2006-02-26

Ännu fler fantasier om Palmemordet

Söndagen den 26 februari sänder SvT ännu en dokumentär om mordet på Olof Palme. En av Christer Petterssons bekanta, Roger Östlund, hävdar att han såg Christer Pettersson mörda Olof Palme. Mordet beskrivs som ett misstag och i själva verket var Pettersson och hans bekant ute efter busen Sigge Cedergren. I programmet påstås dessutom att en mutad polischef skulle ha sett till att området var fritt från poliser.

Denna nyhet är inte ny. Scenariot är inte osannolikt men Östlunds närvaro vid brottstillfället kanske man bör tar med en nypa salt. Likaså hans påstående om att en "polischef" var mutad. Redan den 12 mars 2003 berättade Aftonbladet denna historia. Detta i samband med att förre kriminalkommisarien Tore Forsberg lanserade sin bok "Spioner och spioner som spionerar på spioner".

Det är fascinerande hur media kan låta ärrade gamla missbrukare på sin dödsbädd uppträda som sanningsvittnen. Det enda sanningsvittnet är nog förre kriminalkommissarien Ingmar Krusell som till Svenska Dagbladet säger: - Påståendet är ”kvalificerat skitsnack” och ”ett undrevärldensvammel”. Han avfärdar hela filmen som ”en sensationsgrej”.

Den redaktion som gör ett program på ett sådant här material borde gå grundkurs om narkotikans skadeverkningar. Det är viktigt med källkritik och det är mycket konstigt som händer i huvudet på de som under lång tid använder centralstimulantia och andra droger.

Inga kommentarer: