2006-12-01

Är kampsportare kriminella?


Förutvarande polismannen Pernilla Johansson är nybliven världsmästare i thaiboxning och hon intervjuas i Svensk Polis. En tidning för anställda inom polisen.

-Det är viktigt att vi som inte är kriminella ägnar oss åt kampsport. De kriminella ska inte få smutskasta sporten,svarar Pernilla på frågan om vad hon säger om att kampsport ibland förknippas med kriminalitet.

Om man läser Pernillas svar lite illvilligt kan man bibringas uppfattningen att de flesta kampsportare är kriminella.

Nåväl, det kanske är bra att Pernilla slutat som polis. Thaiboxning är kanske inte den ädlaste av kampsporter eftersom man tävlar i fullkontakt. Högst poäng får man om man lyckas få in knän mot höftpartiet och gärna ovanför det vill säga mot njurarna. Sjukt. Poliser har ett så kallat våldsmonopol och då är en proportionalitetsprincip vägledande. Aldrig mer våld än nöden kräver. Knappast något som präglar thiaboxning.

Det finns bättre kampsporter. I mitt bibliotek [som består av en bok :-)] har jag boken Sveriges poliser från 1931. Där finns personalia om en fjärdingsman i Rimbo som 1929 genomgått kurs i jiu jitsu. Snacka om att vara föregångar på kampsport. Men kanske behövdes dessa färdigheter i Rimbo. Även kallat Roslagens Chicago.

Mössan på bilden är inte Pernillas gamla tjänstesmäck. Möjligen tillhör den länspolismästaren Carin Göthblad.

Pingat på intressant


3 kommentarer:

Germunds Blog sa...

Hej Per,

Jag känner en ung kvinnlig journalist som tävlar i thaiboxning i Uppsala Thai. Märkligt nog har även hon en koppling till polisen.

Hon har i en artikelserie avslöjat hur ledningen för Enköpingspolisen prioriterat bort brottsförebyggande till förmån för en flerårig organisationsplanering utan synligt mål.

Thaiboxning verkar vara en brutal sport och jag är förvånad över att hon aldrig har synliga tecken på skador.

Anonym sa...

Måhända alla kampsportare inte är kriminella men väldigt många kriminella har faktiskt en bakgrund i just kampsporter. Och detta är även på högre nivå. Förfärande många av de som någon gång representerat Sverige i olika sammanhang är också anmälda och dömda för olika våldsbrott.
Det Pernilla säger är inte alls fördomsfullt utan tvärtom insiktsfullt, och en sanning som de flesta poliser skulle ställa upp på.

Germunds Blog sa...

Boxning är en kampsport med goda sociala traditioner i Sverige. Många boxningsklubbar samlar upp och sysselsätter ungdomar som är på väg att hamna i den kriminella sektorn.

Jag är själv inblandad i ett sådant projekt i Enköping och har sett förbluffande resultat. I boxning är det få matcher, men massor av träning med disciplinerande effekter av det goda slaget.