2011-10-12

Jante spelar Uppdrag Granskning ett spratt

Uppdrag Granskning är en duktig redaktion som alltsomoftast på ett skickligt sätt gör avslöjanden som äger stor relevans och skapar avtryck. Men reportaget om Glada Hudikteatern imponerar inte. Däremot visade redaktionen på stor integritet när man ställde kritiska frågor till Sveriges Televisions vd Eva Hamilton som man antydde lagt sig i programmakarnas arbete. Men även där bet man i gräset. Eva Hamilton var imponerande i sina enkla och övertygande svar.

Jag brukar vara allergisk mot det något generaliserande uttrycket "Jante" men här ser vi verkligen hur jante driver fram tendentiös journalistik. Att Pär Johansson tjänar mycket pengar på föreläsningar borde inte vara något problem. Inte heller att han slarvar med fakturor och räkningar. Det är trots allt så att han verkligen når ut med ett budskap som är viktigt. Pär Johansson och Glada Hudik har tvivelsutan påverkat många "normalstördas" syn på medmänniskor och lyft fram den kraft som ligger i mångfald och likabehandling.

Uppdrag Gransknings redaktion använder ordet bisyssla flitigt för att ifrågasätta Pär Johanssons och kommunens trovärdighet. Redaktionen ifrågasätter att Pär Johansson har stora förtjänster på sin bisyssla. Underförstått att bisyssla med automatik skulle vara en mindre syssla än den huvudsakliga anställningen. Men detta är inte den definition av bisyssla som finns i kommunala och statliga anställningar. Bisyssla är per definition en anställning eller ett uppdrag vid sidan om anställningen i en kommun eller i staten. Om någon har en mindre deltidsanställning i till exempel en kommun och en heltid i en annan kommun är det den andra anställningen som utgör bisyssla.

8 kommentarer:

Cecilia sa...

Pär Johansson och Glada Hudik har tvivelsutan påverkat många "normalstördas" syn på medmänniskor och lyft fram den kraft som ligger i mångfald och likabehandling.

Det stämmer, men om man tjänar väldigt mycket på skådespelarna, så kan man inte ge dem uselt betalt, oavsett hur roligt de har det medan de jobbar, eller att de kanske inte kan få alternativ sysselsättning.

Anonym sa...

På vilket sätt förtar det att han har en bisyssla hycklandet i hans budskap?
Att vi alls inte är lika och att hans stjärnor helst ska tjöäna pengar åt Per Johansson.

Anonym sa...

Pär Johansson brister i i moral, han säger en sak men låter pengar och girighet styra hans verksamhet. Är det bara jag som tycker att det är väldigt cyniskt att göra förståndshandikappade till en ren pr-apparat och inkomstkälla och sen kalla det för välgörenhet!!

Skäms både Hudiks kommun och Pär J.

Petter

Anonym sa...

Hur kan Per Westberg försvara Pär Johanssons bedrägliga förfarande beträffande dubbelfaktureringar och att inhyrda konsulter gör hans jobb och kommunen betalar.
De kommunansvariga som var med i pogrammet gjorde verkligen ett ömkligt intryck. Men det smordes ju av Pär J. med resor och krogbesök men förstod inte att det var skattebetalarnas pengar.
Det gör Per Westberg ej heller.

Anonym sa...

Om målet är att skådespelarna ska fråntas sin förtidspension så är det klart de kan få fullgod ersättning. Avräkningsreglerna från Försäkringskassan som redovisades är ju helt nya och knappt någon känner till dem. När avtalen skrevs med de utvecklingsstörda fanns de definitivt inte. Om de inte skulle fråntas sina förtidspensioner och ge sig ut och konkurrera på den öppna arbetsmarknaden efter att "Glada Hudik"-hajpen falnat var man tvungen att skriva så. Hur man än gör så gör man fel. Ingen idé att sticka ut eller skapa något nytt här i Jante-Sverige. Man får bara skit hur man än gör. Gnällspikar.

Leif Ekstedt sa...

Det är väl alldeles utmärk att de teaterintresserade i Hudiksvall får utlopp för sin önskan att få spela teater.
Men de sura typer som ser att verksamheten borde upphöra gör väl sitt bästa för att störa glädjen.

Håller med Dig Per.

ordningsfrun sa...

Det som upprörde mig mest var att skådisarna fick så lite betalt för varje föreställning. De borde få rejält påökt. Men såvitt jag kan förstå är det inte Per Johansson som bestämmer deras lön - det är Hudiksvalls kommun.

Att PJ tjänar pengar på det här tycker jag är välförtjänt.

Anonym sa...

Att utnyttja utvecklingsstörda på det sätt som bl.a. gjorts av ICA m.fl. är rent ut sagt förkastligt! Detta utvecklar i n t e de utvecklingsstörda, möjligen kan de kanske få ett egenvärde, men i grunden så tror jag att de som är "normalstörda" tjänar mest på att bli roade av dem - detta är knappast "Glada Hudik" snarare "Sura Hudik" som tittar fram, en freakshow som saknar motstycke. Det är inte heller tillåtet att utnyttja människor som är vanföra eller utvecklingsstörda enligt lag i uppvisningssyfte (för det är ju vad det handlar om). Sedan handlar det ju om löner etc., som är både felaktiga och snedfördelade samt oegentligheter ekonomiskt. Jag tycker att både Pär J. och Hudiksvalls kommun samt ICA m.fl. skall skämmas ordentligt!