2010-01-09

Dålig krisberedskap i Skånes Djurpark

UPDATE: Nu har Skånes djurpark talat om att hela flocken om tolv djur skjutits. Djurparksledningen har med all sannolikhet fattat rätt beslut. Men anledningen till att man inte gick ut i media var att man ville informera all personal om detaljerna innan offentliggörande. Men detta är inget bra argument. Den ena personalen nåddes givetvis också av nyheterna via media och förvirringen måste om möjligt bara bli större.

Det är inte bra att Skånes djurpark inte kan hantera media när nyheterna förmedlar att vargar rymt. För Skånes djurpark är detta extra illa då man har det halvt spektatkulära jippot att för 1 900 kronor släppa in besökare på vargmöte i hägnet.
Några vargar har rymt från ett hägn på Skånes djurpark i Höör. Enligt obekräftade uppgifter kan det handla om fyra stycken som tagit sig in i ett hjorthägn. De ska ha avlivats. Rykten säger att det till och med kan handla om tolv vargar.

Jag kan bekräfta att vi har haft problem med vargflocken, säger djurparkschefen Camilla Jönsson till Sydsvenskan. – Vi skickar ut ett pressmeddelande under söndagen, fortsätter hon.

Detta är givetvis en dramatisk händelse som fordrar alla koncentration för de anställda i djurparken. Men samtidigt vållar detta stor medial uppmärksamhet och det är inte rimligt att "yla" om att man ska skicka ut ett pressmeddelande under morgondagen. Det är lika bra att lägga alla korten på bordet med en gång. Djurparkschefen kan inte ens bekräfta rykten om att djurparken utrymts. Detta får givetvis till följden att media, såsom till exempel Skånska Dagbladet, söker vittnen.

DN, GP, Helsingborgs Dagblad, Aftonbladet, SvD, Skånska Dagbladet, Sydsvenskan , DN, SvD, SvD, Aftonbladet, SvD,

Bloggar om , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Eftersom vargen är fridlyst så bö de som skjutit varg i Skåne straffas. Det kan väl inte vara så att enbart vissa vargar är fridlysta?

Per Westberg sa...

Nu tyckte Du att du var klurig.

För det första är vargar inte fridlysta. Men de är fredade på andra sätt till exempel genom att de inte får jagas annat än vid skyddsjakt och nu senast licensjakt. Jaktlagstiftning handlar om vilt och en varg i en djurpark är inte vilt i den definitionen. Ägaren får alltså göra vad han eller hon vill med djuret.

Inga M sa...

Men jag fattar inte varför parken måste utrymmas! Vargar är ju inte farliga alls, bara trevliga att umgås med. Och de har inte dödat någon i Sverige på hundratals år?? Jag begriper absolut ingenting! Upplys mej!

Och hur kan man släppa in jägare??? Det borde väl ha varit professionella djurvårdare? Eller har de inte jaktlicens?? Annars blir det så mycket blod på en gång, det är inte medialt gångbart!

Och hur kan man döda så många på en gång, det borde ske lite i taget, en i veckan eller så???

Anonym sa...

Njae, svensk lagstiftning är klurigare än så. Djur i djurpark måste vara godkända för offentlig förevisning. Samtidigt, om djurarten förekommer vilt i svensk fauna, krävs också tillstånd för vilthägn för arten i fråga (vilthägn regleras av jaktlagen). De befinner sig i ett juridisk otydligt område helt enkelt. Dessutom är det inte korrekt att "ägaren" får göra vad den vill med djuren - det är ett mycket strikt regelverk som styr handhavande av djur i djurpark.

Per Westberg sa...

Nej jag överdrev nog lite när jag sa att ägaren får göra vad den vill med djuren. Detta regleras ju i artskyddsförodningen http://www.notisum.se/RNP/sls/lag/19980179.htm
Jordbruksverkets föreskrifter är även viktiga
http://www.jordbruksverket.se/download/18.72e5f95412548d58c2c80005752/2009-092.pdf

Anonym sa...

Hej jag pratade med en anstäld, mats-ola och han berättade att dom nyligen lagt mer än 800,000 kr på ett nytt halm tak, och ca 750,000 kr på mufflon hängnet, som sen blev fiasko för det visade sig att dom led av ett virus som kunde smitta andra djur, så borde dom inte andvänt dom pengarna till att göra varg hängnet säkrare?? och sen har dom mage att tigga pengar till ett nytt björn häng?? dom med sitt toppen år och allt??? nej camilla jönsson gör ett uselt jobb enligt min mening, Birger ohlsson

Anonym sa...

Inga M
Vargar i hägn är inte ofarliga, snarare är de relativt orädda för människor vilket på sätt och vis gör dem ännu farligare.

Gissningsvis har djurparken antingen själva folk som kan skjuta djur om så behövs, eller också har de avtal med någon jägare som kommer och gör det.

Vad skulle poängen vara med att skjuta några åt gången, om det hade varit ett alternativ hade de knappast behövt skjuta vargarna alls. När de bestämt sig för att de vill ut och inser att de kan ta sig ut så är det i princip omöjligt att stoppa dem, iaf utan göra hägn där de inte skulle må speciellt bra, som en stålcontainer t.ex..

Andreas