver den ekonomiska krisen som förorsakad av ondska. Lite överkänsligt tycker jag. Frågan är hur upprörd han då blir när "hans" tidning samma dag skriver om "Ett nytt fall jungfrufödsel". Tidningen börjar sin vetenskapliga artikel:
Först kom Jesus – sedan dröjde det 2 000 år innan termen jungfrufödsel kom på
tal på allvar igen – denna gång i hajvärlden. Nu har ännu ett fall upptäckts,
skriver forskare i tidskriften Journal of Fish Biology.
Göran Skytte samlar idag ihop löjliga rubriker som använts i tidningarna för att beskriva den finansiella oron i världen. Det talas om en "tokig börs", "aktieägares vilda av panik" och så vidare. Men när Skytte ser hur Veckans Affärer ­skriva att börs- nedgången är ”ONDSKEFULL” går han igång. Han skriver:
Jag känner olust när man beskriver ­utvecklingen som ”ONDSKEFULL”. Bland annat för att detta riskerar att underblåsa föreställningen att någon eller några – som är fulla av onda syften – har ­drivit fram krisen i världsekonomin.
Givetvis reagerar Skytte utifrån sin kristna tro men nog är det lite överdrivet och förutsägbart när just Skytte gör detta. Om man nu ska reagera på sådant här finns det all anledning att även vända sig mot att psykiatrin närstående termer används. Ord som panik och ångest har också sitt särskilda ursprung och en alldeles särskilt allvarlig betydelse för de som fått en sådan diagnos.

När så Skytte reagerar på något som berör hans egen frizon - religionen - går han i vanlig ordning över på sitt andra kära ämne - den politiska vänstern. Skytte lyckas i vanlig ordning få in den politiska vänstern i alla sammanhang. Nu skriver han:
Den politiska vänstern står här, som ofta, i en klass för sig: Vänstern har ju
profeterat kapitalismens undergång i 150 år.
Det har säkert Skytte rätt i men det som han svepande beskriver som "den politiska vänstern handlar möjligen om ett mycket litet antal personer som springer på stan och säljer konstiga tidningar som heter "Proletären" och "Offensiv". Att uppmärksamma dessa extrema personer i sin SvD-krönika torde bero på att man inte kan hålla fokus.

Vi är många som tror på marknaden men nog har Skytte vissa problem att hävda sin marknadsliberala hållning. Nog kan man skriva under på hans förnumstiga försvar för kapitalismen när han säger att den som köper i tider som dessa sannolikt är framtidens vinnare. Grejen är ju den att de största förlorarna - de som blir av med sina jobb - inte har något att köpa för. Att den som blir av med jobbet anser att han eller hon är utsatt för ondska anser jag förståeligt.

Att girighet är en bidragande orsak till den finansiella krisen är något Skytte inte behöver förhålla sig till utifrån sin tro. Till skillnad från romerskt-katolska trosbekännaren sorterar väl Skytte inte in den synden bland de synder som inte kan förlåtas.

Slutligen kan man inte annat än le när Skytte sjunger marknadsekonomins lovsång samtidigt som de kristdemokratiska statsråden Göran Hägglund och Mats Odell på SvD Brännpunkt skriver att rå och okontrollerad kapitalism är en fara för individ och samhälle.

Men i Skyttes värld tillhör väl Hägglund och Odell den politiska vänstern.

2008-10-10

Skriv om ditt jobb - Fredag

07:45 vattnar blommorna på kontoret, skriver e-postsvar. Besvarar även ett helt vanligt brev om ersättning till konstnärer vid utställningar.

09:00-11.30 styrelsen

13.00 personalmöte

14.00 stämplar ut. Det var trevligt att gå tidigt. Jag brukar glömma det.

Att vara Stockholmare

Att vara stockholmare kan vara att inte gå ner i tunnelbanenedgången till Skanstull utanför Åhléns på Ringvägen med motiveringen att den inte fanns där när jag var liten.

2008-10-09

Skriv om ditt jobb - Torsdag

07:40 stämplar in på jobbet. Reseräkningar, attestering och post.

09.00 medarbetarsamling för att skissa upp ett projekt.

10.00-16.00, styrelsesammanträde

19.00-21.30, middag med styrelsen.

Alla är nöjda med sjuksköterskorna

Vi minns vårens sjuksköterskekonflikt. Vårdförbundet som organiserar sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och barnmorskor tog ut många medlemmar i strejk och träffade småningom ett avtal med arbetsgivaren Sveriges kommuner och landsting som många medlemmar blev besvikna över. Men när vi nu möts av en positiv nyhet om sjuksköterskorna blir rubrikerna inte så stora.

En viktig komponent i våren överenskommelse var att en del av lönebildningen överläts lokalt. Och nu läser jag i Sydsvenskan att Region Skåne träffat avtal med Vårdförbundet. Avtalet ger fyra procent, retroaktivt från den 1 juni 2008. Åtta procent från den 1 januari 2010 och två procent från den 1 januari 2011. Detta ger ett totalt utfall på 14 procent under avtalsperioden. Det är väldigt bra och Vårdförbundets medlemmar kan nu dra slutsatsen att deras insatser verkligen uppskattas av arbetgivaren. Att lönen ska sättas individuellt och differentierat och att den inte ger någon individgaranti är givetvis också bra. Detta innebär ju att man kan ana en ännu bättre löneutveckling för alla de sjuksköterskor som gör ett bra jobb.

Både arbetsgivare och fack är nöjda med avtalet och det är givetvis bra.

Bloggar om

2008-10-08

Kyrkposten om Ordet


Kyrkposten är en snygg och välskriven församlingstidning för Huddinge församling. I det senaste numret handlar det om ordets betydelse. I tidningen får vi läsa hur författaren och prästen Annika Borg använder sig av orden och om vilken betydelse orden har för den kristna tron enligt prästen Lars Engblom.
Själv får jag chansen att säga några ord om bloggandet.

Skriv om ditt jobb - Onsdag

08:15-11.30 föreläsning i Stockholms södra förorter. Roligt och massa bra kommentarer från människor som är ute i verkligheten.

12.25-12.50 sushi på Södra station

13.00-16:30, ledningsgrupp

17.30, hemgång

2008-10-07

Skattemärket bort



SvD skriver att regeringen vill ta bort kontrollmärket på registreringsskyltarna. Vd:n för Motorförarnas helnykterhetsförbund - MHF - menar att kontrollen att ett fordon är besiktat och skattat därigenom försvåras. Detta skulle i sin tur leda till att fler fula fiskar med farliga fordon befann sig ute i trafiken.
Jag tror MHF:s farhågor är överdrivna. Det är redan idag så många som slarvar med att klistra på märket. Polisen åker knappast omkring och spanar på detta. Vid fordonskontroll gör man väl regelmässigt en slagning i bilregistret och hittar de som fuskar. Notabelt är att hyrbilar regelmässigt verkar sakna giltigt kontrollmärke.
En liten anekdot om familjens släkting som blev stoppad av polisen för att han saknade kontrollmärke på traktorn. Han lät dock berätta för konstapeln från Vara att han valt att klistra alla sina märken från 1974-1986 på traktorns motorlucka. Med detta lät sig polismannnen nöja.
Bloggar om

Skriva om ditt jobb - Tisdag


Bild Höga kustenbron 7 oktober 2008. E4:an är ingen höjdare men en solig höstdag uppe vid Höga kusten är helt okej. 2010 öppnar Botniabanan och då hoppas jag att man kan åka tåg till Umeå på ett smidigt sätt.

08.30 morgonmässa i Härnösands domkyrka.

09.15 föreläsning och samtal med kyrkoherdarna i Härnösands stift. Det är alltid roligt att få input och exempel från verkligheten.

11.45 biskopen avslutar kyrkoherdesamlingen och domprosten tackar
biskopen.

12.00 lunch.

13.15-15.45 bilfärd till Umeå. Bil är ett rätt innefektivt sätt att färdas på. P1 är inte vad det varit och att snacka i mobiltelefon känns inte helt bra.

16.00-17:45 föreläsning på Strömbäcks folkhögskola utanför Umeå. Roligt ämne med många frågor. Huvudmän för Strömbäcks folkhögskola är EFS Västerbotten, Luleå stift och Umeå kyrkliga samfällighet. På folkhögskolan finns allmän linje, journalistutbildning, Musikalakademien och teckenspråktolkutbildning.

18:00-18:40 middag med kursdeltagarna.
19:40 flyg från Umeå till Stockholm Bromma.

22:05 i bostaden

2008-10-06

Om rapporteringen av Finanskrisen

SvD har en bra artikel om den hypade och i mångt sneda mediarapporteringen kring finanskrisen. För att locka mig som läsare sätter man rubriken "Mamma gråter för att hon läst tidningen". Signaturen Kingkong är med rätta arg för att han eller hon har en mamma som fylls av oro. Men mammas oro handlar trots allt sannerligen inte om en oviss framtid.

Själv hoppas jag på bättre tider och dagens enda kontakt med finansmarknaden inskränkte sig till ett positivt telefonsamtal med en banktjänsteman på Handelsbanken. Det märktes att hon var stolt över sin bank.

Jag blir också fundersam över medias rapportering. Nog är det trams att man skriver artiklar på temat "så mycket har statsråden förlorat". Vadå förlorat? Förlorat har man möjligen när man realiserar förluster.

Men det finns de som har all anledning att gråta. Tyvärr kommer derars känslor inte fram. Det är liksom lite skämmigt att vara en looser. I förra veckan när jag passerade Volvo Umeverken var det inte svårt att tänka på de duktiga industriarbetare som kanske skaffat hus och som nu blir av med jobbet. Idag är det lätt att identifiera sig med 550 av totalt 700, anställda på Sony Ericsson i Kista som blir av med sina jobb. SvD

Regeringen agerar rätt och skapar trygghet när man höjer insättningsgarantin. Men nog är det ganska signifikant att den moderata finansministern Anders Borg blir den som står i förgrunden samtidigt som det ansvarige statsrådet Mats Odell i media betraktas som ganska ointressant. DN, Aftonbladet

Skriv om ditt jobb - Måndag

Några personer i min omgivning tycker att jag ska blogga om jobbet. Det tänker jag inte göra men denna vecka ska jag göra några dagboksnoteringar. Om inte annat är det bra om några år påminnas om hur arbetslivet. Det kanske kan vara roligt för mor att läsa också.

Måndag
07.10 stämplar in på Medborgarplatsen och plockar i ordning materialet som jag ska ha till och med onsdag.

07:58 tunnelbanan mot T-Centralen. Går av vid Slussen och åker tillbaka till Medis för att hämta mobiltelefonen som ligger i den rock jag bytte på kontoret.

08:41 tåg mot Uppsala. Bra att kunna var uppkopplad hela tiden. Skriver något som kallas snabbprotokoll.

09.30-12.00 planeringsmöte med fem kamrater. Lunch i Uppsala.

13:07 tåg mot Sundsvall. Det är fantastiskt att åka tåg. Arbetsiden är otroligt koncentrerad och jag hinner med massor av mail och uppdragsbeskrivningar i ett projekt. Säga vad man vill om SJ. Men Internetuppkopplingen är bra. Tyvärr hade jag fem telefonsamtal på vägen upp och jag tycker alltid att det är skämmigt att tala i telefon på tåget. Smiter ut i vestibulen.

16:54 hämtar hyrbil på Sundvalls station. Kassörskan på bensinstationen förstår inte varför man inte kan åka i en bil utan registreringsskyltar. Som tur är har min Volkswagen Golf skyltar både fram och bak. Dubbdäcken är på eftersom bilen kommer att lämnas i Umeå. Vägen genom Medelpad och södra ändan av Ångermanland bjuder på ett höstlandskap med sprakande färger.

18:00-20:45 trevlig middag med kyrkoherdarna i Härnösands stift hos biskopen. Roligt att träffa gamla vänner.

21:00 incheckning på det enkla men funktionella hotell City på Storgatan 28 i Härnösand. Rätt kul att checka in i baren på O´Learys. Det är bra med entreprenörsanda och att man kan göra två saker samtidigt. Ringer kollegorna i Skellefteå som håller på att plocka upp inför en kurs. Noterar att jag och mina kollegor med Stockholmsbasering knappast kan beskyllas för att vara isolerade 08-or

Nu återstår att läsa på lite inför morgondagens föreläsning. Jag har tröttnat på PowerPoint och anser att det är ett överskattat pedagogiskt verktyg. Men tre bilder tror jag att jag ska göra.

2008-10-05

Sen ankomst aviserad i förtid


Jag beställde ett par tågbiljetter på SJ:s webbplats igår. Det är en webbplats som i jämförelse med flygbolagens bokningssajter är mycket omständlig. Men det finns fördelar. Man kan till exempel få SMS med uppgifter om sittplats m.m. Har man sedan kort kan man åka biljettlöst. Själv föredrar jag dock Malmö Aviation där man får uppgifterna direkt in i den egna kalendern.
Nåväl. Döm om min förvåning när jag ser att det är en liten grön glad gubbe mitt i SMS-texten där man anger ankomsttiden till Stockholm.
Av detta kan man väl bara dra slutsatsen att tåget kommer att bli försenat om några veckor då jag reser.

Bloggar om

2008-10-04

Rör inte min brandman

Vid flera tillfällen har jag skrivit under rubriken "Rör inte min brandman". Det har givetvis handlat om den absurda situationen att brandmän utsätts för våld och hot i samband med tjänsteutövning.

Sydsvenskan skriver idag ett bra reportage om den absurda situation som råder i Rosengård, Malmö. Brandmännen som rycker ut på bränder och ska som regel invänta polis vid alla larm. Styrkeledaren kan dock alltid välja att köra fram direkt utan polis om det gäller liv.

– Vi är ju brandmän i hjärtat. Det bär emot att rycka ut på nittio sekunder och sedan stå och vänta på polisen i kanske tio minuter. Får vi ett larm om en lägenhetsbrand, ska vi då stå och vänta på polisen, frågar styrkeledaren Magnus Johansson på Jägersrostationen.

Jag är inte mycket för hårda tag och inser att det handlar om sociala problem och inte genuin ondska. Men när man angriper brandmän är det rejält illa i skallen. Detta kan inte fortsätta. Här måste vi normalt funtade människor sätta in åtgärder. Handlar det om straffmyndiga ungdomar måste snabba frihetsberövanden till. Det är inte tillräckligt att ordna studiebesök på brandstationen i Hyllie. När det gäller underåriga ska föräldrar och övrig familj konfronteras med den urspårade familjemedlemmen. Några veckor med familjen på långt avstånd från Ramels väg är en bra början.

Dags att byta flagga?


Afghanistan är av olika skäl ett ämne som upptar mycket av samtalen i familjen just nu. För mig innebär det att jag dammsuger allt som har koppling till Afghanistan. Jag läste till exempel i danska Politiken idag en väldigt rolig historia om en dansk polisman som är besviken över att en kollega fått uppgiften att vara FN:s polischef i Kabul. Vill du skratta lite kan du läsa i Politiken om landbetjent A. Svendsen och hans hund Rollo som inte fick jobbet i Kabul. Om jag var tjuv i Danmakr skulle jag vilja gripas av Svendsen.

Men så läser jag i DN att SIDA hos Statsheraldikern ansökt om att få använda lilla riksvapnet i samband med ett projekt i Afghanistan. Man vill nämligen inte använda den svenska flaggan som ju är prydd med ett kors. Detta kan uppenbarligen rendera problem. Statsheraldikern har granskat Sidas önskan och han skriver att "Riksvapnet är en statssymbol som här markerar svenska statensengagemang i projektet. Den är fri att använda för alla statliga verksamheter".

Det tycker jag låter bra. Lilla riksvapnet, liksom Stora riksvapnet är väldigt vackra vapen. Jag såg dock att Riksheraldikern nyligen godkänt Lotterinspektionens vapensköld. Den imponerar inte. En riktig nit skulle man kunna säga. Se bild.

Skydda djuren och djurägarna


Djurens Rätt har idag demonstrerat för införandet av straffbestämmelser mot tidelag. Själv har jag tidigare varit skeptisk och tänkt att nuvarande lagstiftning om djurplågeri och brott mot djurskyddslagen är tillräckligt. Men sedan något år är jag för en straffbestämmelse om sexuellt utnyttjande av djur.

I Europa har de flesta länder en lagstiftning som överensstämmer med den svenska men England utgör ett undantag där en gärningsman kan dömas för buggery or attempted buggery with an animal genom avsnitt 69 i Sexual Offences Act.

Det gäller att sätta djuret i fokus och människans förhållande till djur. Även om djuret i sig inte utsätts för plåga kan det finnas skäl att kriminalisera handlingen eftersom gärningen sårar och upprör djurägaren.
Men frågan är om inte Djurens Rätts kampanjchef Benny Andersson tappar i trovärdighet när han påstår ett det finns djurbordeller i Danmark. Sannolikt sprider han en skröna. Förvisso "avslöjade" gratistidningen "24-timer" 2006 personer som via Internet annonserade ut sexuella tjänster med djur men det kan ifrågasättas vad det verkligen handlade om. Efter avslöjandet blev det väldigt tyst. DR Nyheder Indland

Dåvarande Djurskyddsmyndigheten utredde 2005 frågor om sexuellt utnyttjande av djur. Tråkigt att man lade ned den myndigheten.
DN, DN, DN
Andra bloggar om:

Det blir bara värre


Finansoron fortsätter sätta spår i svenskarnas bilköpande skriver SvD. Under september registrerades 22 777 nya personbilar detta innebär drygt fyra procent färre nyregistreringar än under september 2007.
Att påstå att finansoron sätter sina spår är nog en överdrift. Möjligen handlar det om konjunkturavmattningen. Lejonparten av de bilar som nyregistreras är ju beställda för sommaren. Själv beställde jag bil i april men har ännu inte fått caretan. Av detta kan man dra slutsatsen att de kommande månaderna kommer att visa på dystrare siffror.
Bil Sweden skriver i ett pressmeddelande att miljöbilsregistreringarna ökade med 105 procent. Detta ser man också effekten av. Varje morgon när jag går till bussen registrerar jag priserna på Statoils skylt. De senaste veckorna har bensinpriset minskat medan E85 dragit iväg.
Nu tycker jag inte att det är någon nackdel med höga bränslepriser. Det är i själva verket ett bra stimuli att undvika bilen.
Bloggar om

Stoppa bananer och apelsiner

Rätt roligt att läsa DN hur en anställd på regeringskansliet slängt ut banan skal, alternativt lagt dem på fönsterblecket, med påföljd att tak och avsatser vid byggnaden blivit nedskräpade.

Sådana händelser på integrations- och jämställdhetsdepartementet måste vara väldigt tacksamma för Grönköpings Veckoblad.

Nu måste regeringen ta krafttag med detta. Upphandlingen av fruktkorgar måste göras om. Bärfrukten från örtväxten banan måste stoppas. Detta kommer givetvis att påverka regeringens arbete. Alla vet ju att bananerna går åt först när korgen kommer fram och personalen påverkas negativt.

Samtidigt tycker jag att man ska förbjuda apelsiner i fruktkorgarna. Apelsiner luktar, personalen blir kladdig om händerna och kan smutsa ned propositionerna. Vidare sprids alltid ett moln av fruktsaft vid sjäva skalandet och detta kan riskera att kontaminera byggnadsmaterialet.

Slutligen är apelsinskal svåra att bryta ned i komposteringen.

Slutsatserna är enkla. Regeringskansliet ska endast ha äpplen i fruktskålarna. Äpplena ska vara från Kivik så kallade riksäpplen. Personalen bör gå kurser för att lära sig äta upp hela äpplet och inte lämna skrutten. Jag har alltid gjort så och det går alldeles utmärkt. De små kärnorna gör gott för peristaltiken i mag- tarmkanalen. Kvar blir bara stjälken. Dessa samlar man ihop i säckar och lastar in i Säkerhetspolisens V70:or samtidigt som ministrarna åker till Harpsund. Väl på Harpsund eldar man i de öppna spisarna med resterna från äpplen.

Bloggar om

2008-10-03

Nominerad men inte utnämnd

Dagen skriver att sju lärare vid naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet protesterat mot utnämningen av generaldirektör Per Eriksson som rektor för Lunds universitet.

Om man ska vara petimäter handlar det om att universitetsstyrelsen nominerar rektor och att regeringen utser befattningshavaren.

Anledningen till upprördheten från ett litet antal lärare är att Per Eriksson tillhört en pingstförsamling. Numera tillhör han Hyllie Park-kyrkan, en frikyrkoförsamling som är ansluten till Svenska Baptistsamfundet och Evangeliska Frikyrkan.

Att man kan vara besviken över att den egna kandidaten inte når hela vägen fram kan jag förstå. Men när de dissar en civilingenjör och teknologie doktor med en professur i signalbehandling för att han tillhör pingströrelsen måste omdömet hos de kritiska lärarna ifrågasättas.

Kritikernas upprördhet är inte baserat på vetenskap och beprövad erfarenhet skulle jag vilja påstå. Snarare är det barnslig besvikelse och fördomar som skymtar fram. Bedöm Eriksson för hans forskargärning, hans framgång som rektor för Blekinge högskola och hans insatser i Vinnova. Inte för hans trosutövning.

Sydsvenskan skriver också i ämnet

XXX utan skygglappar


Jag läser att tidningen Språk publicerat listan över olämpliga bokstavskombinationer som inte tillåts på registreringsskyltar. Bland annat anges att XXX är en otillåten kombination. Tillåt mig tvivla. XXX sitter på en Volkswagen Lupo av 2000 års modell som rullar i Mariestad men då handlar det om en personlig registreringsskylt.

Jag uppdaterar ett av mina gamla favoritinlägg.

DN, E24

XXXXXXX (sju kryss)
Sveriges bästa personliga registreringsskylt. Alla kategorier. Med en sådan registreringskylt är man skyldig att rulla ut med sin BMW 320CI CABRIOLET även en kulen decemberdag so när jag fotografrade den. Numera en BMW 320I Cabriolet.

XXXXXX (sex kryss)
Jag är dock en smula förvånad att Vägverket godkänt XXXXXXX eftersom det redan sedan tidigare finns en Bentley av 1956 års modell med registreringsnumret XXXXXX. Den kärran har bara rullat 1 400 mil.

XXXXX (fem kryss)
Vidare finns XXXXX som sitter på en Lotus Elise. En vacker roadster.

XXX
Skylten XXX hör hemma på en Volkswagen Lupo i Mariestad.

XX
I Skara rullar en BMW 335I COUPÉ med registreringsbeteckningen XX.

X1
I Valbo utanför Gävle rullar en Rolls Royce Silver Spirit med plåtarna X1. Det var det registeringsnummer som prydde landshövdingens i Gävleborgs län bil fram till 1973 då gamla registreringskyltarna med länsbeteckning avskaffades.

U1
När jag ändå är inne på landshövdingar kan jag berätta att landshövdingen i Västmanlands län, Mats Svegfors, har en personlig registreringsskylt med U1.

Om personlig registreringsskylt
Att köpa en personlig registreringsskylt är en god gärning eftersom intäkterna (6 000 kronor för tio år) går till Skyltfonden som arbetar med att förbättra trafiksäkerheten genom forskning och utvecklingsinsatser.

Läs mer på Vägverkets webbplats.

2008-10-02

Snygg namnteckning

Biskop Lennart Koskinen i Visby har en väldigt snygg namnteckning. I likhet med de flesta biskopar har Lennart Koskinen ett tydligt kors i signaturen.

Bloggar om