2006-02-20

Den arma qvinnans tårar och böner rörde dem alls intet


Den 29 januari 2006 anmälde en mor och hennes sambo den tioårige sonen försvunnen från en stormarknad i Bäckebol, Göteborg. Den 14 februari anhölls modern och styvfadern för mord och en skrämmande bild växer nu fram i media om denna lilla pojke och hans sista tid i jordelivet.

Svensk rättshistoria är fylld av händelser som aldrig får blekna bort. En av dessa är historien om den s.k. Yngsjömörderskan Anna Månsdotter, som tillsammans med sin son, Per Nilsson mördade Pers hustru Hanna Johansdotter i Yngsjö 1889. Modern och sonen hade inlett ett incestuöst förhållande och röjde därför Pers hustru Hanna ur vägen. Anna och Per dömdes 1890 till döden sedan de erkänt sig skyldiga. Anna Månsdotter var den sista kvinnan som avrättades i Sverige. Per Nilsson benådades och straffet omvandlades till livstids straffarbete. Han frigavs 1913. Det är egendomligt att det är gärningsmannen, i detta fall mördaren, som gett historien dess namn. Det är bra att vi idag i större utsträckning sätter brottsoffret i centrum.

Mordoffret Hanna har sin gravsten på Brösarps kyrkogård på Österlen och inskriptionen är stark: Den arma qvinnans tårar och böner rörde dem alls intet.

Så skall vi minnas Yngsjömordet. Skarprättare A.G. Dalmans dekapitation av delinkventen på fängelsegården i Kristianstad 1890 är inte värt någon hågkomst.

Inga kommentarer: