2011-01-26

Det är väl inget fel på IKEA

Jag såg SVT Uppdrag Gransknings program om IKEA:s komplicerade ägarstruktur. Redaktionen menar att man i reportaget avslöjar att omkring 100 miljarder finns undangömda i en hemlig stiftelse i skatteparadiset Liechtenstein.

Detta må vara ett avslöjande men få är väl de som trott att IKEA är ett svenskt företag, vad detta nu skulle innebära, och att Kamprad är en stor filantrop. Uppdrag Granskning brukar kunna avslöja uppseendeväckande saker men så gör man inte denna gång.

Visst vore det bra om Kamprad kunde bidra lite mer till statskassan men sanningen är att nog att alla svenskar har enorm nytta och glädje av IKEA. Detta oavsett om de trollar bort en massa pengar genom avancerad skatteplanering. IKEA gör sig knappast skyldig till några brott och att Kamprad uttrycker sig som han gör är inget att yvas över. Han är ju en vandrande marknadsförare och snackgubbe. En hästhandlare i en entreprenörs kläder.

När IKEA skapar bilden av Sverige ute i världen drar vi svenskar nytta av detta oavsett var huvudkontoret ligger och var beskattning sker. Massor av människor får jobb, bilden av Sverige blir positivare och en massa människor blir glada över att för en billig slant handla hyggliga möbler.

Att de svenska IKEA-bolagen under den senaste tioårsperioden betalat cirka 600 miljoner kronor i genomsnitt i bolagsskatt varje år är inte heller helt fel.

4 kommentarer:

Erik sa...

De nya är väl att, tvärtom vad Kamprad har hävdat i årtionden, att han fortfarande kontrollerar Ikea.

Det måste göra ont i Kamprads hjärta att tvingas betala 600 miljoner i skatt.

Anonym sa...

Hela den här "historien" är så jävla typiskt svensk skitmedia, då de i brist på smaskiga historier ger sig på Sveriges i särklass mest framgångsrike entreprenör och företagsprofil, Ingvar Kamprad. I stället för att hylla denna företagslegend, väljer de att smutskasta hans skatteplanering. Var jag god för 600 miljarder, skulle jag också skatteplanera!!! Hoppas käre Ingvar ber Sverige dra åt helvete och lägger ner ALLA Ikea-butikerna i landet! Det skulle smaka det!

Anonym sa...

En annan sak som jag tycker är intressant (om det nu är självklart att IKEA inte är ett svenskt företag) är att man ändå vänder sig till svenska staten för att få hjälp i olika situationer. Det är ju klart att det finns en stark koppling till Sverige oavsett var huvudkontoret ligger men frågan är ju ändå om det inte vore mer korrekt att vända sig någon annanstans.

Anonym sa...

Egentligen är det är det bara svart humor i hela historien. IKEA flyttade utomlands för 25 år sedan p.g.a. skattereglerna.

Det har varit minst två "avslöjanden" före uppdrag granskning i TV under åren. Att Ingvar Kamprad bor i Schweiz är heller ingen hemlighet.

Att familjen Kamprad äger IKEA och därmed kontrollerar bolaget borde även en journalist begripa.

Är sedan företaget ett av världens största i branschen borde man också förstå att familjen Kamprad är rik.

Att IKEA marknadsför sig som ett svensk företag är bra för att lyfta fram en del av IKEA:s historia.

Det stora avslöjandet som skulle få svenska folket att bojkotta IKEA och ge journalisten stora journalistpriset var att ett utländskt bolag vars ägare också bor utomlands inte betalar skatt i Sverige. Trots att man har en blågul marknadsföring. Samt att man gör skatteplanering.

Vilken svensk försöker inte hitta ett avdrag när man sitter med deklarationen. Det är också skatteplanering skillnaden är storleken på avdraget.

Totte B