2006-12-02

Brittiskt bombflygplan funnet i Polen


Ett brittiskt/kanadensiskt bombflygplan (Halifax) från andra världskriget har grävts fram i en åker i södra Polen rapporterar Toronto Star. Planet sköts ned 1944 då det skulle släppa ned förnödenheter som vapen och ammunition till den polska motståndsrörelsen under Warszawaupproret*.
RAF-planet hade lyft från ett flygfält i södra Italien och besättningen var kanadensisk/brittisk.

Toronto Star 1 dec, Remains of Canadian WWII crew found
Gazeta plKraków, Nieznany halifax w Beskidach
Halifaxbombare funna i Norge 1994 samt i Belgien 1997

Wiki om Halifax
History of No. 148 Squadron

* Warszawaupproret kallades den polska hemmafrontens uppror mot tyskarna i Warszawa under andra världskriget. I början av sommaren 1944 närmade sig sovjetiska trupper Warszawa och den 1 augusti reste sig hemmafrontens armé och tog kontroll över stora delar av Warszawa. Den tysk-sovjetiska fronten stannade dock upp strax utanför Warszawa och det dröjde närmare sex veckor innan den sovjetiska armén försökte bryta dödläget.

Denna inaktivitet gjorde att tyskarna ostörda kunde slå ned de polska styrkorna. Den 10–15 september erövrade sovjetarmén stadsdelen Praga öster om Wisla, men försökte inte gå över floden. Den 3 oktober gav sig resterna av hemmarfrontens kärna som varit trogen den landsflyktiga regeringen i London. Fältet blev nu fritt för den sovjetkontrollerade Lublinkommittén vilken bestod av exilpolacker som återvänt från Moskva. Dessa personer bildade senare Lublinregeringen. En kommunistregering som erkändes av USA, Storbrittanien och Frankrike vid Jaltakonferensen.

BBC 2 aug 2004, Warsaw's failed uprising still divides

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Man undrar ju - låg den där åkern så långt bort att ingen besökt den sedan 1944? :)

Per Westberg sa...

Frågan är befogad. När det gäller flygplanet i Holland återfanns det i en mosse och flygplanet i Norge hade störtat i en sjö.

Kanske är det en stor åker och med tiden har bonden endast sett det nerborrade vraket som en skrothög. Det är ju trots allt så att ett flygplan som störtar i en lerig åker kan komma ganska djupt. Det är ju inte helt omöjligt att det täcks över när man väl fått bort vissa delar.

Jag spanar vidare.