2006-12-02

Upphandlingen av Gotlandstrafiken är ett skämt

Anbudsupphandling i motgång
Rikstrafiken håller just nu på att handla upp Gotlandstrafiken. Det kan inte kallas allt annat än ett skämt och öborna ser som väntat ut att bli förlorare. Vid första upphandlingen får man inte in några anbud och man tvingas ut i en ny upphandling. I denna upphandling inför man ett incitament som saknar motstycke när det gäller offentlig upphandling. För att locka anbudsgivare utlova man en miljon till den som lämnar in ett seriöst anbud. Vidare beslutade Rikstrafiken under slutet av november utsträcka anbudstiden med en dryg månad. En orsak till detta är givetvis att man ännu en gång är rädd för att bara nuvarande befraktare, Destination Gotland (ägt av Gotlandsbolaget), ska vara ensam anbudsgivare.

Tallink mellan Nynäshamn och Visby
Men genom en förlängd anbudstid tror man att även Tallink ska komma in med anbud. Detta rederi är mer känt för att ha en företagsledning som super till på en nyförvärvad båt och chikanerar personalen.

Destination Gotland oroas av Tallinks inträde eftersom båtarna kan komma att gå under finländskt flagg. Och enligt Destination Gotlands VD Sten-Crister Forsberg skulle konkurrensen snedvridas genom att Tallink skull kunna få finländskt rederistöd. Rederistödet är inte ett bidrag men en realitet eftersom trafik på utländska hamnar generar slopad sjömansskatt. En finländsk, norsk eller dansk aktör skulle alltså gynnas framför en svensk.

Skruvat? Ja.

Följden blir att Gotlandsfärjorna kan komma att utflaggas till Danmark. -Ska det vara så skulle Sverker Olofsson ha sagt.

Gotlands Allehanda den 2 december

Länk: Om Gotlandstrafiken har Kyrkoordnaren skrivit tidigare

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: