2010-01-23

Sahlin kan riskera mutanmälan

Frågan är om det nu dras igång en förundersökning kring Mona Sahlin om misstanke om mutbrott. Det är ju inte helt vanligt att vänner ger varandra gåvor för 6 000 kronor. Men förhoppningsvis handlar det om en burgen väninna som visat Mona Sahlin sin innerliga vänskap och uppskattning.
Aftonbladets Lena Mellin liksom, den i lump vandrande flanellskjortan Göran Greider, hamnade riktigt snett när de i veckan utgöt svavel över hur Mona Sahlin uppträdde med en chic Louis Vuittonväska för sex laxar.

Skriverierna om Mona Sahlins har varit ett riktigt lågvattenmärke vilket konstateras av Svenska Dagbladet som låter Barbro Hedvall klargöra att debatten slår mot förtroendet för media snarare än mot Mona Sahlin. Men på tidningens ledarsida kan inte Per Gudmundsson undvika att raljera på ett omoget sätt.

Själv tycker jag att Sahlin självklart ska få ha vilken väska hon vill och i likhet med Fredrik Reinfeldt kunna bära dyra och exklusiva bijouterier. Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, skrev alldeles nyss på sin blogg:
Det mediala spinnet kring Vuitton-väskan visar snarast att Mona Sahlins ställning i debatten har stärkts. Fredrik Reinfeldt lär kanske t o m få sig en match i popularitets- och förtroendefrågorna i den kommande valrörelsen.
Men ibland är det knepigt att vara offentlig person riksdagsledamot och kanske statsminister in spe. Risken är nämligen stor att Mona Sahlin kommer att tvingas tala om vem den väninna är som gett henne gåvan i 50-årspresent. Uppenbarligen är det inte maken Bosse som satsat lite extra på sin hustru och i allmänhet är det ovanligt att vänner ger varandra gåvor för 6 000 kronor.

Mona Sahlin riskerar att råka ut för samma sak som Malmös ledande kommunalråd Ilmar Reepalu. 2004 invigde IT-miljardären Dan Olofsson sin safaripark i Sydafrika. Bland de inbjudna fanns Malmös främsta kommunalråd Ilmar Reepalu som fick resa och logi värt 34 000 kronor. Olofsson, som bland annat varit studiekamrat med Reepalu på Chalmers, hävdade att det var en ren vänskapsgåva och en 60-årspresent. Men det tyckte inte statsåklagaren mot korruption som åtalade Reepalu för mutbrott och Olofsson för bestickning. 2007 friades de dock av hovrätten.

Nu är jag rädd att Mona Sahlin kan råka ut för samma sak. Alltid är det väl någon "vän av ordning" som gör en anmälan. Men jag hoppas att Mona Sahlin har ett så stort och skiftande umgänge att det finns någon som älskar henne så mycket att hon tycker att Mona ska ha en snygg väska och att åklagaren snabbt kan notera: Förundersökning nedlägges - inget brott.

Bloggar om

4 kommentarer:

Bengt O. sa...

Ja, och om ingen har tänkt på det förut så gör de väl det nu...

Jag tycker att Mona Sahlin är en politisk katastrof men de här skriverierna om hennes väska är ju löjliga. Men kanske borde hon ha tänkt på att inte visa den på fotot. Men å andra sidan visar väl just det hur oskyldig hon
är.

Anonym sa...

Det handlar om grundläggande demokratiska frågor att denna eventuella bestickning blir utredd.

Vill vi ha det som i USA där enligt domstolsbeslut nu storföretagen får sponsra obegränsat till politiska kandidater ?

johan,karlskrona sa...

Jag har själv givit vänner dyrare presenter än så, men de var inte aspiranter till statsministerposten.
Det var oklokt av henne att ha den med på SvDs bild..men det lyfte å andra sidan bilden. Det var väl en gåva ifrån en privatperson? Det går inte att jämföra med en resa för 34000.
Dessutom tycker jag att man ska göra en distinktion mellan vad någonting kan kosta och vad det är värt.

Anonym sa...

Min dotter blev våldtagen - gärningsmännen tagna mer eller mindre med byxorna nere. De arresterades och namngavs, men brott kunde ej styrkas! Varför tjafs om en väska....