2009-01-06

Endast nazister orkar skapa folkrörelser

På nyårsnatten knivmördades en 27 årig man på Gråbo i Visby. Anhöriga, kyrkan och kommunen agerade beslutsamt efter den tragiska händelsen och samlade till en manifestation på Östercentrum och senare en stiftsmässa i domkyrkan. Anhöriga till offret har nu startat ett upprop - Lasseuppropet. De vill, som de själva uttrycker det, att rättsstaten återupprättas.

Tyvärr tror jag att detta upprop inte kommer att ge något avtryck i historien. Det är naturligt att vi vill ropa ut vår förtvivlan men uppenbarligen finns inte det breda engagemanget. Det är till exempel fortfarande en minoritet av föräldrar som är beredda att engagera sig i föräldravandringar.

Vi har genom åren sett många manifestationer och fonder som tillskapas men de verkar alla tyna bort. Inte ens föreningen Stoppa Gatuvåldet som bildades 2007 efter mordet på 16-åriga Riccardo Campogianis på Kungsholmen i Stockholm verkar ha orken att hålla igång. Och då startade de ändå med det största stöd man kan få. Här engegerade sig kändisar i massor, statsministern ställde upp, kronprinsessan engegerade sig personligen och intitiativet omnämndes av kungen i hans jultal 2007. Förvisso har de en webbplats som tuggar på men i föreningens debattforum har har inte skrivits något inlägg på nästan fyra månader. Man kan väl dra den slutsatsen att just deltagande i diskussionsforum är ett mått på hur stort engagemanget är.

I höstas spelades en fotbollsturnering i Kista till minne av 23-årige Ahmed Ibrahim Ali från Husby, som blev ett offer för det meningslösa våldet, när han knivdödades vid E4 på Järvafältet i Stockholm. Även här hoppas man på en återkommande turnering som manifestation mot våld.

De enda som verkar kunna hålla liv i protester mot våld verkar vara nazisterna som åtta år i rad marscherat i Salem. Men deras motiv för manifestationen bygger givetvis på andra grunder. Det är ironiskt.

Bloggar om ,

Gotlands Allehanda, Tårfylld samling mot våldet
Hela Gotland, Kräver att rättsstaten återupprättas

Bloggar om ,

Inga kommentarer: