2009-03-14

Gärna bra betalt och rejäl pension men vad sa LO-folket

Nu har fokus på bonusar till företagsledningarna förflyttats från SEB till AMF. Wallenberg och Falkengren har inte hanterat situationen väl. Men frågan är om det nu inte blir mer jobbigt för LO:s Wanja Lundby Wedin och hennes fyra LO-kamrater i AMF:s styrelse. Göran Tunhammar och Urban Bäckström från Svenskt Näringsliv i samma styrelse klarar sig nog bättre.

Jag pensionssparar i AMF och det tänker jag fortsätta med. Det är helt okej att man betalar ut löner som för de flesta ter sig overkliga. Företagsledningen och medarbetarna är skickliga och tillhör inget dussingäng. Men att inte kunna ta rätt beslut kring bonusar i dessa tider är obegripligt. Ibland kanske det inte är så roligt att vara LO-ordförande och ta ansvar i en marknadsekonomi. Bjäbba på ett ansvarsfullt medlemsförbund som IF Metall är enkelt men att sopa framför egen dörr verkar svårare.

SvD, DN, DN, Aftonbladet, DN , DN, Aftonbladet, SvD
Bloggar om ,

4 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Ibland är det kanske inte helt OK om man betalar ut höga löner?
Privata företag gör det ju och då är de ibland för höga. När för många klagar viker sig ju även Wallenberg! Inte för att de är för höga men för att staten i detta fall säger då får Ni inte vara med på utdelningen.
Men det där fungerar säkert med höga löner det gäller att se den delen av livet i svart.
Systemet med kokarder på klädseln som talar om hur mycket Du är värd
är ju en sorts mätpunkt.
Klockor som kostar multi är en annan. Människan gillar att tävla men sällan att förlora.

Anonym sa...

Är det ett privat företag får de väl sätta vilken lön de vill på vilka de vill, rättvist eller inte. Men när det spelas med folks skattepengar, som i SEBs fall, så ska de inte ha en krona i extra lön.
Sedan kan man ju fundera på LOs chefer ska ha så höga löner när deras medlemmar betalar dyrt på deras låga löner för att det ska vara möjligt. Hade jag varit LO-medlem hade jag nog hellre sänkt lönen till en tiondel och få lägre fackavgift istället. Hur mycket gör facket idag egentligen? Inte mycket.

Anonym sa...

IF Metall är inte ansvartagande . Dom är ett desperata. Att sälja hela den fackliga grundprincipen genom att låta löntagarna rädda varandra med lägre och sämre villkor måste ha varit ett av dom svårast beslut dom någonsin tagit. Den fackliga principen bygger ju på att vi löntagare via kollektivavtal ska slippa sälja oss sig till lägre pris o villkor än de som anges (och med väl uppbyggda arbetslöshets- och socialförsäkringar som understöd) istället kunna koncentrera oss på det långsiktiga o önskvärda. Dvs bättre jobb, ökade löner o schysstare villkor. Det är fackföreningarnas (löntagarnas) främsta uppgift.

Att ett förbund tvingats köra ett enskilt race, konkurrensutsätter hela löntagarkollektivet och gör oss till en svagare part på arbetsmarknaden. Och tyvärr är det så att om den ena parten försvagas, gynnas den andre parten på den svagares bekostnad. Det är ingen bra strategi för facket. Det handlar om att kortsiktigt rädda det nödvändiga.

Så för facket handlar det inte om ansvarstagande, utan om en desperat åtgärd man tvingats till. P g a det rådande ekonomiska läget, arbetsmarknadsläget samt de politiska beslut som gröpt ur vårt medborgerliga skyddsnät som social- och arbetslöshetsförsäkringarna utgjort a´la den världsberömda svenska modellen.

Per Westberg sa...

Men jobbarna i Sölvesborg och Göteborg känner sig i alla fall motiverade.