2011-01-09

Tea Party Violence och militär terminologi i politiken


Det må vara olämpligt av Sarah Palin att märka ut politiska motståndare genom en karta där motståndarna markeras med ett hålkors. Men att som Expressen och Aftonbladet insinuera att Palin skulle ha en dödslista är osakligt. Militär terminologi har alltid använts i det politiska spårket. Nu har dock Palin tagit bort sin olämpliga karta. Däremot finns det skäl att föra debatt om hatfylld retorik. Olof Palme och Torbjörn Fälldin utsattes för sådan. Och det finns tendenser till sådant hat riktat mot Lars Ohly. Man bör besinna sig när man talar om politiker som man inte sympatiserar med.

I svensk media har den republikanske vicepresidentkandidaten Sarah Palin alltid framställts som hin onde själv. Det blir liksom lättast så. Allt ska vara svart eller vitt. Men frågan är om inte Aftonbladet och Expressen idag går över gränsen. Aftonbladet sätter rubriken "Är på Palins dödskarta" och Expressen är ännu mer osmaklig då man väljer att använda begreppet "dödslista". Bakgrunden är den tragiska massakern i Arizona där den demokratiske kongressledamoten Gabrielle Giffords skadats svårt och sex människor mördats vid ett politiskt möte i ett köpcentrum.

Sarah Palin är en förgrundsgestalt i den ultrakonservativa Tea Partyörelsen som bland annat kritiserar president Obamas sjukvårdsreform. Man må ha synpunkter på henne men att peka påstå att Palin skulle önska livet ur alla motståndare bara för att hon på kampanjsida på Facebook använder en karta över USA med namn på politiska motståndare och där platserna symboliseras med hårkors. Ett sådant hårkors som syns i ett kikarsikte.

Nu kan man tycka att sådana symboler är olämpliga och insinuerar på avrättning men i ett land där många ser rätten att bära vapen som en medborgerlig rättighet är symbolvärdet annat. För den som lever i dataspelvärlden har inte heller hårkorset denna dramatiska laddning. Hårkorset används även i många datorprogram som markör.

Militär terminologi har sedan långa tider använts i politiken. Så är det även i Sverige om än kanske i så stor utsträkning som i USA. Den ansedda amerikanska journalisten i kolumnisten i Washington Post, Howard Kurtz skriver:
Let's be honest: Journalists often use military terminology in describing campaigns. We talk about the air war, the bombshells, targeting politicians, knocking them off, candidates returning fire or being out of ammunition. So we shouldn't act shocked when politicians do the same thing. Obviously, Palin should have used dots or asterisks on her map. But does anyone seriously believe she was trying to incite violence?
Svenska Dagbladet är något mer försiktiga och använder begreppet ""sikta-på" lista".

4 kommentarer:

William sa...

"Olof Palme och Torbjörn Fälldin utsattes för sådan."
Hälften av dem mördades också. Att det är vardagsmat i USA att anstifta mord (men hu den som visar en naken tutte på tv) gör det inte acceptabelt? Ett land av dårar är ett land av dårar även när alla i landet är dårar...

Anonym sa...

Insiktsfullt inlägg. Svensk media gör som vanligt bort sig med en fullständigt extrem vinkling och attityd. Inte konstigt att svenskar i allmänhet betraktas som tokar i världspolitiska sammanhang.

Bengt O. sa...

Men Palin och hennes rörelse fungerar som isbrytare med sin hatfyllda terminologi. Självklart kommer obalanserade och omdömeslösa individer att hitta bekräftelse och uppmuntran i talet om "ladda om" och bilder med sökarsikte. Därför kan ledarna inte undandra sig ansvaret även om Palin själv givetvis inte skulle uppmana till mord på sina motståndare.

Att hårkorset används som markör i dataspel är verkligen inget argument, snarare tvärt om. Vederhäftiga forskningsresultat visar nu på ett otvetydigt samband mellan våldsspel och riktigt våld. Och det förstår ju egentligen var och en att det är så. Tröskeln sänks. Att skjuta ihjäl en motståndare betyder ingenting.

Osmakligt hur många intellektuella nu drar ut i försvar för Palin och Tea Party rörelsen. Detta oavsett vilka motiv som kan ha legat bakom skotten i Arizona. Men den hatfyllda retoriken och de omänskliga budskapen förtjänar inga apologeter. "Klerkernas förräderi" har alltid funnit och nu ser vi svenska högerintellektuella brådstörtat rusa ut i försvar för isbrytarna. Det fanns förut ett uttryck "att tala för sin sjuka mor" och det är väl det vi just nu ser även i Sverige.

Dag T. Hoelseth sa...

Takk for betimelig innlegg! I sammenheng med dette anbefales Jan Arild Snoens bloggartikkel "Spillet om Arizona-mordene" på Minerva, http://www.minerva.as/2011/01/10/55997/.

DTH