2007-07-11

Värdighetsgaranti vad är det?

I mars tillsatte regeringen direktor Torbjörn Larsson, Ersta diakoni, som särskild utredare för att lägga fram förslag om en värdighetsgaranti för vård och omsorg om äldre. Enligt regeringens direktiv skall denna så kallade värdighetsgaranti göra tydligt för alla vad äldreomsorgen ska erbjuda och vad de äldre och deras anhöriga kan förvänta sig.

Idag hölls ett seminarium i Almedalen med temat "Vem ska bestämma över mitt liv när jag blir gammal och behöver hjälp" där bland annat socialminister Maria Larsson och utredaren Torbjörn Larsson deltog.

En värdighetsgaranti är säkert bra och ingenting man bör motsätta sig men risken finns givetvis att det blir frågan om en papperstiger som med tiden degeneras - blir omodern och glöms bort. Spontant känner jag att debatten om äldrevården till mycket stor del handlar om tekniska begrepp, styr- och driftformer. Den viktiga frågan om äldreomsorgens resurser faller in i någons slags dimma.

Förleds vi glömma frågan om äldreomsorgens ekonomiska resurser? Är vi säkra på att de medel vi tillför verkligen räcker för att tillskapa ett värdigt omhändertagande?. Til syvende og sidst brukar allt handla om ekonomi. Lyckligtvis fokuserade Svenskt Näringslivs vice vd Annika Lundius just på de resurspoblem som kan uppstå i framtiden med allt fler personer över 85 år.

Vidare tycker jag att vi måste lära oss mer om åldrandet. Få av oss har upplevda kunskaper hur svårt sjuka äldre kan vara. Bilden vi har av åldrandet är inte sällan att det handlar om käpp, rollator och lite dålig hörsel. Vad demensjukdomar kan leda till och hur svårt multisjuka äldra är något som få har kunskap om.

Utredningdirektiv Dir. 2007:25, Värdighetsgaranti - en äldreomsorg med respekt för människovärdet

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: