2011-11-08

Hembränning som alternativ till Absolut vodka

Svenskan skriver idag om Absolut vodkas kräftgång som framgångsrikt spritmärke. Under rubriken "Absolut måste bli lyx" berättar det franska Åhusföretagets globale marknadsdirektör om hur varumärket glidit ifrån sin starka position som premiummärke i USA.

Personligen tillhör jag dem som i samband med regeringens beslut om utförsäljning 2008 ställde mig skeptisk. I inlägget "Åhus inte bara glass" uttryckte jag min oro för att en utförsäljning till Bacardi, Diego eller Pernod. Dåvarande vd:n för Vin & Sprit förordade utförsäljning till det svenska riskkapitalbolaget EQT och Investor men som bekant gick Pernod segrande ur leken. Själv uttryckte jag skepsis mot Ricards vilja att satsa på Absolut och därmed rädda produktionen i Åhus. Tyvärr verkar jag få rätt i min profetia från 2008 då jag skrev:
Min reflektion blir att Absolut givetvis är färknippat med skånska grödor men att det knappast påverkar konsumenterna i stora världen. När man jobbar med smaker som aprikos och citron är det uppenbart att man fjärmar sig från skånska åkrar och ålagillen. Om någon av de stora spritdrakarna i världen tar över lär de inte koncentrera sig på just varumärket Absolut. Absoluts tid är snart förbi ersatta av någon grumlig Pastis från Pernod. I Åhus kanske punchglass blir det närmaste spritproduktion man kommer.
Missar man positionen som premiummärke kan Ricard lägga produktionen var man vill. Alla vet ju att spritens smak inte påverkas av att det råkar vara framställt med fräscht Åhusvatten och höstgrödor från Skåne. Möjligen är flaskan intressant vilket har betydelse för västgötska Limmareds glasbruk.

Det kommer att visa säga att försäljningen av Vin & Sprit alls inte var lönsam och om tio år är det tveksamt om det överhuvudtaget finns sprittillverkning i Sverige om man undantar egentillverkade mäskprodukter från hobbyintresserade nördar. Kanske skulle dessa produkter kunna bli exportframgångar. Vem skulle inte gilla att stå i en bar på Manhattan och och beställa en drink baserad på spritdryck i en skitig PET-flaska. :)

Inga kommentarer: