2009-01-18

Kan hissar störta


Foto: Elefanthuset, Stamgatan 61-65. Huset har tre portuppgångar och är på åtta våningar. Men hela huset försörjs av en hiss som bara går till till den sjätte våningen det vill säga våning fem på knappen. Detta hus byggdes ju nämligen på den tiden då det fanns något som hette bottenvåning (bv).

När jag läser i tidningen om en kvinna som skadats då en hiss "störtat" vill jag verkligen veta vad som egentligen hände.
Vid olyckor är det ofta polismän som uttalar sig i media. Men ibland skulle det kännas tryggare om tidningarna refererade till ett brandbefäl som varit på platsen och som har insikt i olyckan i stället för ett pressbefäl hos polisen. Ännu mer osäkert känns det när stationsbefälet på polisstationen uttalar sig. Han eller hon har på sin höjd haft medlyssning på radiotrafiken, talat med polismännen på plats eller oftast bara läst ingripandemeddelandet eller avrapporteringen.

Igår kväll skadade en kvinna fotleden i en hiss på Norrtullsgatan 27 i Stockholm. - Vid andra våningen slets vajrarna av. Därifrån föll hissen fritt ned till botten, säger Mats Albertsson, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen.

Han har säkert rätt men eftersom jag inte gillar hissar vill jag verkligen ha reda på vad som skett. Jag trodde nämligen att hissar inte kan "falla fritt".
Hissnoja
Min lilla hissnoja har sitt ursprung i att jag som barn såg bilder på en pojke och flicka som blev moderslösa vid en brand på Långholmsgatan i Stockholm. Barnens mor var portvaktshustru och kände hur det luktade bränt i trappuppgången. Hon ställde sig i hissen för att åka ned och undersöka men hissen stannade plötsligt mellan två våningsplan. Där satt hon samtidigt som det blev full fyr i trapphuset. Hon omkom genom rökgasförgiftning. En av brandmännen på platsen berättade att hissen faktiskt hade fungerat om hon tryckt på knappen. Den hade bara stannat upp tillfälligt.
Hissar kan inte störta
Däremot har jag aldrig varit skraj för att hissen skulle störta trots att man sett en och annan läskig film på temat. Hissar har minst två bärlinor och nyare hissor kan ha upp till åtta linor. Dessa linor har en bärförmåga minst motsvarande tolv gånger hisskorgen med full last. Som extra säkerhet finns gejder inne i hisschaktet som ska bromsa och låsa fast hissen vid ledskenorna, om linorna skulle gå av. Det hade därför varit bra om någon som begriper sig på hissar hade uttalat sig i tidningen. Tänk om hissen verkligen störtade och hur gick det med motvikten?

Eftersom jag är uppvuxen i ett bostadsområde med ganska många hissar kan jag avslöja att man lärde sig ganska mycket om hisstekniken. Hur man öppnade en hissdörr från insidan om man fastnade mellan två våningar och hur man öppnade hissdörren för att kolla ned i schacktet var grundkunskaper i Stockholms södra förorter på sjuttiotalet. De mer våghalsiga kmaraterna , för att inte säga dumdristiga, tyckte att det var roligt att åka på hisskorgens tak.

DN, Hiss föll fritt med kvinna i denna artikel finns en liten redogörelse från bostadsrättsföreningens ordförande , SvD, Hiss rasade i bostadshus

Illustrerad Vetenskap, nr 11/2001, Kan en hiss störta?
Bloggar om

3 kommentarer:

Anonym sa...

Den tekniska frågan hur man förhindrar hissar att störta löstes redaqn på 1800-talet. Om varenda vajer som hisskorgen hänger i så skulle gå av samtidigt, så störtar inte en hiss, eftersom bromsarna på de skenor som styr hissen då slår till - hissen hänger ju inte fritt i schaktet!

Om en hiss nu verkligen har störtat så måste tillsynen av hissen verkligen ha varit eftersatt - och jag har ytterst svårt att tro på det!

Anonym sa...

Hej, kan inte detaljerna om hissolyckan men vad jag har förstått så var det en hiss som var ombyggd till "kedje-hydraul hiss" från att tidigare varit en ren linhiss. Det innebär att denna hiss hängde i två kedjor, vilka slits med åren. Om en av dessa går av skall hissen stanna och hänga kvar i den andra, säkerhetsfaktor på kedjan skall vara > 16. Hissen hade även kvar originalgejdern av trä....Hissars fånganordning skall provas en gång per år vid den återkommande besiktningen, när fånganordningar har fallerat tidigare har det berott på korrision eller männskliga misstag vid justering, reparation. Därför infördes årlig kontroll av denna för 3-4 år sedan från att tidigare bara provats vid 1:a besiktning.
Att riskera ett fritt fall med en hiss är otroligt ovanligt, hissen är mycket säkrare än att ta trapporna bredvid.
Nyare hissar har normalt minst 4 linor säkerhetsfaktorn på dessa är > 12.
/Hissnörd

Anonym sa...

Vad roligt att det finns människor som titulerar sig "hissnörd". Nu blir jag glad. Det finns hopp om världen. (jag är inte ironisk, det är verkligen fint).