2011-10-24

Domkyrkoplan eller Domkyrkoplatsen

Byggnadnämnden i Lund är i bryderi då man ska namnge området framför och söder om Lunds domkyrka. Föredragande tjänsteman hade föreslagit Domkyrkoplan men i Byggnadsnämnden blev det diskussion:
Plan ansågs för Stockholmskt. Där finns ju Stureplan och Odenplan. Plats är enligt politikerna mer svenskt och gångbart internationellt. Domplatz finns till exempel i Hamburg och Erfurt. I Venedig finns Markusplatsen och i Rom Petersplatsen
Förvisso är begreppet "-plats" säkert mer internationellt känt men samtidigt är just detta med ordled i adresser ett område där man inte överdrivet ska anpassa sig till vad som är internationellt gångbart. Det är tvärtom lite charmigt "nationellt präglade adresser". De flesta "-boulevarder" och "-avenyer" vi har i Sverige måste i internationella sammanhang ses som ganska futtiga. Att jämföra en liten markplätt i Lund med med Markusplatsen och Petersplatsen är skrattretande. Nästan grandiost och lika roligt som adressen Näsbychaussén som finns i Kristianstad. (Om Näsbychaussén skrev jag 2007).

Men när Byggnadsnämnden säger att "-plan" anses för stockholmskt är man allt ute och cyklar. För det första ligger rikshelgedomen i Uppsala just vid Domkyrkoplan. Om det finns någon adress med ledet -plan i Lund vet jag inte. Men det är vanligt i Sverige och i Malmö finns till exempel Sevedsplan. Möjligen har Byggnadsnämnden i Lund missat att Stockholms hetaste ställe är just en "-plats" - Medborgarplatsen. Stureplan är mer en företeelse än en adress i Stockholm och Odenplan finns det ingen som gillar. I Göteborg är Kungsportsplatsen en central punkt.

Får man tro Svenska Akademiens Ordbok är -plan ett begränsat öppet markparti. Plats däremot är ett markområde framför en särskild byggnad.

På den grunden skulle man kanske ändå föredra namnet Domkyrkoplatsen. Det är ju trots allt området som tvivelsutan kopplas just till domkyrkan. Kanske ska man försöka sig på en kompromiss - Domkyrkotomten.

2 kommentarer:

Carina Etander Rimborg sa...

Domkyrkotomten är ett bra förslag. Det kan ju kompletteras med en liten staty…

Leif Ekstedt sa...

Det är förmodligen fler som tror på Tomten i kommunerna.